„Multe surprize şi noutăţi” anunţă organizatorii – Centrul Cultural Media Radio România şi Radio România Oltenia Craiova – în cadrul celei de-a XV-a ediţii a Târgului de Carte GAUDEAMUS, care se desfăşoară în foaierul Teatrului Naţional „Marin Sorescu” începând de astăzi până duminică. 64 de expozanţi reuniţi, pe o suprafaţă de 330 mp, în 40 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie, mii de titluri, proaspăt ieşite de sub tipar sau deja consacrate, importante reduceri de preţuri, oferte şi pachete promoţionale, aproape 100 de evenimente culturale sunt reperele statistice ale acestei ediţii aniversare.
Deschiderea oficială a evenimentului are loc la 12.00, în transmisiune directă (on air şi online) în întreaga ţară, şi este precedată, o oră mai devreme, de un inedit „lanţ uman” ce susţine şi promovează lectura, pe traseul Radio Oltenia (strada „Știrbei Vodă” nr. 3) – Teatrul Naţional Craiova, via Centrul Vechi. În el se vor prinde 1.500 de elevi de la şapte şcoli craiovene, profesori, reprezentanţi ai instituţiilor culturale, dar şi orice trecător, care îşi vor înmâna o carte-simbol ce va ajunge în final la Târgul GAUDEAMUS.
Programul de vizitare este de astăzi până sâmbătă, între orele 10.00 şi 18.00, şi duminică între orele 10.00 şi 15.00. Intrarea este liberă pentru public, care poate participa, zilele acestea, la o tombolă cu premii atractive, pe baza completării unor buletine distribuite zilnic în foaierul teatrului.
Ediţia a XV-a a Târgului de Carte GAUDEAMUS de la Craiova reprezintă debutul Caravanei GAUDEAMUS – o serie de târguri de ofertă educaţională şi editorială organizate de Radio România în principalele centre universitare din ţară, în parteneriat cu studiourile regionale ale Radio România. Organizatorii l-au promovat, printr-o dinamică şi amplă campanie media, drept „principalul punct de atracţie pentru cei care doresc să ofere celor dragi cadouri cât mai originale şi mărţişoare de păstrat o viaţă”. Preşedintele de onoare este, şi în acest an, conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu – preşedintele Filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor din România.
Craiovenii, aşteptaţi să dea cartea mai departe
Ediţia aniversară, de anul acesta, stă sub semnul surprizelor, prima fiind anunţată chiar astăzi, înainte de deschiderea oficială a Târgului: un „lanţ uman” pe un traseu de aproximativ 2 km, care va străbate centrul oraşului. „Evenimentul, iniţiat şi organizat de Radio România Oltenia Craiova, se doreşte a fi o manifestare publică de susţinere a cărţii şi de stârnire a interesului pentru lectură, în special în rândul tinerilor, la care sunt invitaţi să participe toţi cei care împărtăşesc aceste valori”, a precizat Alexandru Mogoşeanu, managerul Radio Oltenia. Cu sprijinul Inspectoratului Școlar Judeţean Dolj, „lanţul uman” va fi format din aproximativ 1.500 de elevi de la şapte şcoli craiovene, însoţiţi de 70 de profesori şi 15 îndrumători: Colegiile Naţionale „Carol I”, „Fraţii Buzeşti”, „Elena Cuza” şi „Nicolae Titulescu”, Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”, Liceul de Transporturi CFR şi Școala nr. 2 Traian.
«Felicitări pentru iniţiativă şi mulţumesc că iniţiatorii au venit către noi cu această propunere. Nu putem decât să ne bucurăm, pentru că dragostea pentru carte, pentru lectură trebuie sădită de la cea mai fragedă vârstă. De aceea ne-am gândit ca această frumoasă carte să pornească de la un elev mai mare, să treacă prin altora şi să ajungă la un copil mai mic, din clasa pregătitoare, căruia să i se predea această ştafetă a lecturii şi a dragostei de carte. Cred că va fi o imagine reprezentativă nu numai pentru Târgul GAUDEAMUS, ci şi pentru oraşul nostru», a declarat prof. Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.
