Armele jandarmilor, atracţia craiovenilor

0
409

O parte din jandarmii Grupării de Jandarmi Mobile (GJMb) Craiova a aniversat, ieri, 118 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale, în stradă. Mai precis în Piaţa Prefecturii, din Craiova, acolo unde a fost amenajat un stand pentru cei interesaţi să se familiarizeze cu tehnica de intervenţie, folosită de oamenii legii în misiuni. Ca de obicei, armele expuse de jandarmi au atras cei mai mulţi curioşi, astfel că cei mai răbdători dintre craioveni au avut parte şi de o mică instruire.

La început timizi şi privindu-i de la distanţă pe jandarmi, oamenii s-au apropiat încet-încet de standul de prezentare, unde au fost atraşi în primul rând de armele expuse. Mai mici sau mai mari, curioşii au încercat căştile de protecţie, bastoanele şi, bineînţeles, puştile, totul sub atenta supraveghere a jandarmilor. În plus, jandarmeriţele au împărţit pliante cuprinzând un scurt istoric al Jandarmeriei, dar şi date despre Gruparea de Jandarmi Mobilă Craiova şi misiunile executate de cadrele unităţii. Potrivit reprezentanţilor GJMb Craiova, activitatea de ieri a făcut parte dintr-un program mai amplu organizat pentru a sărbători 118 ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Rurale în România.

Proiectul Legii de Organizare şi Funcţionare a Jandarmeriei Rurale a fost promulgat prin Decretul Regal din 30.08.1893, în urma căruia la 1 septembrie 1893 a luat fiinţă Jandarmeria Rurală. Astfel, prin Legea din 1 septembrie 1893 se recunoştea necesitatea existenţei unei structuri militare, menită să gestioneze probleme de ordine publică în mediul rural şi, totodată, se crea cadrul legal necesar funcţionării acesteia pentru îndeplinirea obiectivelor pentru care fusese înfiinţată. Obiectivul principal al Jandarmeriei Rurale era prevenirea comiterii de fapte care contraveneau ordinii publice. Ulterior, prin alte acte normative, Jandarmeriei Rurale i s-a atribuit şi dreptul de a folosi forţa pentru „a reprima”  unele manifestări ale cetăţenilor. A luat fiinţă, astfel, Inspectoratul General al Jandarmeriei, organ central de conducere şi control, cu sediul la Bucureşti, şi s-au înfiinţat patru Circumscripţii de Jandarmi, cu sediile la Bucureşti, Iaşi, Galaţi şi Craiova.