Apreciind Doljul drept un pol deloc de neglijat, senatorul PNL de Dolj Mario-Ovidiu Oprea ne-a destăinuit, într-un interviu, la finalul unui an tumultos din perspectiva prestaţiilor politice, că schimbările majore petrecute recent sunt rodul unor exigenţe solicitate de populaţie. Destul de atent cu cuvintele, bine documentat în abordările la care ia parte, posedând şi o înclinaţie nativă spre cumpătare, senatorul Mario-Ovidiu Oprea ocupă şi funcţia de secretar în Biroul permanent al Senatului României, începând cu data de 19 decembrie 2012. Cu peste 40 de iniţiative legislative în actualul mandat, Oprea rămâne un politician prolific al Doljului datorită calităţilor sale native, dar şi formative, politicianul remarcându-se de-a lungul anilor prin rigoare şi spirit metodic în activitatea de coordonare a colectivelor şi comisiilor de lucru pe diverse domenii.
– La Senat, Doljul este reprezentat prin doi lideri, dumneavoastră în calitate de secretar al Senatului, din partea Partidului Naţional Liberal, şi domnul Mihai Fifor, în calitate de lider al Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat. Care apreciaţi că sunt beneficiile Doljului prin aceste poziţii deţinute?
– Într-o notă de fair-play, aş vrea să vă spun că Doljul nu este un pol de neglijat, dat fiind numărul mare de politicieni de vârf pe care îl oferă, însă, beneficiile, de orice natură ar fi ele, politice, sociale, administrative sau economice apar atunci când noi, cei care suntem acolo, ne luăm rolul în serios. Atât timp cât ţii să devii „un brand” politic şi eşti doar vocal, dar nu şi implicat, singurul beneficiu este unul de imagine, care, după părerea mea, este insuficient. Nu aş putea să vă spun punctual că biserica X a primit nu ştiu ce sumă de bani sau că nu ştiu ce şcoală a fost renovată. Ştiu doar că fiind la acest nivel, am semnalat de câte ori a fost cazul un abuz din comunitatea noastră, am înaintat interpelari privind probleme reale ale oamenilor care nu au izbutit singuri, am contribuit în egală măsură la îmbunătăţirea unor legi care nu favorizează doar Doljul şi am luat cuvântul ori de câte ori cetăţeni sau grupuri, cum ar traducătorii autorizaţi, mi-au cerut sprijinul. Dar sunt o mulţime de probleme care ţin strict de gospodărirea locală şi acolo cred că mai este mult de reparat. De fapt, ce încerc să spun este că nu trebuie să te numeşti Mario Oprea şi să ai o funcţie de conducere ca să mişti lucrurile. Până la urmă numele se face cunoscut prin prisma rezultatelor de care eşti capabil sau nu.
– 2015 se va încheia în câteva zile. Faceţi, vă rog, o scurtă retrospectivă a anului, punctând elementele-cheie al activităţii Partidului Naţional Liberal.
– Cred că PNL şi-a dovedit anul acesta că a atins un prag de maturitate atunci când s-a unit cu PDL. Să treci peste orgolii, peste tensiuni şi diferenţe, peste propaganda din exterior şi să faci un pas care a salvat societatea de regimul catastrofal al PSD este o realizare. Toate sondajele arată noul PNL este cel mai puternic partid de centru-dreapta din ultimii 25 de ani. O altă reuşită a fost dublarea alocaţiilor de stat pentru copii. A fost o iniţiativă care depăşeşte sfera politicului. Un imbold, dacă vreţi, pentru ca aceşti copii să se simtă susţinuţi pe mai departe. Al doilea proiect etalon pentru PNL a fost votul prin corespondenţă. Când mă gândesc la acest proiect îmi vine în minte un drum anevoios, plin de bariere. Dar l-am tratat cu toţii ca pe o promisiune făcută Diasporei şi ca o măsură preventivă împotriva umilinţei colective. Am mai schimbat ceva. A fost modificată o lege care spune că în 72 de ore se va emite ordinul de restricţie în favoarea victimelor de violenţă domestică. Dacă veţi consulta statisticile, veţi vedea câte femei sau câţi copii pot spera acum la siguranţa lor şi la a pune capăt unui coşmar al agresiunilor. Vreau să fiu obiectiv. Şi colegii PNL eurodeputaţi au realizările lor. Printre ele aş enumera economisirea a peste 700 de milioane de euro din facturile de telefonie ale românilor prin reducerea cu 77% a tarifelor de sms şi 80% a apelurilor in roaming, bani europeni care au generat locuri de muncă, acces rapid la noile medicamente gratuite şi compensate, creşterea protecţiei turiştilor care cumpără pachete de vacanţă online şi legile privind libertatea românilor de a munci, studia şi circula liber oriunde în UE.