Vino la Târg cu partenerul(a), caută panoul-inimă şi fotografiază-te! Postează fotografia pe pagina de Facebook a Radio România Oltenia Craiova şi poţi câştiga 500 lei, să sărbătoreşti Dragobetele cu jumătatea ta. Radio România Oltenia Craiova va oferi acest premiu cuplului a cărui fotografie va aduna cel mai mare număr de like-uri. Regulamentul concursului este disponibil pe www.radiocraiova.ro.
Număr-record de evenimente pentru întreaga Caravană GAUDEAMUS
La GAUDEAMUS 2016 participă 64 de expozanţi reuniţi în 40 de standuri, reprezentând principalele categorii active pe piaţa de carte şi educaţie din România: edituri, agenţii de difuzare de carte şi produse multimedia, instituţii de învăţământ, edituri străine reprezentate de distribuitori de carte. Între aceştia se regăsesc Editurile Humanitas, RAO, Nemira, Litera, ALL, Niculescu, Militară, Universitaria, Eikon, Semne-Artemis, Doxologia, „Scrisul Românesc”, Aius, Casa Radio, Okian-Pearson. Grupul Editorial ART, Grupul Editorial Corint, Curtea Veche Publishing, Centrul de Carte Străină Sitka, Media Erc Press ş.a.
91 de evenimente – număr-record pentru întreaga Caravană GAUDEAMUS (2000-2016) – sunt propuse de organizatori şi expozanţi şi adresate unui public variat ca domenii de interes şi vârstă. Programul este constituit, în mare parte, din lansări şi prezentări de cărţi, dezbateri şi mese rotunde, ca şi din spectacole, concursuri şi tombole. Două proiecte deja tradiţionale se regăsesc în cadrul Târgului: faza locală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, care va avea loc vineri, 26 februarie, şi „Invitaţi de nota 10: Olimpicii României”, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc (sâmbătă, ora 14.30).
Tombola GAUDEAMUS se derulează pe baza buletinelor de Vot al Publicului, iar tragerea la sorţi a câştigătorilor va avea loc sâmbătă, 27 februarie, la ora 17.45. Premiile sunt extrem de atractive: un LCD, un DVD-player şi un tablou oferite de Lions Club Craiova, un sistem audio oferit de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova şi o tabletă oferită de Rotary Club Craiova.
Premiile ediţiei 2016 a Târgului GAUDEAMUS Craiova vor fi decernate duminică, 28 februarie, ora 12.00, astfel: Trofeele GAUDEAMUS acordate editurilor şi „Cea mai râvnită carte a Târgului”, acordate prin Votul Publicului; Trofeele Presei pentru jurnalişti (publicaţii, radio, TV) decise tot de Votul Publicului; Premiul Educaţia – decernat unei instituţii de învăţământ în semn de apreciere a modului de promovare a ofertei sale educaţionale; Premiul Miss Lectura acordat celei mai frumoase cititoare; Premiile Tombolei GAUDEAMUS.
„Happy minute” îţi aduce o carte cadou!
De asemenea, se va derula în continuare campania „Cărţile se întorc acasă”, ce are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte. Potrivit Ioanei Lădaru, redactor-şef adjunct al Radio România Oltenia Craiova, „în acest an, cărţile nu vor mai fi donate unei biblioteci dintr-o zonă defavorizată, ci vor fi dăruite oamenilor, pe stradă, în localităţi din zona de audienţă a Radio Oltenia”.
Manifestări inedite, care – crede managerul Alexandru Mogoşeanu – se vor bucura de succes vor fi şi prezentarea colecţiei de primăvară a Casei de Modă Ilinca şi expoziţia „Craiova în imagini”, unde veţi putea admira lucrări realizate în cadrul a trei ediţii ale Taberei de Artă Plastică Ilinca Butucea (2013, 2014, 2015), desfăşurate sub genericul „Mişcarea sufletească de toamnă de la Craiova”, la care au participat artişti plastici cu expoziţii în ţară şi străinătate.
În plus, în fiecare zi, câţiva dintre vizitatori vor pleca de la Târg cu câte un volum cadou, oferit de unul dintre expozanţi. «Va exista un „happy minute”, anunţat printr-un semnal sonor. În momentul în care va fi auzit, dacă te afli în faţa standului unei edituri, vei primi cărţi cadou din partea acesteia”, a precizat managerul Alexandru Mogoşeanu. Și artistul plastic Daniela Militaru va oferi vizitatorilor tricouri pictate cu citate din cărţi. Cine vor fi norocoşii… poftiţi zilnic la Târgul GAUDEAMUS şi aflaţi! Puteţi fi unul dintre ei!
