Profesorii nu îşi pot încasa banii obţinuţi în instanţe – Datoriile statului către dascăli vor fi de 2% din PIB, în 2012

0
301

Cadrele didactice au apelat la instanţele de judecată în ultimii trei ani pentru a-şi recupera drepturile salariale prevăzute în lege. Nici hotărârile judecătoreşti favorabile nu sunt puse în aplicare. Ministrul Educaţiei a cerut inspectoratelor şcolare să verifice statele de plată şi să nu avizeze plata diferenţelor salariale. Potrivit sindicaliştilor, măsura pentru restricţionarea plăţii diferenţelor salariale este abuzivă şi, dacă va continua, în 2012 statul român va acumula datorii către dascăli de 2 miliarde de euro, ceea ce ar reprezenta 2% din PIB.

„Am obţinut hotărâri judecătoreşti favorabile pentru plata majorărilor salariale prevăzute de Legea nr. 221/2008, dar şi a ajutorului din 2009 pentru achiziţionarea materialelor didactice, este vorba de cei 100 de euro. Şi acestea nu sunt singurele drepturi salariale restante”, a precizat Constantin Lungulescu, preşedintele sindicatului „Spiru Haret” Dolj.

În cursul acestui an, sindicatele au obţinut hotărâri judecătoreşti favorabile şi  pentru plata diferenţelor de 25% reţinute din indemnizaţiei de concediu pe 2010, dar şi pentru plata reţinerilor salariale din lunile octombrie şi noiembrie. Pentru aceste hotărâri nici nu există acte normative care să proroge termenele de efectuare a plăţilor şi ar trebui puse în aplicare.

În aceste condiţii, liderii filialei Dolj a sindicatului „Spiru Haret” au scris ministrului Educaţiei şi au solicitat să dea dispoziţie Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj să acorde avizele de plată unităţilor de învăţământ pentru a face plăţile. În caz contrar, liderii de sindicat au anunţat că vor apela la executori judecătoreşti.