87 de doljeni au ajuns la Urgenţă, în ultimul an, din cauza drogurilor

0
439

drog 1În ultimii ani s-a constatat o creştere a cererii de droguri, îndeosebi în rândul copiilor, adolescenţilor şi tinerilor. Numai în perioada iulie 2015 – iunie a.c., 87 de persoane au avut nevoie de asistenţă medicală în unităţile de primiri urgenţe din judeţul Dolj.

Conform celor mai recente studii realizate atât în rândul populaţiei şcolare, cât şi în rândul celei generale, în România, canabisul este cel mai consumat drog, în special printre tineri. Pentru prima oară în întreaga perioadă de monitorizare, canabisul este pe acelaşi loc cu heroina în ceea ce priveşte cererea de tratament ca urmare a consumului de droguri. De asemenea, şi în ceea ce priveşte piaţa drogurilor, se remarcă o creştere a cantităţii de canabis – masă verde recoltată, în timp ce numărul capturilor la nivel stradal creşte în fiecare an.

Apărute pe piaţa drogurilor din România în 2009, substanţele noi cu proprietăţi psihoactive (SNPP) au cunoscut o perioadă de consum maxim în anul 2010. În urma măsurilor legislative şi de control luate de autorităţi, coroborate cu o informare mai bună în rândul populaţiei generale asupra riscurilor generate de acest tip de consum, pe baza datelor furnizate din monitorizarea altor indicatori (urgenţe medicale datorate consumului de droguri, admiterea la tratament), în anul 2013 s-a înregistrat o scădere a interesului pentru consumul acestor substanţe. În anul 2014, s-au observat, însă, uşoare creşteri ale acestui tip de consum, vizibile atât în cererea la tratament pentru consum de droguri, cât şi în numărul urgenţelor medicale.

Acţiunile de prevenire a consumului de droguri sunt esenţiale

În aceste condiţii sunt necesare acţiuni de prevenire a consumului de droguri, prin antrenarea elevilor în activităţi prin care să-şi exprime, prin diverse forme, opiniile şi atitudinile faţă de tutun, alcool sau droguri. Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Craiova – structură cu centre judeţene în Dolj, Gorj, Mehedinţi şi Olt – a avut, în ultimul an, activitate intensă.

Creşterea nivelului de informare, educare şi conştientizare a populaţiei şcolare în vederea neînceperii consumului de droguri, precum şi pentru evitarea transformării consumului experimental şi ocazional în consum regulat, în cadrul programelor şcolare, extraşcolare şi de petrecere a timpului liber, au fost concretizate prin implementarea a 10 proiecte şi 2 programe de prevenire a consumului de tutun, alcool, droguri şi NSP în mediile preşcolar, primar, gimnazial şi liceal iniţiate de către CPECA Dolj, ISJ Dolj prin unităţile de învăţământ implicate, DSP Dolj, IJJ Dolj, IPJ Dolj, Asociaţia Europrotector România, Alianţa Internaţională Antidrog – Filiala Oltenia şi Organizaţia Salvaţi Copiii. În cadrul acestora au avut loc 277 activităţi la care au participat 195 preşcolari, 3.293 elevi din ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, 250 părinţi şi 130 cadre didactice.drog

Trei programe naţionale implementate în Dolj

La nivel local au fost implementate trei programe naţionale.  În cadrul proiectului „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, realizat cu sprijinul ISJ Dolj, având şi alţi colaboratori precum Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” Craiova, au avut loc 12 activităţi la care au participat 3.765 de elevi, 21 de cadre didactice şi 2 profesori voluntari ai CPECA Dolj;  „Mesajul meu antidrog” – ediţia a XIII-a, proiect de tradiţie al Agenţiei Naţionale Antidrog orientat pe activităţi de petrecere a timpului liber (culturale, artistice şi sportive), ca alternativă sănătoasă la consumul de tutun, alcool, droguri şi NSP. Prin cele 21 de activităţi de promovare au fost informaţi 565 de elevi şi profesori. Au fost înscrise 59 de lucrări realizate de 80 de elevi din 12 unităţi şcolare. Au fost acordate 24 de premii pentru lucrările elevilor, dintre care 8 au obţinut locul I, iar lucrările lor au fost transmise la Agenţia Naţională Antidrog pentru realizarea jurizării în cadrul etapei naţionale. Urmare procesului centralizat de jurizare judeţul Dolj, prin elevii săi, a obţinut 3 premii naţionale (un loc1, un loc2 şi un loc3).

În „Săptămâna prevenirii criminalităţii“ au fost desfăşurate patru activităţi în colaborare cu IPJ Dolj, BCCO Craiova şi Asociaţia Alianţa Internaţională Antidrog – Regiunea SV Oltenia la CNP „Ştefan Velovan” , CN „Carol I”, CN „Elena Cuza” şi LT Transporturi Căi Ferate Craiova, la care au participat 195 de elevi de liceu.