Se redeschid sălile de spectacol! Craiovenii, invitaţi la „Carmina Burana”, cu Cezar Ouatu, şi la Concertul de Anul Nou

0
531

Odată trecute sărbătorile de iarnă, artiştii craioveni se reîntorc pe scenă. Instituţiile de spectacol îşi reiau activitatea chiar din această săptămână, anunţând în programul următoarei perioade fie reprezentaţii dintre cele mai aplaudate, fie evenimente în premieră. Primii care revin în faţa publicului sunt actorii Teatrului Naţional „Marin Sorescu”: joi, 7 ianuarie, de la ora 18.00, îi veţi putea (re)vedea în spectacolul „Dimineaţa de după…” – o comedie modernă despre dragoste, sex şi relaţii, în regia lui Mircea Cornişteanu. Le vor urma, pe 9 şi 10 ianuarie, actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”, care ies la rampă în „Sarea în bucate” şi „Șoricelul şi balerina de porţelan”. Unul dintre cele mai aşteptate evenimente ale începutului de an este Concertul extraordinar de Anul Nou al Filarmonicii „Oltenia”. Acesta va avea loc luni, 11 ianuarie, de la ora 19.00, şi va fi susţinut de Orchestra Simfonică, dirijată de maestrul Cristian Mandeal – unul dintre cele mai apreciate nume ale universului muzical din România –, şi de solista pianistă Oxana Corjos. Revine la Craiova, tot în debutul anului artistic 2016, interpretul Cezar Ouatu, care va evolua într-un spectacol întotdeauna cu succes la public: „Carmina Burana” de Carl Orff, pe care Opera Română Craiova îl anunţă pentru 14 ianuarie, de la ora 19.00.

 „Dimineaţa de după…”, nerecomandată minorilor de Teatrul Naţional

Anul 2016 va fi unul cu nu puţine evenimente de impact la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Cel mai important dintre ele rămâne însă ediţia a X-a a Festivalului Internaţional „Shakespeare”, programată între 14 şi 23 aprilie şi dedicată împlinirii a 400 de ani de la moartea celui mai mare dramaturg al lumii din toate timpurile, William Shakespeare.

Cortina se va ridica aici pe 7 ianuarie, ora 18.00, odată cu o nouă reprezentaţie a comediei „Dimineaţa de după” a dramaturgului britanic Peter Quilter, în regia lui Mircea Cornişteanu şi scenografia Adrianei Dinulescu, care a avut premiera pe 14 februarie 2015. Spectacolul – care nu este recomandat minorilor – îi are în distribuţie pe actorii Nataşa Raab, Monica Ardeleanu, Cătălin Băicuş, Ștefan Cepoi, Tudorel Petrescu şi Mirela Nicolae şi va putea fi (re)văzut şi pe 8 ianuarie, de la aceeaşi oră.

Luna aceasta, Naţionalul craiovean mai propune craiovenilor spectacolele „Ultimul amant fierbinte” de Neil Simon (regia: Mircea Cornişteanu) – 9 ianuarie, „Sfârşit” de Florin Lăzărescu (regia: Leta Popescu) – 10 ianuarie, „Spargerea” de Răzvan Petrescu (regia: Dragoş Muşoiu) – 12 ianuarie, şi „Pescăruşul” de A.P. Cehov (regia: Yiannis Paraskevopoulos) – 14 şi 15 ianuarie.

Fabrica de povesti electroColibri se va redeschide în acest weekend

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” îşi aşteaptă cu drag micii spectatori şi în ianuarie, cu poveşti mai vechi sau mai noi, numai bune de spus cu gerul şi zăpada bătând la uşa primitoarei săli din Calea Bucureşti nr. 56. Cap de afiş al anului este „Sarea în bucate” – pe un scenariu de Valentin Dobrescu, după Petre Ispirescu, în regia lui Valentin Dobrescu şi scenografia de Mihai Pastramagiu, pe muzica lui Alin Macovei-Moraru. Spectacolul va fi prezentat sâmbătă, 9 ianuarie, ora 18.00, şi îi va avea în distribuţie pe Ionica Dobrescu, Alla Cebotari, Adriana Ioncu, Iulia Cârstea, Cosmin Dolea, Mugur Prisăcaru şi Daniel Mirea.

Duminică, 10 ianuarie, ora 11.00, copiii pot (re)vedea „Șoricelul şi balerina de porţelan” – pe un scenariu de Adriana Stamate, după „O rază de soare” de Al. T. Popescu, în regia Adrianei Stamate şi scenografia lui Eustaţiu Gregorian, pe muzica lui Alexandru Iosub. În distribuţie: Ionica Dobrescu, Alis Ianoş, Adriana Ioncu, Alla Cebotari, Daniel Mirea, Iulia Cârstea şi Rodica Prisăcaru.

Programul acestei luni mai cuprinde la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” spectacolele „Vrăjitorul din Oz” (16 ianuarie, ora 18.00), „Prietenii Motanului Încălţat” (17 ianuarie, ora 11.00), „Ursul păcălit de vulpe” (23 ianuarie, ora 18.00), „Răţuşca cea urâtă” (24 ianuarie, ora 11.00), „Albă ca Zăpada” (30 ianuarie, ora 18.00) şi „Invitaţie la joacă” (31 ianuarie, ora 11.00).

