Premii pentru participanţii la atelierul de icoane pictate pe sticlă

0
597

ateliere (2)La Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei (Casa Băniei) se desfăşoară astăzi, începând cu ora 11.00, festivitatea de premiere a participanţilor la primul modul al atelierului de creaţie „Pictură pe sticlă – icoane”, care a avut loc în perioada martie-iunie a.c., sub coordonarea prof. Cătălin Ostroveanu. Atelierul va continua cu al doilea modul, care se va derula până în luna decembrie, mult mai mulţi tineri fiind aşteptaţi să se înscrie pentru a petrece această vară într-o manieră creativă şi relaxantă.

Propuse ca o modalitate practică de a păstra contactul cu publicul tânăr, dar şi de a revitaliza meşteşugurile populare din zona Olteniei, atelierele de creaţie organizate de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei „au un important rol educativ şi trebuie percepute în cheia transferului  interactiv, interdisciplinar, ce conduce imaginaţia şi creativitatea participanţilor de la artefacte/elemente de cultură populară, tradiţională, către creaţia artistică modernă”, precizează reprezentanţii instituţiei. Copiii şi tinerii, dar şi părinţi şi bunici sunt invitaţi, astfel, de specialiştii muzeului să intre într-un dialog fascinant cu artefactele iconografiei populare specifice satului tradiţional oltenesc, reamintindu-şi de importantele centre de iconari din Dolj ori Vâlcea, cu imaginarul popular şi modalităţile de redarea a sfinţilor şi tainelor religioase.

ateliere (4)„Având o durată de aproximativ două ore, fiecare atelier derulat de prof. Cătălin Ostroveanu şi documentat de muzeografii secţiei a încurajat atât comunicarea liberă în faţa unor artefacte patrimoniale de o valoare inestimabilă, cât şi dezvoltarea creativităţii participanţilor în procesul de asimilare de elemente de cultură etnografică şi  metode tehnice de realizare a picturii naive olteneşti pe sticlă. Tematica picturii pe sticlă are drept scop familiarizarea participanţilor cu noţiuni de bază ale limbajului plastic şi elemente fundamentale din pictura religioasă, naivă românească, aşa cum a fost ea redată de autori populari anonimi, prin reproducerea unor sfinţi şi divinităţi din legendele şi basmele populare româneşti, inclusiv din zona Balcanilor (Sf. Ioan Botezătorul, Sf. Ioan Gură de Aur, Sf. Hristofor), ce împlinesc ritualuri specifice tainei rugăciunii, a ascensiunii în Rai”, se menţionează într-un comunicat de presă al Muzeului Olteniei.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, icoanele realizate de cei peste 150 de participanţi la ateliere „au o paletă cromatică viu colorată, îmbinări surprinzătoare de culoare, ce redau un mod de viaţă optimist, idilic specific vieţii satului tradiţional românesc”, micii creatori realizând o incursiune în universul rural, „aşa cum se află el surprins în obiectele patrimoniale din spaţiul expoziţional al Casei Băniei”.