Autorităţile sanitare, în alertă din cauza gripei porcine

0
406

Autorităţile sanitare iau măsuri speciale, după ce virusul AH1N1 a ucis peste 100 de oameni în Ucraina. Ministerul Sănătăţii a solicitat Direcţiilor de Sănătate Publica să se asigure că unităţile sanitare iau toate măsurile de prevenire specifică şi nespecifică a gripei (purtarea echipamentului de protecţie, limitarea circulaţiei bolnavilor şi aparţinătorilor, vaccinarea antigripală a personalului medical) şi să raporteze zilnic orice caz cu evoluţie şi simptomatologie asemănătoare gripei.

În România gripa este supravegheată de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Începând din 28 septembrie 2015, CNSCBT emite rapoarte săptămânale privind evoluţia gripei şi semnalează Ministerului Sănătăţii situaţiile care pot pune problema evoluţiei epidemice a acestei infecţii.

31 de cazuri de gripă au fost confirmate la nivel naţional

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi până la data de 27 ianuarie a.c., s-au înregistrat 31 de cazuri de gripă confirmate în laborator, la nivel naţional. Numărul total de infecţii respiratorii acute este cu opt la sută mai mic decât cel înregistrat în aceeaşi săptămână din anul 2015 şi cu 11 la sută mai mare decât cel din săptămâna precedentă.

Pentru sezonul 2015-2016, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat iniţial un număr de 500.000 de doze de vaccin antigripal care au fost în totalitate distribuite către direcţiile de sănătate publică la nivel local. Numărul de doze a fost suplimentat la sfârşitul anului trecut cu încă 143.000 de doze pentru imunizarea persoanelor cu risc.

Vaccinul gripal distribuit în acest an conţine antigenele necesare pentru prevenirea infecţiei cu virusul AH1N1. Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi în spitale. Sunt vaccinate gratuit persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, adică persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerului Sănătăţii şi recomandărilor OMS şi ECDC.

18.000 de doze de vaccin antigripal au fost administrate în judeţul Dolj

Medicii doljeni au anunţat săptămâna trecută depistarea primelor cazuri de gripă din acest sezon. Ambele au fost confirmate de Institutul Cantacuzino, cu virus gripal tip AH1. Alte 350 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie, în doar o săptămână. În aceste condiţii, cei care prezintă semne de răceală ar trebui să nu ezite să anunţe medicul de familie. Pentru prevenirea apariţiei altor cazuri de gripă, medicii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Dolj recomandă populaţiei să respecte o serie de măsuri. Printre acestea, să ţină cont de regulile de igienă. Foarte importantă este spălarea frecventă a mâinilor, cu apă şi săpun, în special în situaţii de participare la activităţi publice – locul de muncă, şcoală şi unităţi de alimentaţie publică. În caz de strănut, folosirea batistelor, din hârtie, de unică folosinţă care previn răspândirea picăturilor potenţial infectate în mediul ambiant. Este recomandată evitarea aglomeraţiilor din locurile publice, deoarece există un risc mare de transmitere a infecţiilor respiratorii de la persoane aparent sănătoase, deja infectate – care pot transmite agenţii cauzali ai infecţiei între momentul infectării si apariţia primelor manifestări de boală.

Specialiştii susţin că automedicaţia devine o mare problemă, în această perioadă a anului, odată cu creşterea numărului de persoane care au probleme din cauza virozelor respiratorii şi a pneumoniilor. O astfel de atitudine ar putea determina apariţia mai multor probleme medicale. Potrivit medicilor, automedicaţia cu antibiotice în cazul virozelor respiratorii este una eronată, care poate avea efecte secundare. Asta pentru că virozele respiratorii sunt în proporţie de 90% de origine virală şi nu răspund la tratamentul cu antibiotice.