Povestea impresionantă a unei paciente pe dializă / Și-a riscat viaţa pentru a deveni mamă

0
692

Caz medical rar la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. O tânără în vârstă de 23 de ani a dat naştere unei fetiţe, în ciuda faptului că suferă de insuficienţă renală, boală care o obligă să facă dializă de trei ori pe săptămână. Decizia mamei de a-şi asuma această sarcină, chiar cu preţul vieţii, a impresionat medicii din spital, care au stat alături de ea, oră de oră, în ultimele cinci săptămâni, de când s-a internat. Naşterea în sine a fost o provocare şi pentru echipa multi-disciplinară de medici care a pregătit totul cu minuţiozitate, riscul de deces fiind major în astfel de cazuri. Tânăra mamă a trecut cu bine peste acest moment şi se află încă la Terapie Intensivă. Preţ de câteva secunde a zâmbit fericită pentru că şi-a văzut fetiţa.

Ancuţa face dializă de aproximativ patru ani şi este nevoită să vină din comuna Brădeşti de trei ori pe săptămână, la Craiova, pentru această procedură medicală. Mama sa, Ioana, povesteşte că tot necazul a pornit de la o răceală foarte puternică din care nu şi-a mai revenit la normal. Când a ajuns la doctor, diagnosticul a fost necruţător: boală cronică de rinichi, stadiul 5, la care se mai adaugă probleme cardiovasculare (cardiomiopatie dilatativă). Calvarul episoadelor de dializă săptămânale şi al afecţiunilor nu îi îngăduiau să dea naştere unui copil, riscul pe care şi-l asuma astfel fiind uriaş. Ancuţa şi-a dorit însă atât de mult să devină mamă încât, pe propria semnătură, a decis să nu întrerupă sarcina pentru a avea şansa de a-şi îmbrăţişa propriul copil. „Mi-a spus într-o zi mare, sfântă pentru mine, că este însărcinată în patru luni şi jumătate şi mi-a venit rău. Știam că nu are voie pentru că face dializă. Eu i-am spus să facă avort că moare. A zis că, dacă o oblig să facă avort, vine aici şi se aruncă de la etajul 10. Aşa scapă şi de ea, şi de copil şi de tot. De atunci nu i-am mai spus nici un cuvânt, am lăsat-o să decidă cu riscul de a-şi pierde viaţa. Și-a dat acordul să rişte pentru a da viaţă acestui copil fiindcă a spus că a văzut că sunt copii abandonaţi în spital, mamele au fugit şi i-au lăsat singuri”, povesteşte, pe holul spitalului, mama Ancuţei.

O hotărâre de neclintit

Hotărârea tinerei de a merge pe acest drum a fost atât de puternică încât nimic nu a putut să o convingă să renunţe. În ciuda avertismentelor venite din partea medicilor şi a insistenţelor mamei, Ancuţa a decis să sacrifice tot, sănătatea sa precară şi, dacă era nevoie, până şi viaţa. ”A spus că se omoră, dar tot face copilul. Poate să moară ea, iar eu să-i pun numele ei şi să-i cresc mai departe copilul. Aşa mi-a zis. Sunt nedormită de patru zile, am zis că, dacă va muri, să o mai văd  până în clipa aceea şi Dumnezeu i-a dat viaţă. Domnii doctori au spus că nu garantează pentru nimic, nici măcar pentru fetiţă, şi Dumnezeu le-a salvat pe amândouă”, spune, cu lacrimi în ochi, mama tinerei.

Fericirea de a fi mamă

Cu ajutorul medicilor, Ancuţa a reuşit să-şi împlinească dorinţa puternică de a da viaţă copilului său. Ieri la prânz, se află încă la Terapie Intensivă, dar medicii spuneau că starea sa este stabilă, la fel cea a nou-născutului care se afla la incubator. „ Ea este foarte fericită că este mămică. A ales numele copilului, Cristina-Maria. Cristina numele doamnei doctor de la Dializă şi Maria pentru că este un nume sfânt. Doamna doctor şi-a dorit să fie naşa copilului, iar moaşă este o doamnă asistentă, cea mai iubită, de la Dializă. Mâine seară (n.r. – astă-seară) îi pregătesc ursitorile”, a povestit, cu emoţie, proaspăta bunică.

Un succes medical

Povestea Ancuţei i-a impresionat pe toţi medicii care au fost implicaţi în tratarea ei. Cazul a fost de o complexitate foarte mare, fiind extrem de rar. Pacienta a fost urmărită îndeaproape timp de cinci săptămâni, cât a stat internată pentru a fi pregătită de naştere. Managerul spitalului, Bogdan Fănuţă, a precizat că operaţia de cezariană a fost programată special, între două dialize, şi că s-au luat măsuri suplimentare. „Sunt destul de rare aceste cazuri, mai ales din cauza faptului că, de la bun început, pacienţilor cu insuficienţă renală li se aduce la cunoştinţă că există un risc destul de mare atât pentru copil, cât şi, în special, pentru mamă. În acest caz, mama şi-a asumat toate riscurile, a semnat că vrea să ducă până la capăt sarcina şi, în urmă cu aproximativ cinci săptămâni, a fost internată şi urmărită astfel încât sarcina să meargă cât mai bine. A născut un copil de 1,800 kilograme, prin operaţie cezariană. Vorbim de un succes medical al unei echipe multi-disciplinare, din spital, din care au făcut parte nefrologi, cardiologi, obstetricieni şi neonatologi”, a declarat dr. Bogdan Fănuţă.

Bogdan Fănuţă

Are nevoie de un transplant de rinichi

Lupta tinerei mame nu se încheie, din păcate, aici. Pentru Ancuţa este necesar transplantul şi, de doi ani, se află pe lista de aşteptare a Registrului Naţional de Transplant Renal. Numai că această listă este foarte lungă, sunt mulţi pacienţi şi puţini donatori. Din nefericire, mama sa nu este compatibilă şi nu poate dona rinichiul salvator.” Mi-aş dori să-i donez amândoi rinichii, dar nu sunt compatibilă. Acum un an şi ceva s-a găsit cineva compatibil pentru ea, dar a avut o răceală foarte puternică şi a pierdut transplantul. Apoi a rămas însărcinată şi nu a mai încercat. Este înscrisă pe programul naţional de aproape doi ani. Eu nu vreau să spun să doneze cineva un rinichi, ci dacă este o întâmplare şi este compatibil”, a spus mama tinerei de 23 de ani.

Pe lângă toate aceste probleme medicale, Ancuţa, care este o mamă singură, are şi o situaţie materială foarte grea. Din cauza bolii, nu a putut să mai muncească şi s-a ales cu o pensie lunară de numai 200 de lei. Din aceşti bani puţini, urmează să-şi întreţină şi fetiţa pe care o iubeşte atât de mult.

LAURA MOȚÎRLICHE şi RADU ILICEANU