Zece ani de la 11 septembrie 2001, dar fără bin Laden

0
366

Americanii, uniţi în spatele a doi dintre preşedinţii lor, au comemorat ieri zece ani de la atentatele din 11 septembrie, o tragedie pe care nu o vor uita niciodată şi care le-a schimbat profund ţara. Într-un New York unde securitatea a fost consolidată din cauza unei ameninţări „necoroborate” cu atentate plănuite de al-Qaeda, preşedintele Barack Obama a asistat, în cursul dimineţii, împreună cu predecesorul său George W. Bush, la o ceremonie în memoria celor aproximativ 3.000 de persoane ucise în atentate. Ceremonia a avut loc, ca în fiecare an, în apropierea unei zone în plină reconstrucţie, Ground Zero, în prezenţa familiilor victimelor. Pentru prima dată, aceasta s-a desfăşurat ştiind că liderul al-Qaeda, Osama bin Laden, este mort, fiind ucis de un comando american la 2 mai.

Numele morţilor au fost citite pe rând, cu momente de reculegere la orele la care cele două avioane de linie au lovit turnurile, în 2001, la care acestea s-au prăbuşit, când a avut loc atacul asupra Pentagonului şi la ora la care s-a prăbuşit un avion în Shanksville, Pennsylvania. Familiile au asistat, ulterior, la inaugurarea memorialului 11 septembrie, un spaţiu vast, plantat cu stejari, pentru a încheia cei cinci ani de lucrări. Două bazine imense săpate în locul unde se înălţau odinioară turnurile World Trade Center poartă, în prezent, înscrise în bronz, numele victimelor.

Preşedintele Obama a mers, apoi, la Shanksville şi la Pentagon, după care a asistat la un concert, la Kennedy Center din Washington. Multe alte ceremonii erau prevăzute la New York, dintre care una în memoria celor 343 de pompieri ucişi la 11 septembrie, la catedrala St Patrick, şi altele la turneul de tenis US Open.