Incursiune spectaculoasă în istoria Olteniei

0
558

„Expoziţia de bază a unui muzeu este cartea sa de vizită, pentru faptul că în cadrul ei sunt prezentate cele mai valoroase piese pe care instituţia le are”, a afirmat, ieri, la inaugurarea expoziţiei permanente a Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei, managerul Florin Ridiche. Originală şi spectaculoasă prin modul de prezentare, cu siguranţă atractivă pentru toate categoriile de public, expoziţia „Redescoperă Istoria” propune o incursiune în Antichitatea şi Evul Mediu din Oltenia, fiind amenajată pe o suprafaţă de aproape 600 de metri pătraţi la parterul instituţiei. Investiţia, de aproximativ 300.000 euro, s-a făcut din fondurile proprii ale Consiliului Judeţean Dolj. Alte 200.000 euro au fost alocate, anul acesta, pentru amenajarea a 450 mp care includ subsolul, dedicat Preistoriei, şi cinci săli de la etajul clădirii muzeului, în care vor fi ilustrate aspecte istorice ale Evului Mediu până la momentul Unirii Principatelor Române, de la 1859.

„Cu expoziţia de bază care va fi realizată în acest an la Secţia de Istorie-Arheologie se va încheia modernizarea Muzeului Olteniei, care s-a realizat de-a lungul a zece ani datorită sprijinului Consiliului Judeţean Dolj. Instituţia a trecut şi printr-un amplu proces de refacere nu numai a expoziţiilor permanente, ci şi a structurii clădirilor”, a declarat, ieri, la inaugurarea expoziţiei de bază, managerul Florin Ridiche. Acesta a subliniat şi faptul că evenimentul este unul „major în istoria de 100 de ani a Muzeului Olteniei” şi că ultima dată când instituţia a realizat o expoziţie permanentă a fost în anul 1978.

„Multe muzee şi-ar dori să beneficieze de o astfel de expoziţie de bază”

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a apreciat, ieri, că evenimentul inaugural este unul marcant în peisajul cultural craiovean şi i-a asigurat pe reprezentanţii muzeului că va fi urmat de noi investiţii pentru amenajarea tuturor spaţiilor expoziţionale. «Ne-am dorit de foarte mult timp să realizăm expoziţia permanentă de la Secţia de Istorie-Arheologie şi mă bucur că astăzi suntem într-un moment în care am reuşit să transformăm un vis într-o realitate frumoasă. Multe muzee şi-ar dori să beneficieze de o astfel de expoziţie de bază, care porneşte de la o idee originală. Gazda noastră de astăzi ne oferă şansa unei incursiuni virtuale prin istoria Olteniei din perioada Antichităţii şi până în zilele Evului Mediu. Cu această ocazie, muzeul reuşeşte să pună în valoare şi obiecte extrem de valoroase, multe dintre ele chiar rarisime, din patrimoniul secţiei, cum ar fi piese din tezaure precum cele de la Craiova, Dudaşul Schelei ori Desa. Expoziţia „Redescoperă Istoria” va deveni, cu siguranţă, un punct de mare atracţie pentru craioveni şi, în egală măsură, pentru toţi oltenii», a mai spus Ion Prioteasa, adăugând că inaugurarea „reprezintă un moment cu totul special, care marchează şi începutul unei noi etape în evoluţia Secţiei de Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei”.

Războinici daci, macheta unui castru roman şi reconstituirea unui interior de bazilică paleocreştină

Expoziţia de istorie antică şi medievală a fost prezentată, ieri, de Radu Dumitrescu, şeful Secţiei de Istorie-Arheologie, şi de arheologul Dorel Bondoc. «Am numit-o – în mod credem noi inspirat – „Redescoperă Istoria”, pentru că această redescoperire o putem privi într-un sens dublu: pe de o parte, publicul vizitator va putea să redescopere vechea clădire a secţiei, care a trecut printr-un amplu proces de restaurare în ultimii ani, iar pe de altă parte va redescoperi un alt tip de expunere şi o altă expoziţie faţă de ceea ce a cunoscut în ultimii 30 de ani», a precizat Radu Dumitrescu.

Noua expunere de la Secţia de Istorie-Arheologie se bazează pe interactivitatea cu vizitatorii, combinând butaforia muzeală, adecvată să redea cât mai fidel atmosfera epocilor istorice prezentate, cu piesele de patrimoniu. Incursiunea începe odată cu traversarea unui pod de sticlă, permiţând vizualizarea unei secţiuni de săpătură arheologică, vizitatorul trecând apoi prin epoca dacilor şi civilizaţia romană până la confruntarea de-a lungul Evului Mediu a armatelor creştine cu cele otomane. O palisadă (întăritură) din pari de lemn aparţinând unei fortificaţii getice, o vatră dintr-o locuinţă dacică, războinici în mărime naturală şi purtând armura vremii, soldaţi romani jucând zaruri, macheta unui castru roman şi cea a edificiului termal de la Cioroiu Nou (Dolj), reconstituirea unui interior de bazilică paleocreştină, o galerie de fresce ale voievozilor Țării Româneşti, macheta la scară a tunului din vremea lui Petru Cercel (secolul al XVI-lea) – sunt doar câteva dintre atracţiile expoziţiei.

Spaţiile de la subsol şi cinci săli de la etaj vor fi amenajate anul acesta

În plus, pentru prima dată în istoria de peste 100 de ani, Muzeul Olteniei a reuşit aducă în faţa publicului vizitator, în expunere permanentă, podoabe şi monede medievale din Tezaurul instituţiei. Sunt prezentate şapte din cele mai valoroase tezaure din patrimoniul Secţiei de Istorie-Arheologie: Dudaşul Schelei, Șuşiţa, Verbiţa, Șotânga, Afumaţi, Desa, Craiova.

Potrivit managerului Florin Ridiche, spaţiile expoziţionale care vor fi amenajate în acest an la subsolul aceleiaşi secţii vor fi dedicate Preistoriei, piesa de rezistenţă fiind reprezentată de craniul uman descoperit la Peştera Muierii, al treilea ca vechime din Europa. În cele cinci săli de la etaj vor fi ilustrate aspecte istorice până la momentul Unirii Principatelor Române, de la 1859.

***

Craiovenii sunt aşteptaţi de astăzi să viziteze noua expoziţie permanentă „Redescoperă istoria”. Aceasta va fi deschisă săptămânal, de marţi până duminică, între orele 9.00 şi 17.00. Preţurile biletelor vor fi cele practicate în mod obişnuit de Muzeul Olteniei: 5 lei pentru adulţi şi 2,5 lei pentru elevi, studenţi, pensionari.