Înmulţirea sesizărilor angajaţilor doljeni la ITM ( cca 700 doar în primele 7 luni ale acestui an) faţă de încălcări repetate ale drepturilor angajaţilor (în primul rând neplata sau neplata la timp a salariilor, dar nu numai) ne arată un fenomen care nu este deloc unul local. Aceaşi realitate o găsim şi la nivel naţional.
Despre acest subiect a discutat Anişoara Stănculescu, vicepreşedinte ALDE Dolj, în cadrul unei coferinţe de presă, susţinută la finele săptămânii trecute, la sediul ALDE din Craiova. „Atunci când se întâmplă astfel de lucruri pe scară largă este obligatoriu să revedem legislaţia în materie în sensul adaptării sale la noile realităţi. Prin urmare ALDE Dolj consideră că se impun anumite modificări ale Legislaţiei muncii, inclusiv o revizuire a Codului Muncii, care să ţină cont de sesizările legitime ale angajaţilor dar şi de anumite realităţi din piaţă, blocaje în circuitul plăţilor între firme, prevalenta condiţiile vitale pentru funcţionarea firmei, etc”, a subliniat vicepreşedintele ALDE Dolj.
Se încalcă dreptul salariaţilor la repausul săptămânal
Reprezentanţii ALDE cred că angajatorii de bună credinţă, cei care plătesc taxele regulat, care respectă Codul Muncii, care respectă normele de securitate a muncii, etc, ar trebui să beneficieze de un termen de graţie de 1-7 zile la plata salariilor, în condiţii excepţionale, stabilite în lege. „De exemplu, pentru plata cu prioritate a materiilor prime necesare funcţionării firmei”, susţine Anişoara Stănculescu. Pentru angajatorii de rea credinţă, cei de la ALDE susţin că cei care înşeală angajaţii, de exemplu, îi pun să semneze înainte să le dea banii, cei care nu respectă Codul muncii. „De exemplu, nu le dau acestora un exemplar după contractul de muncă, cei care inventează motive nefondate pentru neplata salariilor, nu plătesc orele suplimentare şi încalcă dreptul salariaţilor la repausul săptămânal ar trebui instituite sancţiuni clare,amenzi încă de la primul control al ITM. Vom propune grupurilor noastre parlamentare analizarea acestor măsuri, absolut necesare pentru reglarea pe cale legală a unor disfunctionalitati din practica relaţiei angajat-angajator-piaţă-stat…”, a mai propus preşedinta Organizaţiei de Femei a ALDE Dolj.