Marea Britanie va rămâne un partener foarte important pentru UE şi pentru România, iar procesul care va urma după decizia britanicilor trebuie pregătit în aşa fel încât să fie corect pentru toate părţile, fiind nevoie de calm şi de luciditate, a spus preşedintele Klaus Iohannis, ieri, la Bruxelles. “(…) Marea Britanie rămâne un partener foarte important pentru Uniunea Europeană şi, sigur, şi pentru România. Cred că este foarte fair să pregătim această mişcare foarte bine şi să facem în aşa fel încât să rezulte cât se poate o situaţie în avantajul tuturor părţilor”, a declarat preşedintele, înainte de Consiliul European care a început ieri şi dezbate ieşirea Marii Britanii din Uniune.
Iohannis a subliniat că, deşi este devreme pentru a fi conturate cereri şi oferte, România are suficiente lucruri de negociat, pe primul loc fiind românii din Marea Britanie, apoi mai multe chestiuni de politică externă, de politică de securitate, unde Marea Britanie şi România au puncte de vedere foarte apropiate. “Acum este puţin devreme să spunem ce am cere şi ce am oferi, dar cred că este important să se reţină o chestiune. Dacă românii doresc să lucreze acolo, este bine să găsească condiţii echitabile pentru cei care s-au stabilit acolo. Trebuie să purtăm negocierea în sensul în care să nu aibă ei pierderi de suportat datorită acestei mişcări”, a spus preşedintele.
Întrebat ce face statul român pentru a-i ajuta pe românii care sunt în Marea Britanie, având în vedere că a fost un vot împotriva migranţilor, preşedintele a spus că deocamdată românii nu vor fi afectaţi. “Nu se va întâmpla absolut nimic probabil un an, doi ani, timp în care, evident după ce se solicită ieşirea de către Marea Britanie se negociază toate aceste lucruri. Nu este cazul să intre cineva în panică. România este conştientă că trebuie să se implice pentru românii din Marea Britanie şi o va face”, a mai spus şeful statului.
Klaus Iohannis a mai spus că nu se poate negocia nimic până ce nu va exista o solicitare scrisă din partea premierului David Cameron privind ieşirea din UE, în baza art. 50 din Tratatul de la Lisabona. “Nu se poate negocia nimic până ce nu există o solicitare scrisă. Cameron a spus că nu va face acest lucru, deci până în toamnă nu o să avem un document pe care să putem negocia”, a declarat preşedintele la Bruxelles, înaintea Consiliului European.
Preşedintele a mai spus că prima sesiune de ieri a Consiliului a fost dedicată discuţiilor cu premierul britanic David Cameron, care a expus punctul de vedere al ţării sale, iar liderii europeni au expus propriile puncte de vedere. Astăzi va fi o întâlnire fără Marea Britanie – în format 27 pentru a aborda această chestiune şi pentru a fi luate primele decizii.
Întrebat cine crede că este responsabil de votul din Marea Britanie, Klaus Iohannis a spus că a observat o tendinţă de a fi găsit vinovat premierul David Cameron, dar că răspunsurile sunt probabil dureroase. “Asta cred că este o întrebare care trebuie să ne-o punem cu toţii. Am observat, unii încearcă să împingă responsabilitatea doar spre cei care au convocat referendumul. Cred că sunt întrebări la care trebuie să găsim răspunsul toţi împreună. Sunt răspunsuri, probabil unele dureroase şi n-o să le găsim repede, dar eu sper să avem puterea să acceptăm aceste întrebări şi să căutăm răspunsuri corecte”, a spus Iohannis.