Subvenţiile agricole pe suprafaţă, peste cel mult 4 ani, vor mai fi acordate doar dacă fermierii vor proba deţinerea suprafeţelor agricole prin acte cadastrale. Dacă, în prezent, graţie unor modificări substanţiale în procedura de depunere a documentaţiei pentru a primi subvenţiile agricole, fermierii primesc o înlesnire majoră, făcând dovada doar cu o adeverinţă de pe raza primăriei unde au terenurile agricole, peste 3-4 ani situaţia va fi foarte delicată. Concret, identificarea şi delimitarea tuturor parcelelor agricole se face obligatoriu pe baza datelor cadastrale. Eterna problemă este cea a fondurilor. Dar, la dispoziţia primăriilor sunt puse spre accesare sumele necesare efectuării cadastrului şi intabulării. Încă de pe vremea de când era comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloş afirma: „Comisia Europeana nu numai ca permite sau poate susţine financiar constituirea unui cadastru, Comisia Europeana insistă de câţiva ani de zile pe lângă Guvernul Romaniei să ia bani din fonduri europene şi să finanţeze un proiect de cadastru, la scara mai largă, nu doar pentru mediul urban. Se pot lua bani din fondurile structurale, pentru finanţarea cadastrului. Acesta este un lucru esenţial nu numai pentru agricultură, ci şi pentru infrastructură. Lipsa cadastrului întârzie mult şi multe proiecte de infrastructură.”
Conducerea Ministerul Agriculturii încearcă, de ceva vreme, să tragă un semnal de alarmă privind consecinţele provocate de întârzierea efectuării cadastrului agricol general. Iniţial, era avansat anul 2018, ca punct terminus al alocării subvenţiilor pe suprafaţă, fără să fie necesară întabularea proprietăţii. Mai nou, termenul este împins spre anul 2020 şi poate chiar mai sus. Cert este că, deşi Uniunea Europeană nu a fixat, concret, o limită de timp, se anunţă vremuri mai puţin plăcute pentru fermieri. Nu este prea îndepărtată ziua, când aceştia vor trebui să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA, să depună cerere unică de plată în termen şi, printre alte condiţii, să se identifice, să declare şi să delimiteze cu exactitate parcelele agricole în aplicaţia electronică GIS „IPA-ONLINE” pusă la dispoziţie de către APIA, şi să utilizeze datele cadastrale disponibile.
Lipsa cadastrul general, o cauză a infrastructurii deficitare
În Monitorul Oficial nr. 309 din 6 mai 2015 a fost publicată Hotărârea nr. 294/2015 privind aprobarea Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023. Scopul Programului constă în realizarea înregistrării sistematice a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări. Înregistrarea sistematică a imobilelor se realizează în cadrul unui proces complex, care include în principal următoarele: realizarea de campanii de informare şi conştientizare publică a cetăţenilor, identificarea imobilelor şi a deţinătorilor, realizarea de măsurători cadastrale, colectarea actelor juridice de la deţinători, integrarea şi prelucrarea datelor şi întocmirea documentelor cadastrale, afişarea publică a documentelor cadastrale, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de rectificare formulate de proprietari/posesori, actualizarea documentelor cadastrale şi deschiderea cărţilor funciare, în conformitate cu reglementările in vigoare.
Costurile totale pentru realizarea cadastrului agricol se ridică la 415 milioane de euro, dintre care 265 de milioane de euro provin din fondurile europene pe dezvoltare regională şi 150 milioane de euro de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Suprafaţa care va fi cadastrată şi intabulată este de 14 milioane de hectare extravilan (arabil plus agricol) şi se estimează că se va plăti 30 de euro pe hectar. Costurile totale ale programului sunt de 415 milioane de euro. Din această sumă, 265 de milioane de euro provin din fondurile europene pe dezvoltare regională şi 150 milioane de euro de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
Doar 21,55% din imobile, identificate cadastral, la nivel naţional
De precizat că, în luna mai a anului trecut a fost lansat Programul Naţional de Cadastru, cu scopul de a realiza planurile cadastrale ale tuturor imobilelor din România, precum şi deschiderea cărţilor funciare, cât şi a certificatelor de moştenitor pentru succesiunile nedezbătute. La mijlocul lunii noiembrie 2015, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat că, locuinţele din 63 de comune vor fi incluse în prima faza a lucrărilor de cadastru general gratuit prin Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023 (PNCCF). Sumele estimate pentru realizarea activităţilor PNCCF în perioada 2015-2023 sunt de 4.050.885.000 lei. Cea mai mare sumă, peste 2 miliarde de lei, va fi alocată pentru măsurătorile cadastrale.
Potrivit ultimelor date publicate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, dintr-un total de 40.000.000 de imobile din România, până la 7 martie a.c. doar 8.620.336 de imobile au fost gestionate de sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară. Ceea ce înseamnă, undeva la aproximativ 22% din total. În lista unităţilor administrativ-teritoriale incluse în proiectul Cesar pentru derularea lucrărilor de înregistrare sistematică în cadastru şi carte funciară, Doljul figurează cu doar două comune: Mischii şi Drănic; lucrări care, chipurile, ar fi în derulare
Un anunţ cutremurător
Suprafaţa care va fi cadastrată şi intabulată în ţară este de 14 milioane de hectare extravilan (arabil plus agricol) şi se estimează, că se vor plăti 30 de euro pe hectar. Costurile totale ale programului sunt de 415 milioane de euro. Din această sumă, 265 de milioane de euro provin din fondurile europene pe dezvoltare regională şi 150 milioane de euro de la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.
„Cadastrul este un element extrem de important. Nu este la Ministerul Agriculturii, dar situaţia este tragică! Dacă în 2020 nu vom avea cadastru, dupa 2020 nu vom mai putea plăti 2 miliarde de euro, anual, subvenţiile fermierilor noştri! Am discutat cu premierul Dacian Cioloş, cu vicepremierul Vasile Dâncu, pentru ca Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară este la Ministerul Dezvoltării Regionale. Am solicitat, oficial, să se dea prioritate la cadastrarea terenurilor agricole, ca să reuşim finalizarea cadastrului pentru agricultorii noştri. Vestea bună este că sunt fonduri. Vestea proasta este că se organizează licitaţii la nivelul primăriilor locale. Am propus să facem în Guvern o monitorizarea trimestrială, să vedem cum se realizează cadastrul. Nu cred că va fi un ministru al agriculturii sau vreun premier care să le spună fermierilor: nu pot să vă plătesc subvenţiile pentru ca nu am cadastru!” a declarat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii, pe 23 februarie a.c., în plenul Senatului.