Aeroportul din Craiova a primit dotări de 500.000 de euro

0
407

Pasagerii care vor decola de pe Aeroportul din Craiova au la dispoziţie o parcare nouă, cu 200 de locuri, în care să-şi lase maşina pe durata călătoriei. Condiţiile oferite pasagerilor sunt mult îmbunătăţite, aeroportul beneficiind, de acum, şi de un autobuz care va ajuta la îmbarcarea călătorilor. Împreună, investiţiile se ridică la peste 500.000 de euro, bani acordaţi în totalitate de Consiliul Judeţean Dolj, cel care a pus pe roate această poartă de intrare în oraş.

Aeroportul din Craiova avea o singură parcare, însă, pentru că numărul pasagerilor a crescut peste aşteptări, s-a luat în calcul suplimentarea celor 160 de locuri existente. Cu finanţare de la Consiliul Judeţean Dolj, care are în subordine aeroportul, a fost construită şi cea de-a doua parcare, care va deveni funcţională în câteva zile.

„Realitatea ne-a arătat că erau insuficiente locurile de parcare, de aceea a fost o cerinţă imperioasă pentru noi. Acest aeroport este un serviciu de lux pentru întreaga regiune şi costă. Toţi aceşti bani, în afară de fondurile europene, vin de la Consiliul Judeţean. Noi nu pregetăm să venim cu tot ceea ce prevede legea, pentru că noi considerăm că este, poate, cea mai importantă investiţie care s-a făcut în regiunea Oltenia, în ultimii ani. De aceea, vrem să o punem pe roate în aşa fel încât să nu lipsească nimic”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Parcarea are 200 de locuri şi a fost realizată la standarde mai ridicate decât vechea locaţie, fiind iluminată şi supravegheată video permanent. Camerele de luat vederi sunt legate în circuitul aeroportului, astfel că o maşină lăsată în parcare este supravegheată 24 de ore din 24. Investiţia s-a ridicat la suma de 200.000 de euro, bani de la bugetul judeţului, şi va fi dată în funcţiune imediat după ce conducerea aeroportului va stabili tarifele de parcare. Directorul Aeroportului, Mircea Dumitru, a avansat suma de 10 lei pe zi pentru o maşină parcată.

Transportaţi cu autobuzul la scara avionului

Pasagerii nu vor mai coborî pe platforma din faţă pentru a se îmbarca în avion, ci vor fi transportaţi cu autobuz până la scara aeronavei. Autorităţile au precizat că legislaţia în domeniu nu permite cuiva să se plimbe pe un aeroport şi, de aceea, pasagerii trebuie duşi cu autobuze.

„Pentru a aduce acest aeroport acolo unde studiile ne arată – pe locul doi ca trafic la nivel naţional – fratele mai mare, Consiliul Judeţean Dolj, trebuie să fie alături şi să asigure în continuare finanţarea necesară pentru dezvoltarea aeroportului. În aceste zile se lucrează intens la elaborarea bugetului şi încercăm să alocăm fondurile necesare continuării investiţiilor la Aeroportul din Craiova. Fie că vorbim de co-finanţarea proiectelor europene în derulare, de realizarea unor investiţii proprii, trebuie să ştim cu toţii că aceste investiţii se realizează din bugetul judeţului Dolj”, a punctat Cristinel Iovan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

O investiţie de 360.000 de euro

Autobuzul pentru transportul pasagerilor a costat 360.000 de euro, dar autorităţile spun că îşi justifică preţul deoarece este vorba de unul special. „Acest autobuz costă foarte mult, pentru că este vorba de unul special, el nu poate să opereze în circulaţia stradală. Este un autobuz cu trei uşi care se deschid pe fiecare latură independent, astfel încât, indiferent de poziţia autobuzului faţă de aeronavă, pasagerii să poată să fie debarcaţi şi îmbarcaţi. Este un autobuz care, datorită suspensiei pneumatice, poate să se încline pe o parte sau alta sau poate fi lăsat până la mai puţin de 8 centimetri de sol ca să se instaleze foarte rapid rampă pentru persoanele cu mobilitate redusă”, a menţionat Mircea Dumitru, directorul Aeroportului din Craiova.

Odată urcată în autobuz, persoana respectivă beneficiază de centură de siguranţă pe durata deplasării până la scara aeronavei. Mijlocul de transport are doar 119 locuri, autorităţile judeţene luând în calcul să mai cumpere încă unul în acest an.

Sistemul de balizaj va fi gata în luna iunie

Până la mijlocul lunii iunie se va finaliza şi sistemul de balizaj, care a permis montarea pe pistă a unui număr de peste 1.200 de lămpi pentru semnalizare de la sol. Sistemul a fost realizat la pachet cu modernizarea pistei, întregul proiect ridicându-se la suma de 24,4 milioane de euro, de această dată fiind vorba de fonduri europene.

Cristinel Iovan a precizat că există posibilitatea ca Aeroportul din Craiova să mai atragă, în anii următori, peste 70 milioane de euro din fonduri UE pentru modernizare. „Se lucrează în această perioadă pe diferite programe şi axe. Încercăm să găsim consultanţii cei mai buni care să ne sfătuiască în depunerea acestor proiecte şi în obţinerea finanţărilor necesare. De la zi la zi normele se schimbă şi noi trebuie să facem faţă cu brio legislaţiei europene pentru ca acest aeroport să fie funcţional”, a menţionat vicepreşedintele CJ Dolj, care a făcut şi un apel către CNADR să găsească fondurile necesare pentru a fluidiza traficul pe drumul european E70, care trece pe la poarta aeroportului.

În ritm cu investiţiile care se fac, Aeroportul din Craiova are un trafic foarte bun. După o întrerupere de şase luni, în 2015, autorităţile spun că trendul pozitiv a fost reluat şi se speră ca, în acest an, să se ajungă la un trafic de peste 200.000 de pasageri. La acestea se adaugă destinaţii noi şi alte companii aeriene care să poată opera pe aeroportul din Craiova.