„Egoistul”, cu Radu Beligan, pe scena Teatrului Naţional din Craiova

0
380

Publicul craiovean este invitat luni, 26 septembrie, ora 19.30, la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”, pentru a vedea unul dintre cele mai de succes spectacole realizate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, a cărui premieră a avut loc în 2004: „Egoistul”, de Jean Anouilh. O reprezentaţie extraordinară, în care îl puteţi întâlni pe maestrul Radu Beligan nu numai în calitatea ce i-a adus notorietatea, cea de interpret, dar şi într-o alta, la fel de apreciată, cea de regizor. Spectacolul după piesa lui Anouilh, în original „Le Nombril”, a avut premiera în 1981, în Franţa, marcând finalul de carieră al unuia dintre cei mai jucaţi dramaturgi ai secolului al XX-lea.

Sub bagheta maestrului Radu Beligan (93 de ani) prinde viaţă casa de sfârşit de secol XX a unui celebru dramaturg, prin care se perindă toţi apropiaţii acestuia pentru a obţine mult râvnitele… autografe, pe cecuri de 20 de mii de franci. Cu replici de un firesc uluitor se construieşte o poveste comică, presărată cu mici panseuri care, până la final, conturează fidel destinul şi filosofia de viaţă a unui om care a trăit dăruindu-se generos unei lumi prea puţin dispusă să-l înţeleagă. O piesă autobiografică, o viziune lucidă, puţin cinică, despre viaţă şi moarte, despre iubire şi căsnicie, despre părinţi şi copii, despre sănătate şi boală, despre prietenie, egoism şi generozitate. Şi despre teatru şi dramele lui contemporane. Un umor exploziv, o replică strălucitoare şi o eleganţă verbală rar întâlnită.

Scenografia este realizată de Viorica Petrovici şi Luiza Panait, iar alături de marele actor în distribuţie îi regăsim pe Simona Bondoc, Damian Crâşmaru, Sanda Toma, Mihai Niculescu, Lamia Beligan, Tomi Cristin, Medeea Marinescu, Silviu Biriş, Ileana Olteanu şi Cesonia Postelnicu. De altfel, maestrul Radu Beligan s-a mai aflat pe scena Naţionalului craiovean pe data de 21 martie 2010, când a susţinut aici conferinţa cu tema „Confesiuni despre artă şi viaţă”, în cadrul amplului proiect intitulat „Întâlnirile SpectActor”.