Alai al tradiţiilor şi obiceiurilor de iarnă cu peste 300 de artişti

0
628

Timp de două zile, ansambluri folclorice, cete de colindători şi solişti vocali din şapte judeţe ale ţării au adus la Craiova unele dintre cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri de iarnă, reunite sub genericul Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni buni”. Evenimentul a reunit peste 300 de artişti de toate vârstele şi s-a înscris în seria celor care au marcat împlinirea a 60 de ani de existenţă a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, cunoscut înainte ca Centrul Creaţiei Populare Dolj. Pe lângă spectacole, craiovenii s-au mai putut bucura de o expoziţie de fotografie şi alta culinară, ambele reflectând tradiţii şi obiceiuri ale satului tradiţional românesc.

După ce, iernile trecute, s-a desfăşurat în aer liber, în Piaţa „Mihai Viteazul”, Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni buni” a avut loc, în acest an, într-un spaţiu nou – sala Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”. Ansambluri folclorice, cete de colindători şi solişti vocali din Dolj, Gorj, Argeş, Mehedinţi, Teleorman, Dâmboviţa şi Braşov au adus în mijlocul oraşului, timp de două zile, 10 şi 11 decembrie, unele dintre cele mai frumoase tradiţii şi obiceiuri păstrate azi cu precădere la sate. I-a întâmpinat pe invitaţii şi participanţi la eveniment Amelia Etegan, managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. „Se vede că este un proiect important pentru dvs., cum este şi pentru noi, pentru că este mesajul nostru de sărbători adresat craiovenilor şi doljenilor”, le-a spus aceasta.

Datinile iernii, într-o expoziţie de fotografie şi alta culinară

Datinile iernii au fost prezentate nu numai pe scenă, ci s-au reflectat şi într-o expoziţie de fotografie din arhiva instituţiei, asociată cu creaţiile copiilor care activează în Cercul de pictură „Ghiţă Mitrăchiţă” din comuna doljeană Bârca, sub coordonarea Marinei Cârjan, ca şi într-o expoziţie de gastronomie tradiţională, „Dolju-n bucate de la Bârca”. Tot din această localitate au adus frumoase cântece şi jocuri populare micii membri ai Ansamblului „Hora Desnăţuiului”, pregătiţi de Marga Chiurtu. Miniprogramul lor artistic a precedat Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni buni”.

«Acest eveniment a fost bine receptat de public indiferent sub ce denumire sau în ce loc a fost prezentat. Pentru că el vine cu tradiţii şi obiceiuri autentice, care vorbesc despre această perioadă a Crăciunului şi a Anului Nou. Avem invitate grupuri şi ansambluri folclorice autentice, chiar premiate la concursuri şi festivaluri din ţară ale genului. Unele de-a dreptul spectaculoase, cum este Ansamblul „Colinda” din Măţău-Mioarele din Argeş», a declarat managerul Amelia Etegan.

O istorie de 60 de ani

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj a marcat prin acest eveniment de final de an şase decenii de existenţă a instituţiei, cunoscută şi sub denumirea de Centrul Creaţiei Populare Dolj. «Toate evenimentele pe care le-am organizat în această lună decembrie au fost dedicate împlinii a 60 de ani de la înfiinţarea instituţiei noastre. Sunt şase decenii în care s-au creat proiecte de anvergură, aşa cum sunt Festivalul-Concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, care are aproape o jumătate de veac, Festivalul „Ioana Radu”, acest Alai al Datinilor – de fapt, o reiterare a Festivalului de Colinde şi Muzică Sacră. Apoi sunt proiecte care s-au creat pe parcurs, precum „Dolju-n bucate”, „Tradiţiile Verii”, „Alaiul Căluşului”, care au prins la public. Toate acestea vorbesc despre o istorie a Centrului Creaţiei Populare Dolj», a adăugat Amelia Etegan.