Concursul pentru ocuparea posturilor de director şi de adjunct au născut, încă din toamnă, când au demarat, tot felul de discuţii, care nici acum nu s-au finalizat. În urmă cu câteva zile, s-a schimbat metodologia de ocupare a posturilor vacante, rămase neocupate prin concurs, astfel încât şi cei care nu au promovat sau nu au participat pot ocupa funcţii de conducere. Astfel, ieri, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a finalizat şi ultimele ocupări de posturi de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar, în zece cazuri fiind aplicată noua directivă a Ministerului Educaţiei Maţionale şi Cercetării Ştiinţifice.
În toamnă, a debutat concursul pentru ocuparea funcţiilor de conducere în unităţile de învăţământ preuniversitar, cu tot ceea ce presupune acesta. Cele mai multe funcţii au fost ocupate, iar celelalte trebuia să fie soluţionate conform metodologiei. În urmă cu câteva zile, a fost modificat regulamentul, iar secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Liviu Pop, a precizat: „În urma analizării aplicării Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar s-a emis, prin derogare, o notă care prevede soluţionarea situaţiilor pentru care nu s-au emis deciziile de numire , prin detaşare în interesul învăţământului. Aceasta prevede că, în funcţiile rămase vacante, după validarea rezultatelor concursului, pot fi numite şi persoanele care, până la organizarea acestuia, au ocupat funcţii de conducere în unitatea respectivă şi nu au participat la concurs sau au participat, dar nu au fost admise”.
Nu mai sunt locuri libere
Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj nu putea să nu pună în aplicare normativele, astfel că, ieri, s-au soluţionat şi ultimele cazuri aflate în discuţie. „În vederea soluţionării situaţiilor pentru care propunerile făcute de către unităţile de învăţământ, de către Consiliile profesorale, nu au fost conforme cu metodologia şi nu au fost făcute numiri pe posturi, s-a ţinut cont de nota emisă de către MENCS, care a fost urmată întocmai, astfel că , pe posturi, au putut fi numite şi cadre didactice care nu au promovat examenul. Validarea acestora pe posturi este valabilă până la organizarea unui nou concurs sau, cel mai târziu, până la finalul anului şcolar în curs – 31 august. În Dolj, au fost 23 de posturi pentru director şi şase pentru „adjunct”, care, de ieri, au fost ocupate”, a precizat prof. Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. Conform notei MENCS, zece posturi de directori au fost astfel ocupate, dintre ele amintind: Şcoala Gimnazială „Barbu Ionescu” din Urzicuţa, Şcoala Gimnazială „Ioan Grecescu” din Brădeşti, Şcoala Gimnazială din Desa, Şcoala Gimnazială din Radovan, Şcoala Gimnazială din Bulzeşti, Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bîrca, Liceul Teoretic „George Şt. Marincu” din Poiana Mare, etc. Pentru adjunct, s-au stabilit titularii la Liceul „Traian Vuia” din Craiova, Liceul „Dimitrie Filişanu” din Filiaşi, Şcolile Gimnaziale din Braloştiţa, Poiana Mare, etc.