În 42 de localităţi se pot acorda credite ipotecare cu avans de 25%

0
429

cartierÎn 42 de localităţi medii şi mari din România, BCR poate acorda credite ipotecare cu avans de 25%, în urma calibrării riscurilor de creditare; avansul scade la 15%, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani.

În condiţiile de risc de creditare create de legea Darea în Plată, BCR a identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, printr-o abordare prudenţială şi calibrarea riscului de creditare, în funcţie de evoluţiile regionale. Ca urmare, BCR a extins la 42 de localităţi  lista oraşelor unde poate oferi credite ipotecare standard cu avansul de 25%, în baza mai multor argumente. Primul este legat de piaţa imobiliară din orasşle medii şi mari care cunoaşte o dinamică accelerată, dar şi un grad de lichiditate crescut. Al doilea este legat de soluţia care vine în sprijinul clienţilor. Aceştia sunt obligaţi să deţină un avans considerabil având în vedere nivelul de preţ mai ridicat al locuinţelor din oraşele medii şi mari. Şi cel de-al treilea argument este legat de marea majoritate a solicitărilor de credit ipotecar care se concentrează în centrele urbane de mărime mijlocie şi mare. „Avem o responsabilitate faţă de accesibilitatea creditului ipotecar. Ne straduim să oferim soluţii reale la problema calităţtii scăzute a fondului locativ din România”, a precizat Dana Demetrian, vicepreşedinte Retail BCR.

„Legea Darea în Plată creează premise negative care vor genera inegalităţi sociale”

În acelaşi timp, banca a luat decizia ca avansul pentru acordarea unui credit de investiţii imobiliare să scadă la 15% pentru creditele imobiliare acordate în oricare dintre cele 42 de localităţi, dacă perioada de acordare a creditului este de maxim 20 de ani.  Dana Demetrian, vicepreşedintele Retail BCR a ţinut să sublinieze faptul că au fost identificat soluţii de scădere a avansurilor pentru creditele ipotecare, în pofida riscurilor create de Legea Darea în Plată, deoarece avem o responsabilitate faţă de accesibilitatea creditului ipotecar în România. „Ne străduim să oferim soluţia reală la problema calităţii scăzute a fondului locativ din România: locuinţe vechi, aglomerate şi înghesuite, cu nevoie de modernizări şi reabilitări şi chiar cu risc seismic ridicat. În acest context, BCR reconfirmă estimările conform cărora legea Darea în Plată creează premise negative care vor genera inegalităţi sociale, în pofida faptului că instituţiile bancare vor gasi soluţii de reducere a avansurilor la creditele de locuinţă pentru categorii specifice de clienţi”, a mai spus reprezentantul băncii.

Avansurile vor mai fi calibrate

La două luni de aplicare a legii Darea în Plată, BCR a dat publicităţii o analiza conform căreia instituţiile bancare din România nu vor putea ignora riscul general creat de legea Darea în Plată, ci vor putea identifica doar soluţii particulare, în funcţie de profilul clienţilor şi lichiditatea pieţelor imobiliare regionale. Conform acestei analize, avansurile vor mai fi calibrate, dar aceasta de fapt înseamnă pentru clienţi o perioadă mult mai redusă de creditare ori criterii de venit mult mai stricte.  „BCR reiterează faptul că Legea Darea în Plată a fost elaborată într-o paradigmă eronată, constituindu-se ca un risc de instabilitate financiară şi reducând credibilitatea mediului de investiţii local….”, a mai spus Dana Demetrian, vicepreşedintele Retail BCR.