Dolj: Poliţia Rutieră recomandă şoferilor să se informeze atent înainte de a porni la drum

0
423
iarnaAvând în vedere condiţiile meteo nefavorbile este important ca înainte de a porni la drum, fiecare conducător auto, profesionist sau amator, să-şi echipeze corespunzător maşina pentru sezonul rece şi să se informeze cu privire la starea drumului pe care urmează să circule, avertizează poliţiştii Serviciului Rutier Dolj.
În judetul Dolj, traficul de desfăşoară fără probleme deosebite, nefiind închis circulaţiei nici un drum public, insa se circula in conditii de iarna, fapt pentru care poliţiştii recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră calmă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehicululelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare, să utilizeze preponderent frâna de motor şi să evite efectuarea depăşirilor, care în asemenea condiţii meteo-rutiere se dovedesc extrem de periculoase. În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza precipitaţiilor, folosirea luminilor de către şoferii care se apropie reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii care trebuie să funcţioneze foarte bine.
Totodată, poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic. Legea prevede că atunci când vizibilitatea datorată condiţiilor meteorologice este sub 100 de metri, sau carosabilul este acoperit de zapadă ori polei, viteza de deplasare nu trebuie să depăşească 30 de km/h în localităţi şi 50 de km/h în afara localităţilor. Evident, însă, că şi aceste viteze pot fi uneori mult prea mari şi de aceea recomandat este să se aibă tot timpul în vedere condiţiile meteo-rutiere. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.
Este important ca în zonele urbane să nu se oprească ori să se staţioneze cu autovehiculele pe traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, pentru a permite intervenţia mijloacelor de deszăpezire şi desfăşurarea traficului, în general. 
Şi pietonilor li se recomandă să-şi sporească atenţia, atât în timpul deplasării, cât şi în momentul traversării arterelor rutiere care obligatoriu trebuie făcută doar prin locurile special amenajate şi după o temeinică asigurare. Reamintim faptul că degajarea de zăpadă a căilor destinate circulaţiei pietonale constituie o îndatorire civică, fiecare fiind dator să cureţe trotuarul din faţa propriei locuinţe sau firme.