Sindicaliştii din Sănătate ameninţă cu proteste

0
457

Salariaţii din sectorul sanitar se pregătesc de ample acţiuni de protest care ar putea culmina cu declanşarea grevei generale în 70 de spitale din toată ţara. Revendicările sunt legate de finanţarea necorespunzătoare a sistemului de Sănătate şi de nerespectarea prevederilor Legii nr. 284/2010, un act normativ care, potrivit sindicaliştilor de la Federaţia Hipocrat, deşi se află în vigoare nu este pus în aplicare pe deplin.

Reprezentanţii Federaţiei Hipocrat au anunţat că într-o primă fază, cel mai probabil luna viitoare, vor declanşa acţiunile de protest, urmând să poarte, simbolic, banderole albe, în semn de nemulţumire faţă de nerespectarea angajamentelor luate de guvern. Apoi, în următoarea etapă, activitatea va fi întreruptă timp de o oră, în fiecare zi, în unităţile sanitare unde Federaţia Hipocrat are membri de sindicat. În ultimă instanţă, dacă revendicările nu vor fi rezolvate, va fi declanşată greva generală pe perioadă nedeterminată, cel mai probabil în luna aprilie.

„Având în vedere faptul că negocierile privind Legea salarizării bugetarilor au fost întrerupte, din motive pe care nu le cunoaştem, Federaţia Hipocrat din România a decis să informeze Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor că în perioada următoare va declanşa acţiuni de protest. Revendicările noastre sunt legate de finanţarea necorespunzătoare a sistemului de Sănătate, salarizarea întregului personal din domeniul sanitar în conformitate cu prevederile Legii 284, o lege care este în vigoare, dar nu este pusă în aplicare. Este pusă în aplicare doar pe o anumită parte a bugetarilor şi ţin să reamintesc să pentru primari sunt bani, pentru înalţii funcţionari publici sunt bani şi legea a fost aplicată”, a declarat Ion Cotojman, preşedintele Federaţiei Hipocrat.

„Sănătatea şi Învăţământul sunt, din nou, cenuşărese”

Sindicaliştii au identificat mai multe disfuncţionalităţi în ceea ce priveşte actualul sistem de salarizare. În primul rând, acesta are ca bază 110 clase de salarizare, din care 24 de clase sunt deja suprapuse ca nivel de salarizare. Apoi, faptul că există niveluri diferite de salarizare pentru aceeaşi funcţie, atât în cadrul aceleaşi instituţii, cât şi în instituţii diferite. Salariile de bază ale unor persoane care au vechime în muncă sunt egale cu cele ale persoanelor nou-angajate, fără vechime în muncă, datorită majorărilor succesive ale salariului de bază minim brut pe ţară garantat de la 600 de lei cât era în 2010, la 1.250 de lei cât va fi în anul 2016. Salariile de bază ale unor persoane angajate cu studii superioare se situează la acelaşi nivel cu salariile de bază ale persoanelor angajate pe studii medii.

„Sănătatea şi Învăţământul sunt din nou, cenuşăresele bugetare. Aceasta este grija manifestată de acest guvern de tehnocraţi. Vreau să invit alături de noi organizaţiile pacienţilor şi sindicatele, să avem o manifestare coerentă”, a explicat Ion Cotojman.

O altă disfuncţionalitate sesizată este că avansarea personalului în gradaţie se face o dată la cinci ani, în funcţie de vechimea în muncă. Nu în ultimul rând, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de lipsa unor criterii de performanţă ce pot fi avute în vedere la promovarea personalului bugetar şi la stabilirea premiilor individuale pentru rezultate deosebite în activitatea profesională, din fondul de premiere constituit.

 „Doctorii sunt pregătiţi să protesteze”

În ultimele săptămâni, reprezentanţii sindicatelor medicilor din regiunea Oltenia şi din mai multe judeţe ale Munteniei s-au întâlnit pentru a discuta pe marginea nemulţumirilor care există de mai mult timp în rândul membrilor corpului medical. În principiu, aceştia au adus în discuţie probleme precum salarizarea, timpul de lucru sau condiţiile de muncă.

„Doctorii sunt pregătiţi să protesteze. Nu putem continua aşa. Salariile sunt aşa cum sunt. Timpul de lucru depăşeşte în cazul foarte multor medici cu încă o normă prevederile legale. Este inacceptabil. Sunt oameni care la 45 de ani ajung să aibă boli care impietează asupra activităţii lor în continuare. Sunt oameni care se află la limita de a fi pensionaţi medical după doar 20 de ani  de activitate”, a precizat dr. Eleodor Cârstoiu, vicepreşedinte al Federaţiei Hipocrat.