Brahms şi Dvorak în programul Concertului de Anul Nou al Filarmonicii „Oltenia”

A devenit deja tradiţie ca, la început de an, Filarmonica „Oltenia” să invite publicul la un concert extraordinar. De această dată, evenimentul va avea loc luni, 11 ianuarie, de la ora 19.00, şi va propune spre audiţie, în interpretarea Orchestrei Simfonice, Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 83 de Johannes Brahms şi Simfonia nr. 9 în Mi minor, op. 95, „Din Lumea Nouă”, de Antonin Dvorak. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Cristian Mandeal, dirijor permanent al Orchestrei Române de Tineret, unul dintre cele mai apreciate nume ale universului muzical românesc de astăzi.

Cristian Mandeal şi Oxana Corjos

A studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la Munchen. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea (a dirijat în 32 de ţări şi în 25 de capitale), cu solişti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de vară şi a predat cursuri de măiestrie). Din 1991 până în 2009 a fost director general al Filarmonicii „George Enescu”, la ediţiile din 2001 şi 2003 fiind şi director artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional „George Enescu”. De altfel, Cristian Mandeal este cunoscut ca promotor al muzicii lui Enescu, un capitol aparte reprezentându-l capodopera „Oedipe”, dirijată la Opera Naţională din Bucureşti, la Deutsche Oper din Berlin şi în versiune de operă-concert la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, ediţia 2002. În ianuarie 2005, la Cagliari, a dirijat premiera italiană şi primele şapte spectacole cu aceeaşi capodoperă enesciană.

Solista Concertului de Anul Nou va fi pianista Oxana Corjos, absolventă a cursurilor Universităţii de Muzică din Capitală, unde a beneficiat de îndrumarea de excepţie a maestrului Dan Grigore. Considerată ca fiind una dintre cele mai importante prezenţe pianistice ale generaţiei sale, Oxana Corjos se situează printre puţinii muzicieni români afirmaţi după 1990 cu o activitate concertistică de anvergură şi un repertoriu impresionant – de la J. S. Bach şi W. A. Mozart până la S. Rahmaninov şi R. Strauss –, fiind apreciată în mod special pentru interpretarea celor două concerte pentru pian de J. Brahms. Biletele pentru concert costă 40 lei şi, pentru elevi, studenţi, pensionari, 30 lei.

Liviu Prunaru, invitat la Craiova de Ziua Culturii Naţionale

Aflată în plină desfăşurare la Filarmonica „Oltenia” (23 octombrie 2015 – 20 mai 2016), Stagiunea Europa va celebra muzica simfonică românească pe 15 ianuarie 2016, de Ziua Culturii Naţionale! Evenimentul – care va avea loc în săptămâna dedicată României – îl va readuce la Craiova pe solistul violonist Liviu Prunaru, care va concerta împreună cu Orchestra Simfonică a instituţiei craiovene, condusă de dirijorul Mihnea Ignat. În program: Preludiu la unison din Suita orchestrală nr. 1 în Do major, op. 9 de George Enescu, „Clocks III” pentru orchestră (primă audiţie) de Doina Rotaru, Simfonia nr. 36 în Do major, K. 425, „Linz” de Wolfgang Amadeus Mozart, şi Concertul în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 61 de Ludwig van Beethoven.

„Carmina Burana” îl readuce pe interpretul Cezar Ouatu pe scena Operei Române Craiova

Interpret de operă, pop-opera şi pianist, mai cunoscut în ultima vreme datorită piesei „It’s My Life” cu care a participat la concursul Eurovision 2013 din Malmo (Suedia), Cezar Ouatu este unul dintre soliştii care va urca pe scena Operei Române Craiova pe 14 ianuarie, de la ora 19.00, pentru interpretarea partiturii de tenor în cantata profană „Carmina Burana” de Carl Orff. Regia îi aparţine lui Francisc Valkay (Timişoara), scenografia – lui Răsvan Drăgănescu, iar coregrafia este rezultat al colaborării dintre artiştii Laurenţiu Nicu, Eva Ștefănescu, Nicolae Popa, Andreea Gheorghe şi Pavel Uncu.

Îşi dau concursul şi soliştii Cristina Oltean (Cluj-Napoca) şi Ștefan Ignat (Bucureşti), Orchestra, Corul şi Baletul Operei Române Craiova, sub conducerea muzicală a maestrului Ivan Iliev (Bulgaria). De asemenea, urcă pe scenă clasa de balet „Attitude” a Operei Române Craiova, în parteneriat cu Asociaţia „I.S. Drăgulescu” (profesori coordonatori: Eva Ștefănescu şi Olguţa Ilie), Corul de copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu” (dirijor: Florian George Zamfir), Corul de copii al Școlii Generale nr. 39 „Nicolae Bălcescu” (dirijor: Agata Popa), Clubul Sportiv „Star Dance” Craiova (antrenor: Pavel Uncu) şi Clubul Sportiv „Academus” – alpinism acrobatic (preşedinte: Cristian Gună).

Ampla cantată scenică a compozitorului Carl Orff bazată pe melodii şi texte medievale a mai fost prezentată de Opera Română Craiova pe 1 iunie 2014, în Piaţa „Mihai Viteazul”, în încheierea celei de-a XVIII-a ediţie a Zilelor Craiovei, sub conducerea muzicală a dirijorului David Crescenzi (Italia), ca şi pe 20 iunie 2015, pe scena instituţiei, în aceeaşi distribuţie, sub bagheta dirijorală a maestrului Yishai Steckler (Israel).

MAGDA BRATU