Şedinţă cu scântei ieri, la Consiliul Judeţean Dolj. Mai multe proiecte de hotărâre au fost întoarse pe toate feţele de consilierii liberali. De la modul în care sunt redactate rapoartele, incomplet şi cu multe greşeli… susţin cei de la PNL, până la excedentul bugetar peste limita admisă sau modul în care se scot la concurs anumite funcţii publice, pentru clientela de partid…toate, rând pe rând, au fost subiecte de discuţii şi de gâlceavă între consilierii PSD şi PNL… semn că a început campania electorală pentru alegerile parlamentare.
Consilierii PNL au ridicat de la începutul şedinţei două pretenţii, una legată de dosarul incomplet, solicitând şi anexele la fiecare proiect, iar cealaltă, ceva mai veche… Liberalii au reluat discuţia vizând scaunele de consilier. Aceştia, prin vocea profesorului Nicolae Giugea au solicitat să se aşeze la masa discuţiilor începând cu cel de-al treilea scaun. În prezent, pe aceste scaune stau consilierii judeţeni PSD, aflaţi la primul lor mandat… şi nu par că ar dori să-şi cedeze scaunele. Acestea nu sunt poleite cu aur…nicidecum, dar sunt, susţin liberalii, scaunele pe care ei au stat de-a lungul istoriei acestui Consiliu Judeţean. „Am ridicat o problemă, constatăm că nu s-a rezolvat, dacă data viitoare, la următoarea şedinţă de Consiliu vom găsi scaunele ocupate, atunci noi nu vom mai participa la şedinţă…”, a spus Nicolae Giugea, fost prefect al judeţului Dolj.
Cms.şef Silviu Văcaru, la un mic bilanţ…înainte de pensionare
Cele mai dezbătute puncte aflate pe ordinea zi au fost două la număr. Şi anume, proiectul de hotărâre privind constatarea încetării detaşării şi a raportului de serviciu ale comisarului şef de poliţie Stănică Marin, director executiv al Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj, iar cel de-al doilea, protocolul de colaborare dintre Consiliul Judeţean Dolj, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Dolj şi Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova. Liberalii nu au fost de acord cu acest protocol susţinând că nu îi văd rostul pentru că există şi alte instituţii cu atribuţii în combaterea consumului de droguri sau a traficului ilegal de persoane care nu fac parte din acest protocol. Cms.şef Silviu Văcaru, comandant al BCCO Craiova a fost ieri prezent la şedinţă şi a făcut un mic bilanţ de activitate, asta în condiţiile în care acesta a anunţat că se va pensiona şi va preda ştafeta unui alt coleg. Cms.şef Silviu Văcaru crede că protocolul a fost destul de important, mai ales că BCCO are atribuţii şi în combaterea terorismului, o problematică destul de importantă şi care în ultima perioadă a făcut numeroase victime.
Tot la pensie şi cms.şef Marin Stănică
În tip ce social-democraţii s-au resemnat cu plecarea comisarului şef Marin Stănică la pensie, liberalii au susţinut că acesta ar mai putea să-şi continue activitatea din postura de „civil”, pentru că a participat la concurs pentru ocuparea acestui post şi a câştigat concursul… Replici tăioase, cu sau fără argumente, articole de lege enunţate, interpretări personale sau juridice, toate aceste aspecte au putut fi ieri reţinute în urma dialogului între juriştii liberali şi economiştii social-democraţi. Detaliile juridice au fost precizate de Marius Paul Petrescu, şef servicu Juridic care a subliniat faptul că prin Hotărârea CJ Dolj nr 100/2005, domnul Marin Stănică a fost numit în funcţia publică de conducere de director executiv la Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dolj, iar prin adresa nr 197893 din 16.06.2005, Inspectoratul Naţional pentru Evidenţa Persoanelor şi-a exprimat acordul, în sensul numirii acestuia în funcţia de director executiv, cu caracter temporar, pe perioada detaşării. „Începând cu data de 15 iulie a.c, prin Ordinul ministrului afacerilor interne, cms.şef Marin Stănică îi încetează detaşarea de la MAI la Direcţia Publică Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Dolj şi raporturile de serviciu, cu drept la pensie. Întrucât, domnul comisar şef a exercitat funcţia publică de conducere de director executiv la Direcţia mai sus menţionată, cu caracter temporar, doar pe perioada detaşării, se impune a se lua act de încetarea detaşării acestuia, ca urmare a încetării raportului de serviciu cu MAI, cu consecinţa vacantării funcţiei publice de conducere de director executiv”, a menţionat juristul de la CJ Dolj.
Se contestă în instanţă decizia consilierilor judeţeni
Cms.şef Marin Stănică şi-a expus şi domnia sa pledoaria în faţa consilierilor judeţeni, susţinând că poate legal să continue activitatea, chiar dacă s-a pensionat şi a menţionat la final că dacă decizia consilierilor judeţeni va fi una nefovorabilă, în mod cert o va contestat-o în instanţă, unde va câştiga şi tot a reveni la conducerea Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Populaţiei. Prin supunere la vot, liberalii au votat împotriva plecării iar social-democraţii pentru. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa i-a mulţumit cms.şef Marin Stănică pentru întreaga sa activitate şi l-a asigurat că atât domnia sa cât şi colegii săi consilieri ar fi dorit să-şi continue activitatea, dar legea se pare că nu îi mai permite după ce s-a pensionat ca funcţionar public cu statut special, urmând să se organizeze un nou concurs pe postul respectiv. „Atribuţiile de conducere ale Direcţiei Publice Comunitare de Evidenţă a Persoanelor Dolj vor fi exercitate de acum înainte de domnul Mihai Ciprian Bobocică şi va beneficia de drepturile salariale aferente funcţiei deţinute în cadrul respectivei Direcţii, de şef birou. Dacă veţi câştiga în instanţă noi vă vom aştepta cu mare drag ca să continuă, împreună. Dar vrem să respectăm legalitatea”, a mai spus Ion Prioteasa.