Aproape 200 de elevi, depistaţi cu râie şi păduchi

0
351

În urma ultimelor controale desfăşurate de medici în şcoli, aproape 200 de elevi au fost depistaţi cu râie şi păduchi. O situaţie neplăcută, dar nici pe departe o noutate, având în vedere că acelaşi lucru se perpetuează de ani de zile. Triajului epidemiologic efectuat după ultima vacanţă a scos la iveală din nou probleme mari de igienă. 174 de elevi s-au întors la şcoală cu pediculoză şi 5 cu scabie. În plus, destui copii au fost diagnosticaţi cu micoze sau alte boli infecţioase.paduchi

În primele săptămâni după vacanţa de Paşti, odată cu reîntoarcerea elevilor în sălile de clasă, cadrele medicale au vrut să se asigure că aceştia nu suferă de boli contagioase pe care să le transmită mai departe. În plus, din experienţa anilor trecuţi, o altă problemă cu care medicii se confruntă în această perioadă este că unii elevi se întorc cu râie şi păduchi. Şi nu s-au înşelat nici de data aceasta. În urma triajului epidemiologic care se face după fiecare vacanţă, medicii au descoperit, printre altele, nu mai puţin de 174 de cazuri de pediculoză (păduchi). Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în unităţile de învăţământ din mediul urban (113), în timp ce în mediul rural au fost 61.

Controale s-au făcut în nouă creşe, 28 de centre de plasament, 382 de grădiniţe, 327 de şcoli, 46 de licee şi 13 şcoli profesionale. Din cei 79.434 de copii de grădiniţă şi elevi înregistraţi, au fost examinaţi 62.636, probleme fiind depistate la 655 dintre ei – 494 în şcolile din oraşe şi 160 în unităţile de învăţământ care funcţionează la sat.

Un caz de rubeolă şi două cazuri de varicelă, depistate de medici

În urma controalelor efectuate de medici, au fost depistate şi două cazuri de varicelă, o afecţiune contagioasă care foarte uşor se poate transmite în interiorul unei comunităţi. De asemenea, a fost diagnosticat un caz de rubeolă. Din acest motiv, medicii i-au trimis acasă pe cei infectaţi. Abia după ce se vor vindeca, aceştia se pot întoarce la şcoală. Pe lângă varicelă, au fost descoperite şi destul de multe cazuri de elevi cu micoze. Potrivit statisticilor realizate de Direcţia de Sănătate Publică, în Dolj au fost identificate 30 de cazuri.

Tot în urma acestor controale, au fost descoperiţi elevi cu angine. Conform situaţiei prezentate de Direcţia de Sănătate Publică Dolj, 220 de copii sufereau de această afecţiune la momentul efectuării controalelor în şcoli. În plus, încă 219 de elevi au fost trecuţi, în raportul DSP, la capitolul „alte boli infecţioase”. Din fericire, spre deosebire de alţi ani, cu ocazia ultimelor controale nu au mai fost descoperite cazuri de rujeolă, o afecţiune care este foarte contagioasă.

Cu ocazia triajului epidemiologic efectuat în ultimele săptămâni a fost diagnosticat un caz de BDA şi alte două cazuri trecute la capitolul „alte boli parazitare”.raie

Afecţiunile, depistate în urma triajului epidemiologic

Scopul triajului epidemiologic a fost acela de a controla elevii care vin din afara comunităţii şi pot aduce cu ei diverse afecţiuni, unele cu potenţial infecto-contagios. Controlul s-a făcut, în fiecare clasă, de medicul şcolar sau, după caz, de medicul de familie şi cadrele didactice. Fiecare copil a fost întrebat dacă a avut probleme de sănătate. Cei care au fost identificaţi cu afecţiuni contagioase sunt scoşi în afara comunităţii şcolare până se vindecă. În tot acest timp au primit, acolo unde a fost cazul, tratament.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Dolj, aceste controale se desfăşoară periodic, de obicei pe parcursul a două săptămâni, imediat după vacanţă şi pornesc de la ideea că este necesară o supraveghere pe o perioadă cât mai îndelungată a întregii comunităţi şcolare.