Craiova a respectat Ziua Internaţională “Alzheimer”

0
344

Ziua Internaţională a bolnavilor de alzheimer a fost marcată, ieri, la Craiova, printr-o serie de acţiuni desfăşurate pe parcursul întregii zile, sub genericul “Să nu-i uităm pe cei care UITĂ“. Manifestările au avut ca scop  încurajarea opiniei publice de a susţine deschiderea în Craiova a primului centru de permanenţă destinat persoanelor care suferă de această afecţiune.

Acţiunile desfăşurate cu prilejul Zilei Internaţionale “Alzheimer” au fost organizate prin parteneriatul dintre Asociaţia craioveană “Peoples in Difficulty” şi Rotary Club Craiova, Primăria municipiului Craiova, Instituţia Prefectului Judeţului Dolj, Direcţia de Sănătate Publică Dolj, Casa Naţională de Sănătate Publică Dolj, Căminul pentru persoane vârstnice Craiova, Filarmonica “Oltenia” şi Grupul Şcolar “Charles Laugier”. Mobilizarea mai multor instituţii  din plan local a avut ca scop conştientizarea necesităţii înfiinţării unei unităţi care să asigure servicii medicale şi sociale bolnavilor de alzheimer din Craiova şi nu numai.

“Ziua de 21 septembrie, celebrată la nivel internaţional, este dedicată bolnavilor de alzheimer. Evenimentele organizate cu spijinul tuturor instituţiilor partenere cu această ocazie îşi propun să atragă atenţia opiniei publice asupra faptului că şi la Craiova, şi în regiunea Olteniei sunt persone care suferă de această boală şi au nevoie de asistenţă socială şi medicală adecvată. Ne propunem deschiderea unui centru de permanenţă care să vină în sprijinul lor şi al familiilor. Pentru început, uitatea ar putea furniza servicii unui număr de 50 de beneficiari”, a declarat Andreea Zamşa, preşedintele Asociaţiei „Peoples in difficulty”.

Tot mai multe persoane suferă de demenţă alzheimer

Potrivit specialiştilor, persoanele cu această afecţiune manifestă tulburări cognitive, de memorie, de orientare tempo-spaţială, de judecată, iar în fazele avansate ale bolii ajung să uite să se îmbrace, să se întoarcă acasă din faţa blocului sau  să aprindă lumina. „Boala este un domeniu căruia în ultima vreme i se alocă resurse importante la nivel internaţional. S-au făcut progrese mari privind tratamentul şi, din fericire, în România sunt accesibile aceste proprietăţi terapeutice, însă nu este suficient. Avem nevoie de centre de permanenţă. Boala este una care evoluează în pofida tratamentului. Ea este o dramă a unui om, dar şi a unei familii, nevoită să facă schimbări mari în momentul în care un membru al familiei suferă de aşa ceva, de exemplu să renunţe la locul de muncă pentru a putea supraveghea în permanenţă bolnavul. De aceea este nevoie de centre de permanenţă care să vină în sprijinul familiilor afectate”, a explicat Daniela Glăvan, de la Spitalul de Neuropsihiatrie Craiova.

Numărul persoanelor care suferă de demenţă este în continuă creştere. Numai la Căminul pentru persoane vârstnice din Craiova sunt instituţionalizaţi în acest moment 90 de bătrâni diagnosticaţi cu alzheimer şi, potrivit reprezentanţilor, majoritatea persoanelor care vor să beneficieze de serviciile sociale vin cu diagnostic de demenţă. O altă parte sunt integraţi în Serviciul de Îngrijire la domiciliu cadrul Primăriei. Cei mai mulţi însă rămân în grija familiei.