Acces mai rapid şi mai simplu la medicamente gratuite şi compensate

0
363

Începând cu 1 martie a.c., persoanele care suferă afecţiuni oncologice, boli rare – cum ar fi hemofilie, scleroză multiplă, scleroză tuberoasă –, afecţiuni reumatice, hepatita cronică de tip B şi C, infertilitate, obezitate, afecţiuni cardiovasculare, boala Parkinson, ADHD, diabet zaharat, tulburări de creştere la copii, epilepsie, vor beneficia de medicamentele gratuite şi compensate necesare tratamentului numai în baza prescripţiei medicului specialist.  Astfel, nu va mai fi nevoie să se depună dosare medicale care să fie aprobate la nivelul comisiilor de experţi din cadrul caselor de asigurări.

SAMSUNG
SAMSUNG

Pentru 106 Denumiri Comerciale Internaţionale (DCI) va fi eliminată obligativitatea aprobării medicamentelor de către comisiile de la nivelul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi Casele de Asigurări de Sănătate de la nivel local. A fost desfiinţată, în acest fel, o procedură birocratică. Pacientul va beneficia de începerea tratamentului, rapid, chiar din momentul diagnosticării, fără a mai parcurge paşi suplimentari care în acest moment produc întârzieri ce pot duce chiar la afectarea stării de sănătatea. Este vorba despre medicamente de ultimă generaţie pentru tratamentul unor afecţiuni grave. Prescrierea acestora se va face de către medicul specialist în baza protocoalelor medicale existente, cu încadrarea în criteriile de eligibilitate. Ministrul Sănătăţii, Florin Bodog, a convenit cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ca dosarele depuse să fie rezolvate în procedură de  urgenţă, fără listă de aşteptare, pentru ca pacienţii să beneficieze imediat de tratament.

Medicamente gratuite şi compensate, în baza prescripţiei medicului specialist

medicamenteÎn situaţia în care un asigurat, cu o boală cronică confirmată în scris pe lista proprie de asiguraţi a unui medic de familie, este internat în regim de spitalizare continuă într-o secţie de acuţi/secţie de cronici în cadrul unei unităţi sanitare cu paturi aflate în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, medicul de familie poate elibera prescripţie medicală pentru medicamentele şi materialele sanitare din programele naţionale de sănătate, precum şi pentru medicamentele aferente afecţiunilor cronice, altele decât cele cuprinse în lista cu DCI-urile pe care o depune spitalul la contractare, în condiţiile prezentării unui document eliberat de spital, că asiguratul este internat, al cărui model este stabilit prin norme, şi cu respectarea condiţiilor de prescriere de medicamente pentru bolile cronice.

Unităţile sanitare care acordă servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi autorizate de Ministerul Sănătăţii sunt obligate să suporte pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare de zi toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea cazurilor respective, inclusiv pentru medicamente – în limita listei prezentate la contractare – materiale sanitare şi investigaţii paraclinice, cu excepţia medicamentelor şi materialelor sanitare pentru afecţiunile din programele naţionale de sănătate. Această prevedere se aplică şi centrelor de sănătate multifuncţionale pentru asiguraţii internaţi în regim de spitalizare de zi.

Sancţiuni pentru furnizorii de servicii medicale care nu respectă contractul

În cazul în care în derularea contractului se constată nerespectarea obligaţiilor, precum şi prescrieri de medicamente cu şi fără contribuţie personală din partea asiguratului şi ale unor materiale sanitare şi/sau recomandări de investigaţii paraclinice, care nu sunt în conformitate cu reglementările legale în vigoare aplicabile în domeniul sănătăţii, precum şi transcrierea de prescripţii medicale pentru medicamente cu sau fără contribuţie personală a asiguratului şi pentru unele materiale sanitare, precum şi de investigaţii paraclinice, care sunt consecinţe ale unor acte medicale prestate de alţi medici, în alte condiţii decât cele prevăzute de lege, cei în cauză vor suporta sancţiuni. La prima constatare se aplică avertisment scris. Iar la a doua constatare se diminuează cu 10% valoarea minimă garantată a unui punct per capita, respectiv suma stabilită potrivit art. 14 în cazul medicilor nou-veniţi într-o localitate, pentru luna în care s-au produs aceste situaţii, pentru medicii de familie la care se înregistrează aceste situaţii.