Peste 400 de sindicalişti au protestat în centrul Craiovei

0
360

Membrii de sindicat din Sănătate, Învăţământ şi chiar reprezentanţi ai lucrătorilor poştali şi-au manifestat, ieri, nemulţumirea faţă de promisiunile nerespectate ale guvernanţilor şi au cerut ca în cel mai scurt timp să fie eleborată Legea salarizării în sistemul bugetar.

protest (1)Sindicaliştii s-au strâns în Piaţa „Mihai Viteazul”, în faţa Prefecturii Dolj, unde, timp de o oră, au strigat împotriva Guvernului şi şi-au prezentat principalele revendicări. Apoi, protestatarii au pornit într-un marş prin centrul muncipiului Craiova, spre Universitate.

„Corupţia a ajuns în România la cel mai înalt nivel. Este şi acesta un motiv pentru care oamenii protestează astăzi. De anul trecut noi protestăm împotriva nedreptăţilor din sistemul de sănătate românesc. De 25 de ani, acesta a rămas nemodernizat. Ne dorim schimbarea în interesul pacientului şi al celor care lucrează în domeniul sanitar. Vedem că bani există, dar sunt gestionaţi fraudulos. Sper ca autorităţile competente să-şi facă treaba. Suntem în negocieri cu Guvernul pentru salarizarea personalului din sistemul de sănătate. Nu este însă singurul motiv pentru care protestăm. Alocaţia de hrană a pacienţilor din România este 7 lei pe zi. Cum putem asigura hrana pacienţilor, 3 mese pe zi cu 7 lei? De asemenea, tariful pe caz rezolvat în sistemul nu a fost modificat de ani buni”, a afirmat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei „Hipocrat”.

Sindicaliştii cer elaborarea de urgenţă a Legii Salarizării

Principala nemulţumire a sindicaliştilor rămâne legată de întârzierile ce au apărut în elaborarea unei Legi a salarizării sistemului bugetar. Potrivit sindicaliştilor, în data de 12 ianuarie a.c, prim-ministrul Dacian Cioloş a elaborat un Memorandum prin care şi-a asumat termene şi condiţii de implementare a unui act normativ care să elimine actualele inechităţi şi dezechilibre din salarizarea personalului din sectorul public, precum şi o armonizare corespunzătoare a claselor salariale în interiorul sectoarelor de activitate, dar şi o armonizare intersectorială, a claselor salariale.protest

 „Cerem elaborarea de urgenţă a Legii salarizării sistemului bugetar pentru că s-a tras prea mult timp. Vrem  modificarea Legii Dialogului Social, prin care Contractul Colectiv de Muncă să poate fi semnat la nivel de unitate. De asemenea, sunt revendicări specifice Învăţământului. Este vorba de nedecontarea navetei personalului din învăţământ de către toţi primarii, este vorba de neadaptarea programelor şcolare, măsuri legislative care să conducă la depolitizarea învăţământului. Asistăm la o supraîncărcare a personalului nedidactic. De foarte multă vreme nu s-au mai ocupat posturile care s-au eliberat. Nu în ultimul rând, vrem debirocratizarea sistemului”, a declarat Constantin Rada, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Dolj.

Sindicaliştii au cerut şi reintroducerea Contractului Colectiv de Muncă unic la nivel naţional pentru toţi salariaţii, indiferent dacă lucrează în sectorul privat sau bugetar  şi finanţarea corespunzătoare a sectoarelor de activitate bugetare.