Închisoare cu suspendare pentru şoferul de pe autospeciala Salubrităţii din Podari care şi-a accidentat mortal colegul

0
343

Un craiovean care şi accidentat mortal colegul, în august 2013, a fost condamnat definitiv, la sfârşitul săptămânii trecute, la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă. Atât autorul, cât şi victima, erau angajaţi ai Serviciului de Salubritate Podari, primul şofer pe autospeciala de ridicat gunoiul, iar al doilea manipulant, iar din neatenţie şoferul a efectuat o manevră de mers înapoi, accidentându-şi mortal colegul.

Reamintim că tragicul eveniment s-a petrecut pe 5 august 2013, în comuna doljeană Podari. Un bărbat în vârstă de 46 de ani, din Craiova, a decedat, în jurul orei 13.00, în timpul serviciului, după ce a fost călcat cu maşina chiar de colegul său. Din cercetările poliţiştilor IPJ Dolj s-a stabilit că, Ioan Geană, angajat ca manipulant la Serviciul de Salubritate din Podari, a coborât din autospecială pentru a ridica un tomberon de gunoi, moment în care colegul său a efectuat manevra de mers înapoi fără a se asigura, accidentându-l mortal. Şoferul, Florea Manea, în vârstă de 48 de ani (la momentul respectiv), a fost testat cu etilotestul, rezultatul fiind negativ, iar pe numele lui s-a întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Cercetările s-au finalizat anul trecut, pe 17 iunie 2015 înregistrându-se la Judecătoria Craiova dosarul în care Florea Manea a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Pe 14 octombrie 2015 instanţa a pronunţat sentinţa pe fond, inculpatul, care a recunoscut fapta, cerând să fie judecat cu respectarea prevederilor vizând reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă, fiind condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pe durata unui termen de încercare de 4 ani: „În baza art. 178 alin. 1, 2 Codul penal din 1969 cu aplic. art. 5 C.p., art. 396 alin. 10 C.p.p., condamnă pe inculpatul Manea Florea la pedeapsa de 2 ani închisoare. În temeiul 71 Codul penal din 1969 interzice inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a şi lit. b Codul penal din 1969 pe durata executării pedepsei. În baza art. 81 Codul penal din 1969 suspendă condiţionat executarea pedepsei aplicate pe durata termenului de încercare de 4 ani”. În plus, acesta a fost obligat la plata sumei de 1500 lei cheltuieli judiciare către stat. În ceea ce priveşte daunele morale şi materiale, stabilite de instanţă la 97.773,52 lei, obligaţia de achitare a acestora a revenit firmei de asigurări SC Groupama Asigurări SA, la care era încheiată poliţa de răspundere civilă auto. Atât firma de asigurări, cât şi partea civilă, soţia bărbatului decedat, au declarat apel, care a fost soluţionat de Curtea de Apel Craiova vineri, 25 martie a.c. Instanţa a admis apelul asiguratorului şi a mai redus puţin din suma ce trebuie achitată părţii civile, suma totală pe care urmează să o plătească fiind de 94423,52 lei, după cum se arată în hotărârea Curţii de Apel Craiova, care este definitivă.