Aeroportul Craiova, modernizat cu fonduri europene

0
372

Conducerea Aeroportului Internaţional Craiova vrea să acceseze fonduri europene pentru reabilitarea infrastructurii, valoarea investiţiei necesare pentru modernizare fiind estimată la 17 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate. Lucrările sunt de amploare şi presupun înlocuirea dalelor fisurate sau sparte de la pista de decolare-aterizare, căile de rulare şi platforma de îmbarcare-debarcare, frezarea pistei şi turnarea unui covor asfaltic performant, extinderea cu 16.000 mp a platformei de îmbarcare-debarcare, înlocuirea balizajului actual cu unul modern, dar şi construirea unui nou post Trafo.

Banii necesari acestei investiţii ar putea fi obţinuţi ca fonduri europene nerambursabile în cadrul Axei Prioritare II, Domeniul Major de Intervenţie 2.4 – Modernizarea şi Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Aeriene, care se adresează aeroporturilor cu un trafic anual sub un milion de pasageri. Pentru a-şi spori şansele de a obţine o asemenea finanţare, Aeroportul Internaţional Craiova a solicitat Consiliului Judeţean Dolj alocarea suplimentară a 220.000 de lei, în vederea întocmirii proiectului tehnic pentru aceste lucrări de modernizare, iar consilierii judeţeni au decis să voteze proiectul de hotărâre prin care este alocată suma solicitată.

Sistem de supraveghere pentru eliminarea pericolelor de pe culoarul de zbor

De asemenea, pe lângă cei 220.000 de lei Aeroportul Internaţional Craiova a mai primit de la Consiliul Judeţean Dolj suma de 65.000 de lei pentru realizarea unui studiu de fezabilitate privind „Supravegherea video perimetrală a suprafeţelor de mişcare”. Astfel, unitatea va beneficia de un sistem de supraveghere video pe timp de zi şi de noapte pentru a elimina “pericolele ce ar putea să apară pe culoarul de zbor”.

Mircea Dumitru

“Pentru eliminarea unor pericole ce ar putea să apară în culoarul de zbor este necesară implementarea unui sistem cât mai performant şi mai dezvoltat de supraveghere video activă, pe timp de zi şi de noapte, cu posibilitatea depistării unui eventual pericol pentru siguranţa aeronavelor, pentru ca acţiunea de intervenţie să fie promptă, eficientă şi într-un timp cât mai scurt”, spune raportul întocmit de funcţionarii Consiliului Judeţean Dolj.

Potrivit directorului Aeroportului Internaţional Craiova, Mircea Dumitru, sistemul de supraveghere e menit să depisteze orice persoană sau animal care ar putea pătrunde în incinta aeroportului. «Este un sistem de supraveghere care ne va permite depistarea oricui încearcă să pătrundă în incintă, fie ca e vorba de o persoană sau de un animal. Am mai avut probleme în trecut. Nu a fost ceva grav, doar nişte copii care au sărit gardul în joacă, dar, oricum, a ieşit deranj. În plus, ştiţi că noi avem o bretea de legătură cu fabrica de avioane, unde se mai organizează “liniuţe” cu maşini. În momentul în care sistemul va fi operaţional, la orice tentativă de pătrundere în incintă se va da alarma în dispecerat şi echipele de intervenţie vor sosi imediat să rezolve problema. Trebuie să ne aliniem şi noi standardelor europene. Sistemul complet include şi dotări, precum supravegherea cu camere cu termoviziune şi instalarea de fir microfonic pe toată lungimea gardului de incintă, dar vom vedea de ce resurse financiare dispunem», a declarat Mircea Dumitru.