70 de români mor zilnic din cauza bolilor provocate de fumat

0
413

În România, cancerul pulmonar provoacă cele mai multe decese în rândul bărbaților și este a treia afecțiune necruțătoare în rândul femeilor. În cele mai multe cazuri, consumul de tutun este cel mai important factor de risc pentru cancerul de plămâni. Aproape 80 la sută din cancerele pulmonare se fac prin expunere la fumat şi 20 la sută din cauza poluării.

Neoplasmul bronhopulmonar este o boală silenţioasă, diagnosticată foarte târziu. Din păcate, în 75 la sută din situaţii aceste afecţiuni sunt depistate în stadii avansate care sunt inoperabile. Acest tip de cancer, spre deosebire de alte tipuri, are o durată de supravieţuire extrem de scurtă. În aceste condiţii, din cele peste 11.000 de cazuri noi de cancere pulmonare diagnosticate în România, reuşesc să supravieţuiască doar 1.000 de persoane.

Potrivit specialiştilor, profilul pacientului cu cancer pulmonar în România arată că 85% sunt fumători cronic; este întâlnit preponderent la bărbaţi, dar se află în creștere și la sexul feminin; 50% dintre pacienţi au vârste cuprinse între 45 și 65 de ani;  educaţia medicală precară determină pacienţii să solicite consultul medical în general în stadii avansate ale bolii; sub 5% sunt descoperiţi întâmplător, la controale de rutină; în momentul diagnosticului numai 20-25% sunt operabili (boala nu este foarte avansată); fără tratament, majoritatea pacienţilor decedează în primul an de la diagnostic.

Aplicaţie pentru cei care vor să renunţe la tutun

Cei care își doresc să se lase de fumat, pot intra pe aplicația iCoach, oferită gratuit în cadrul campaniei „Ex-fumătorii sunt de neoprit”, campanie inițiată de către Comisia Europeană. Din anul 2011, 23.733 de fumători din România și-au creat cont pe iCoach, platforma digitală de sănătate cu acces gratuit, care ajută oamenii să renunțe la fumat. Din acest an, aplicația iCoach are și o versiune îmbunătățită. Unul din trei români care au utilizat iCoach a renunţat la fumat după trei luni cu ajutorul acestei platforme.

Nu mai amânați controlul la medicul de specialitate, dacă aveți în mod repetat următoarele simptome: tuse, spută cu sânge, dispnee (dificultate în a respira), durere, pneumonii sau bronşite repetate, oboseală, lipsa poftei de mâncare şi scădere în greutate, răguşeală, transpiraţii ale feţei şi gâtului. Majoritatea cancerelor de plămâni pot fi prevenite, pentru că 90% din ele au legătură cu fumatul. Persoanele care renunţă la fumat înainte de 50 de ani îşi înjumătăţesc riscul de a muri de cancer de plămâni în următorii 15 ani.

Se doreşte interzicerea fumatului în spaţiile publice închise

Fumatul este cea importantă cauză evitabilă de deces în Europa, responsabil pentru aproximativ 700.000 de decese pe an. UE dispune de o politică cuprinzătoare de combatere a tutunului, care include legislaţia privind publicitatea şi sponsorizarea ţigărilor, sprijin pentru statele membre şi creşterea gradului de conştientizare. La 3 aprilie 2014, UE a adoptat Directiva privind produsele din tutun (2014/40/UE), cu norme privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea de tutun şi produse conexe care se vor aplica în statele membre începând cu luna mai 2016. Gama de produse pe care o acoperă include ţigări, tutun de pipă, trabucuri, ţigări de foi, tutun fără fum, ţigări electronice şi produse pe bază de plante pentru fumat.

Unele caracteristici ale directivei sunt interzicerea aromelor, introducerea de avertismente de sănătate combinate (imagine şi text) care acoperă 65% din partea din faţă şi din spate a pachetelor de tutun, interzicerea elementelor de promovare pe produse din tutun şi urmărirea la nivelul UE pentru a combate comerţul ilicit cu produse din tutun.

Peste 80% din români susţin interzicerea fumatului în spaţiile publice, iar 78% vor interzicerea comercializării ţigărilor la mai puţin de 250 de metri de şcoli şi licee, relevă un studiu dat publicităţii de Asociaţia React, studiu care face parte dintr-o suită de patru cercetări pe teme de sănătate publică pe care organizaţia le-a comandat. Conform cercetării, interzicerea fumatului în spaţiile publice este susţinută de 84% din respondenţi, care se declară, la nivel general, total sau parţial de acord cu această măsură. Interzicerea fumatului în spaţiile închise se bucură de cea mai mare susţinere (cu peste 90% acord total sau parţial) şi reprezintă în fapt asumarea la nivel individual a normelor legale. Peste 80% din respondenţi susţin, prin acord total sau parţial, interzicerea fumatului în spaţiile deschise – locuri de joacă pentru copii, în parcuri, în curţile şcolilor şi liceelor.