De această dată nu a crăpat nici o conductă, fiind vorba de o defecţiune mai amplă care a lăsat o mare parte din oraş să-şi petreacă toată ziua de duminică în frig. Craiovenii care sunt alimentaţi de la punctele termice (PT) s-au trezit şi fără apă caldă, dar şi căldură în apartamente după ce un cazan de preparare a gigacaloriei ce aparţine CET 2 s-a fisurat. La Craiova, s-a deplasat şi Doru Vişan, secretar de stat în Ministerul Energiei, pentru a discuta problema cu reprezentanţii CET 2 şi autorităţile locale. Conform înţelegerii, defecţiunea a rămas în curs de remediere până seara, astfel încât nici un locatar să nu petreacă noaptea în frig.
Începând de ieri-dimineaţă, blocurile care sunt alimentate prin punctele termice (PT) au rămas complet în frig. Cum s-a nimerit să fie şi o zi liberă, craiovenii s-au văzut nevoiţi să recurgă la tot felul de soluţii care le-au stat la îndemână pentru a-şi crea cât de cât un minim confort termic în locuinţe. Cei care au fost prevăzători au dat fuga la caloriferele electrice şi se consolează cu ideea că, în ciuda facturii la energie electrică, măcar nu îngheaţă. Alţii au încercat să adauge câteva grade în plus cu ajutorul aparatelor de aer condiţionat, să mărească flacăra la aragaz sau, pur şi simplu, să mai pună o haină pe ei, considerând că este mai sănătos decât să inhaleze gazele de la sursa de încălzire.
A bubuit un cazan
Şi de această dată, problema a apărut în ograda CET 2. La primele ore ale dimineţii, producătorul de gigacalorie a observat că unul dintre cazanele sale s-a fisurat, temperatura de încălzire a apei scăzând. Atunci, conducerea CEO a sistat alimentarea către populaţia din Craiova.
„Complexul Energetic Oltenia – Sucursala Electrocentrale Craiova II anunţă întreruperea furnizării agentului termic pentru încălzire şi prepararea apei calde menajere în municipiul Craiova, astăzi 22 ianuarie 2017, din cauza unei avarii produse la SE Craiova II. Reluarea furnizării agentului termic se va face în jurul orei 19.00. Conducerea companiei transmite locuitorilor scuzele de rigoare pentru disconfortul creat, asigurându-i că vor fi făcute toate eforturile pentru reducerea timpului de remediere a avariei”, a transmis, de dimineaţă, conducerea CEO, prin intermediul unui comunicat de presă.
Temperatura scăzuse la jumătate
Fostul primar al Craiovei, ministrul Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat, tot în cursul dimineţii, pe facebook, că un secretar de stat din Ministerul Energiei se va deplasa la CEO pentru a vedea de unde a plecat avaria şi ce se poate face pentru ca locatarii să primească agent termic cât mai repede.
„Avaria a avut loc azi-noapte (n.r. – sâmbătă spre duminică), la orele 24.00, de atunci se funcţionează cu două cazane mai mici, care furnizează agent termic la o temperatura de 40-50 grade, faţă de 105 grade cât este normal. La ora 10.00, s-a repornit cazanul care a avut defecţiunea şi sperăm ca la ora 17.00 să funcţioneze la capacitate maximă. Domnul ministru al Energiei, Toma Petcu, a dispus deplasarea urgentă la Craiova a secretarului de stat Doru Vişan pentru a lua măsurile necesare astfel încât un asemenea eveniment nedorit să nu se mai întâmple în această iarnă. În acelaşi timp, primarul interimar Mihail Genoiu urmăreşte ca remedierea avariilor de la CET 2 să se facă în regim de urgenţă”, a anunţat, pe facebook, ministrul Olguţa Vasilescu.
Secretarul de stat Doru Vişan s-a deplasat la CEO
În jurul prânzului, secretarul de stat în Ministerul Energiei Doru Vişan a ajuns la Craiova, unde a purtat discuţii cu reprezentanţii CEO şi autorităţile locale pe marginea acestei probleme. „Încă de la primele ore ale dimineţii, am fost în legătură cu reprezentanţii CET 2 pentru a afla ce s-a întâmplat şi care sunt paşii ce urmează a fi întreprinşi astfel încât craiovenii să aibă căldură în calorifere în cel mai scurt timp. În urma întâlnirii cu domnul secretar de stat Doru Vişan, s-au făcut cunoscute demersurile luate de conducerea CET 2 pentru remedierea avariei apărute în noaptea de sâmbătă spre duminică la cazanele care furnizează apă caldă în municipiul Craiova”, a declarat Mihail Genoiu, primarul interimar al Craiovei.
O altă instalaţie a fost repusă în funcţiune
În tot acest timp, CEO a început să intervină pentru remedierea avariei, însă, pentru a fi protejată populaţia de frig, s-a recurs la o variantă de rezervă, punându-se în funcţiune un alt cazan. Însă, fiind vorba de o punerea sub tensiune a unei noi instalaţii, a fost încă nevoie de timp. Specialiştii CET 2 au afirmat că estimează ca instalaţiile de încălzire necesare termoficării din interiorul complexului să fie puse în funcţiune în jurul orei 16.00, urmând ca reluarea furnizării agentului termic către populaţie să fie asigurată, în mod gradual, începând cu ora 19.00.
De asemenea, autorităţile locale au menţionat că reprezentanţii CET 2 vor comunica opiniei publice detaliile tehnice legate de apariţia avariei şi modalităţile de remediere.
Avariile se ţin lanţ la CET 2
Cert este însă că instalaţiile CEO fac faţă cu greu gerului de afară. Din cauza vechimii, acestea nu rezistă la temperaturile joase şi pleznesc în anumite puncte, care sunt mai sensibile, dar care, din păcate, nu pot fi reperate din timp. Chiar ieri, în timp ce se lucra pentru repunerea în funcţiune a cazanului al doilea, astfel încât punctele termice să reprimească gigacalorie, a apărut încă o avarie. Şi aceasta tot în patrimoniul CEO. O conductă de alimentare cu apă fierbinte a crăpat pe o stradă din cartierul „1 Mai” şi a fost necesară oprirea furnizării de agent termic pentru remedierea şi acestei probleme. Până la închiderea ediţiei, încă se lucra la remedierea acestei probleme, făcându-se tot posibilul ca locatarii din această zonă să fie şi ei asiguraţi cu căldură în timpul nopţii care urma, când la Craiova au fost anunţate temperaturi de -8 grade Celsius.