În premieră pentru Europa de Est / Craiova găzduieşte Campionatul Mondial al Echipelor canine de Salvare

0
688

caini 1Craiova este oraşul-gazdă al celui mai important eveniment chinologic de salvare din 2016 – Campionatul Mondial FCI al Echipelor canine de Salvare. Competiţia se desfăşoară în premieră într-o ţară est-europeană şi aduce în Bănie cele mai valoroase echipe de salvare din lume. Timp de patru zile, în perioada 25-28 august, craiovenii vor putea să vadă la lucru 122 de câini din 11 ţări, unii dintre ei campioni şi vice-campioni mondiali în exerciţiu.   

Săptămâna viitoare, Craiova devine pentru câteva zile capitala mondială a chinologiei utilitare. Nu mai puţin de 22 de echipe de salvare din Japonia (campioana Asiei), Belgia, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Italia, România, Suedia şi Ungaria vor concura pentru titlul mondial în cele patru probe: obedienţă/dexteritate, căutare în dărâmături, proba de urmă şi proba de căutare persoane.

Ceremonia de deschidere a Campionatului Mondial va avea loc joia viitoare, în Piaţa „Fraţii Buzeşti” din Centrul Vechi, începând cu ora 20.30, iar organizatorii promit un spectacol de neuitat asigurat şi prin participarea Clubului Motocicliştilor din Craiova cu 20 de motociclete de colecţie. Urmează, apoi, două zile de competiţie, iar duminică este programată festivitatea de închidere.liviu ionescu

Intrarea este liberă

Vineri şi sâmbătă, între orele 8.00-13.00 şi 16.00-20.00, la Complexul Sportiv din Cârcea, va avea loc proba de obedienţă/dexteritate. Concomitent, este programată şi proba de căutare în dărâmături la vechea moară de lângă Liceul de Chimie (se intră prin curtea unităţii de învăţământ), proba de urmă (pe o distanţă de 2 kilometri) pe câmpul din faţa aeroportului şi proba de căutare persoane în pădure, pe o suprafaţă de 50.000 de metri pătraţi, tot în apropierea aeroportului.

Intrarea este liberă şi sunt aşteptaţi cât mai mulţi spectatori, mai ales că echipa României este formată exclusiv din craioveni: Carmen Popescu cu labradorul retriever Oscar Liguard, Ovidiu Ionescu cu ciobănescul belgian Life Trasilvana şi Mihnea Stănescu cu ciobănescul belgian Joker Taz. Căpitan nejucător a fost desemnat Radu Marin, iar câine de rezervă labradorul retriever Neky Liguard. România participă la secţiunea TOP, ceea ce presupune că echipele trebuie să treacă prin toate probele de concurs.

„Aş vrea să avem un public cât mai numeros, mai ales că este un alt tip de spectacol. Mesajul meu este să vină toată lumea să înţeleagă rolul câinelui de salvare în apărarea civilă. Munca alături de câinii de salvare, antrenamentele, toate au nevoie de o echipă care să lucreze împreună. Echipa este baza succesului. Dacă eşti singur, nu prea ai şanse. Trebuie să găseşti prieteni, oameni cu aceeaşi pasiune pentru sportul cu câini şi să-i placă să se ocupă cu acest sport. Îi aşteptăm pe craioveni şi la festivitatea de deschidere care va fi spectaculoasă”, a precizat Liviu Ionescu, managerul general al evenimentului de la Craiova desfăşurat sub tutela Federaţiei Chinologice Internaţionale (FCI).caini 2

Echipele de salvare vor fi evaluate de cei mai buni şase arbitri din lume: Detlef Kühn din Germania (arbitru coordonator), Alois Russegger (Austria), Anatoly Trubchaninov (Ucraina), Walter Hoffmann (Germania), Patrick Villardry (Franţa) şi Peter Reding (Elveţia).

Craiova, în prim-planul chinologiei utilitare la nivel mondial

Centrul Naţional de Educare Canină este singurul club din România care a realizat şi organizează cele mai importante evenimente chinologice mondiale: Campionatul Mondial al IRO al Câinilor de Salvare – Craiova, 2009; Congresul mondial chinologic „IRO Symposium 2013”, Bucureşti; Campionatul Mondial al FCI de Salvare, pe echipe – „FCI WCH of Rescue Dog Teams” – Craiova, 2016. Datorită acestui fapt, România a devenit a cincea ţară din lume care reuşeşte să organizeze toate tipurile de evenimente mondiale chinologice.caini

„În urmă cu câţiva ani, mi se spunea ca va fi bine dacă România va reuşi să organizeze măcar un eveniment, dar uite că le-am făcut pe toate. Craiova a concurat cu Timişoara, Cluj şi Bucureşti pentru a obţine acest Campionat Mondial. Având în vedere rezultatele, programele dezvoltate şi misiunile reale la care am participat am reuşit să aducem cele mai bune echipe din lume în Bănie. România nu trebuie văzută ca o favorită prin prisma faptului că este echipă gazdă şi cunoaşte terenul. Nicidecum, pentru că arbitrii vor asigura imparţialitatea competiţiei”, a spus Liviu Ionescu, care a depus mult suflet şi efort în toate competiţiile de acest gen care au avut loc până acum la Craiova.