– A fost 2015 un an de încălzire pentru 2016, an eminamente electoral?
– Probabil că una dintre cele mai mari greşeli este ca un politician în funcţie să se trezească la realitate cu un an înainte de evenimentele electorale. 2015 a fost pentru PNL un an al reformei, al solidarităţii, al actualizării conform pretenţiilor societăţii. Cu micile neajunsuri, cu paşi mărunţi, cu micile greşeli, acest tip de „încălzire” există ca obiectiv permanent. Adică nu poţi dormi trei ani în bocanci şi apoi să înveţi să mergi, pentru a le demonstra celorlalţi că te-ai trezit. Nimeni nu este proprietarul unui loc în Parlament. Schimările majore nu s-au întâmplat pentru că vin alegeri. Ci pentru că erau necesare în raport cu cerinţele tot mai exigente ale oamenilor şi ale noastre ca identitate politică. Iar reforma, să fim serioşi…Indiferent ce se spune, PNL ştie că reforma nu se face pentru a da deoparte nişte oameni, ci pentru a construi ceva durabil. Ceva cu care, la sfârşitul unui mandat, să nu îţi fie ruşine să ieşi în piaţa publică şi să saluţi cu capul sus.
– Faceţi o proiecţie a PNL Dolj pentru viitorul apropiat. Cum vedeţi o repoziţionare a celor mai bune elemente ale partidului în vederea câştigării alegerilor?
– Ştiţi reclama aceea cu ferestrele? Am să vă răspund în aceeaşi notă. E proiectat să reziste!
– Va reuşi Partidul Naţional Liberal să dea lovitura la alegerile din 2016?
– Nuanţând întrebarea, nu, PSD a fost antrenat să dea lovitura. PNL nu va reuşi aşa ceva, pentru că nu şi-a propus. PNL va susţine un examen pentru care, şi la propriu şi la figurat, a învăţat foarte mult şi s-a pregătit intens. Sunt foarte încrezător în sinceritatea exerciţiului politic. Pentru că, de fapt, asta ne cerne. Un exerciţiu politic sincer nu va fi niciodată unul perfect, dar, măcar, e brut, necoafat şi oamenii răspund sincerităţii cu sinceritate. Am văzut împreună cum a răspuns electoratul minciunii, grosolăniei şi corupţiei. Noi nu ne dorim o notă de trecere. Ci un vot care însemne confirmarea faptului că cetăţenii sunt de acord şi susţin proiectele noastre care, de fapt, sunt ale lor. 2016 va fi un an grozav şi vom câştiga înainte de toate prieteni şi o nouă misiune.
– Şi, acum, la finalul dialogului nostru, ce gânduri doriţi să le transmiteţi craiovenilor şi doljenilor?
– Vreau să le transmit că nimic nu a fost în zadar. Vreau să le mulţumesc pe de o parte pentru că i-am simţit recunoscători faţă de mine şi pe de altă parte, pentru că am învăţat alături de ei că poţi să răzbeşti pe această scenă şi fără să faci o politică de război. Atât cât am contribuit eu politic, nu am simţit nevoia să-mi încalc principiile şi onoarea, nici să-i trădez, nici să mă „fardez”. Am realizat asta ţinând seama de barometrul lor care mi-a indicat faptul că respectă aceste lucruri în parcursul meu. Eu le doresc tuturor să fie sănătoşi. Le transmit că le admir curajul şi că, fără a face vreo discriminare, pentru mine, oltenii rămân cei mai frumoşi oameni. Promisiunea mea pentru 2016 este că nu mâine vom construi viitorul, ci în fiecare zi, pentru că voi sunteţi viitorul şi suma tuturor paşilor pe care-i faceţi. Inclusiv a celor mici, ignoraţi sau luaţi în râs. Să ne regăsim cu bine în pragul unui nou an care să însemne acţiune, dar mai ales onoare faţă de cuvântul dat.
gargara mister OPREA ,sunteti propagandist de moda veche,reevaluat.toata pleiada de senatori si deputati pe care alegatori din DOLJ v-au mandatat sa promovati interesele oltenilor nu a facut nimic CE ZICI DE AUTOSTRADA CRAIOVA RACORD A1,NU A FACUT PARTE DIN STUFOSUL VOSTRU PROGRAM DE DOI LEI TRAMVAI?CU STIMA .
Comments are closed.