Programul zilei de astăzi:
Orele 12.00-12.30: Deschiderea oficială a celei de-a XV-a ediţii a Târgului GAUDEAMUS Craiova (foaier central). Transmisiune directă la Radio România Oltenia Craiova.
Orele 10.00-11.00: Editura Eikon (foaier etaj) – lansarea volumelor „Adevăratul Cioran”, de Calinic Argeşeanul; „Branul în anii Primului Război Mondial şi ai Marii Uniri”, de Emil Stoian; „Cartea cuvintelor chivot”, de Andreea Nanu; „Cavalerism, pasiune, fanatism. O istorie politică şi culturală a Franţei secolului al XVI-lea”, de Corneliu Șenchea; „Eu, Henric al VIII-lea şi muzele decapitate”, de Adi George Secară; „Varianta B” (poezii), de Lidia Lazu, „Terra Nobilis”, de Costel Suditu, „Structuri pentru demolat gala”, de Carmen Nicoară. Participă: Valentin Ajder şi invitaţii săi.
Orele 11.00-11.45: „Scrisul Românesc” Fundaţia-Editura (foaier etaj) – lansarea volumelor „Eminesciana”, de Ovidiu Ghidirmic, şi „Eminescu. Antologie comentată”, ediţie de Florea Firan. Participă: Gabriel Coşoveanu, Florea Firan, Ovidiu Ghidirmic, Gabriela Rusu-Păsărin.
Orele 12.30-13.00: „Scrisul Românesc” Fundaţia-Editura (foaier etaj) – lansarea volumelor „Carte de înţelepciune latină. Illustrium poetarum flores” de Ioan Inocenţiu Micu-Klein, ediţie de Florea Firan, şi „Măşti” (poeme) de Gela Enea.
Orele 13.00-14.00: Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Craiova, revista „Ramuri” şi Radio România Oltenia Craiova (foaier etaj) – simpozionul „Revista Ramuri – reper în cultura românească. 110 ani de la apariţia prestigioasei publicaţii”. Participă: scriitori, critici literari, redactori, foşti redactori şi colaboratori ai revistei, profesori, studenţi, elevi, iubitori de literatură. Moderator: conf. univ. dr. Gabriel Coşoveanu, preşedintele filialei, redactor-şef al revistei.
Orele 14.00-15.00: Radio România Oltenia Craiova şi Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (foaier etaj) – dezbaterea „Moş Crăciun, o poveste de poveste!” privind valenţele educative şi economice ale poveştii lui Moş Craciun. Lansarea volumului „De-aş fi Moş Craciun!”, autor Radu Marin. Participă elevi şi cadre didactice de la Colegiul Naţional „Ştefan Velovan” (profilul pedagogic). Moderatori: Liliana Hinoveanu, Diana Neamţu.
Orele 15.00-15.30: Universitatea din Craiova – Editura Universitaria (foaier etaj) – lansarea volumelor „Războiul din 1330 dintre Carol Robert De Anjou şi Basarab Vodă” şi „Țara Loviştei” de Dinică Ciobotea. Invitaţi: prof. univ. dr. Radu Şt. Vergatti, cercet. şt. pr. dr. Gabriel Croitoru, conf. univ. dr. Constanţiu Dinulescu, lect. uiv. dr. Liviu Ilie, prof. E. Petrescu.
Orele 15.30-16.00: Universitatea din Craiova – Editura Universitaria (foaier etaj) – lansarea cărţii „Documente economice privind circumscripţia Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj 1865 -1949”, autor Dinică Ciobotea. Invitaţi: conf. univ. dr. Marusia Cîrstea, prof. Ion Zarzără, Gabriel Vlăduţ, Lucian Diaconu.
Orele 16.00-17.00: Editura „Aius” (foaier etaj) – lansarea albumului „Ţuculescu la Craiova”, autor Magda Buce-Răduţ.
Orele 17.00 -18.00: Editura „Aius” (foaier etaj) – lansarea volumului de versuri „Eram bătrână şi am murit”, autor Eleanor Mircea. Prezintă: Eliza Voinea, Maria Dinu şi Petrişor Militaru. Moderator: Nicolae Marinescu.