APIA Dolj a efectuat majoritatea plăţilor aferente anului 2015

0
373

apia doljCu o nouă conducere, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Dolj se situează printre primele din ţară la emiterea ordinelor de plată pentru cererile unice de plată aferente anului trecut. Probleme mai sunt la aproximativ 35 de cazuri. Aici, softul cu care lucrează APIA a generat erori, dar pe măsură ce acestea sunt revizuite se onorează plăţile restante. Pentru a veni în sprijinul fermierilor, conducerea APIA Dolj mai precizează că s-au semnat convenţii cu mai toate băncile comerciale din România iar fermierii care nu au neconformităţi vor putea primi adeverinţele în vederea accesării creditelor de finanţare a activităţii curente.

          De aproape două luni de zile, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj îl are la conducere pe Emil Cristian Călugăru, cu vechi state în munca specifică APIA. Am încercat să aflăm de la acesta situaţia de zi a plăţilor aferente cererilor unice de plată din campania 2015.

Nu sunt probleme la plată

          „La nivel naţional, până la data de 18.08.2016, din totalul de 944.075 cereri unice de plată aferente Campaniei 2015 au fost emise ordine de plată pentru 96,63% din cereri, reprezentând un număr de 912.296 (pentru cel puţin o schema de plată). În ceea ce priveşte diferenţa rămasă la această dată, respectiv 31.779 cereri aflate pe fluxul de autorizare, doar pentru 1,6% din numărul total de cereri primite, respectiv pentru 15.572 cereri, nu au fost efectuate plăţi pe niciuna din schemele de plată. Suma totală autorizată la plată este de 1.901,33 milioane euro din care efectiv plătită în conturile fermierilor este suma de 1.877,60 milioane euro, pe toate tipurile de fonduri (Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR) şi Buget Naţional), cu următoarele sume: – 1.393,18 euro din FEGA; – 210,82 euro din FEADR; – 273,60 euro de la Bugetul Naţional. Precizăm că pe lângă sumele de mai sus în anul 2015, s-au făcut plăţi şi pentru Măsura 214 – “Plăţi privind agromediu” în valoare de 15,5 milioane euro. În zilele următoare, în Dolj, vom începe plăţile la Agromediu pachetul 4 şi ANT – 4, ne-a precizat Emil Cristian Călugăru, director executiv al Agenţiei de Plăţii şi Intervenţie pentru Agricultură Dolj.

          Singurele probleme referitoare la plată sunt cele generate de erorile softul cu care operează APIA. „Noi lucrăm şi peste program. De exemplu, ieri, până la ora 20.00. Pe măsură ce erorile de soft sunt închise, efectuăm plăţile restante. De asemenea, mai avem o categorie de fermieri care au primit parţial subvenţiile. Şi în cazul lor, lucrurile se vor rezolva în cel mai scurt timp posibil” a mai punctat Emil Cristian Călugăru. Conducerea APIA Dolj vorbeşte şi de anumite criterii de blocare care generează nerezolvarea câtorva dosare la plată. O situaţie de care, ne asigură Emil Cristian Călugăru, nu se face vinovat vreun angajat al APIA. Este vorba de deficienţe tehnice la nivelul întregii ţării, motiv pentru care cu astfel de situaţii nu se confruntă doar Doljul.emil calugaru

Se bat în cifre şi greva foamei e la modă

          În urmă cu câteva zile, un fermier organizat ca PFA Caraş Costel a promovat pe contul său de socializare invitaţia la un protest în faţa Guvernului. Au trecut de atunci 8 zile, timp în care au intrat în greva foamei alături de el alţi trei fermieri. Protestul este cel puţin bizar, atâta timp cât autorităţile au prezentat faptul că personajul sus-menţionat a primit plăţile aferente anului 2015. Orice conotaţie politică nu este de neimaginat.

          În acelaşi timp, pe Agroinfo.ro se precizeaza, ieri, că printr-un document oficial al APIA, 230.854 de fermieri români aşteaptă subvenţiile în acest moment. „Este cea mai recentă situaţie la plata subvenţiilor aferente campaniei 2015 din care reiese clar numărul fermierilor români care nu au încă banii în conturile bancare! Potrivit acestui document oficial, elaborat pe data de 22 august 2016 şi pus la dispoziţia noastră de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), mai sunt 230.854 de fermieri români care nu au fost plătiţi pe cele mai accesate scheme de sprijin financiar din agricultură”, se arată în postarea Agroinfo.ro.apia greva

Conducerea centrală APIA face recomandări

          „Mesajul meu este următorul: în cazul în care fermierii sunt convocaţi la APIA să se prezinte cât mai repede astfel încât cererile lor să fie prelucrate cât mai urgent, altfel vor fi prelucrate cu 10 zile întârziere. Cererile nu sunt complete şi corecte. Având în vedere erorile, a trebuit dezvoltat suplimentar sistemul informatic cu un formular de rezolvare erori de operare. Dintre erori sunt: lipsa înregistrării datei de ieşire, fermierii şi-au schimbat forma de organizare şi nu au anunţat, nu au prezentat document notarial pentru moştenire, existenţa de crotalii solicitate la plată în mai multe cereri unice, etc. Toate aceste erori prelungesc termenele la care fermierii şi-ar putea primi banii, a precizat Nicolae Horumbă, director general APIA.

          Această instituţie mai face precizarea că, dintre cele 15.572 cereri unice de plată pentru care nu au fost efectuate plăţi pe niciuna din schemele de plată, 6.891 sunt cereri ale fermierilor care, conform termenelor asumate de APIA de comun acord cu aceştia, vor intra la plată până la sfârşitul lunii august, astfel: – 3.863 cereri sunt ale fermierilor selectaţi la controlul pe teren pentru sectorul zootehnic şi începând cu data de 24.08.2016 vor intra la plată; – 3.028 cereri sunt ale fermierilor ale căror erori apărute în cadrul controalelor administrative necesită completarea sistemului cu noi formulare pentru rezolvarea erorilor sau noi clarificări ale codurilor de eroare, iar începând cu data de 27.08.2016 vor intra la plată.