Alaiul datinilor, la Craiova, cu ansambluri folclorice, cete de colindători și soliști vocali din șapte județe

0
406

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, sub egida Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”, organizează, astăzi și mâine, în sala Teatrul pentru Copii şi Tineret „Colibri” (Calea București nr. 56), Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni buni”. Instituția celebrează prin acest eveniment de final de an şase decenii de existenţă ai instituţiei cunoscute şi sub denumirea de Centrul Creaţiei Populare Dolj. Accesul publicului este liber.

Alaiul datinilor se va deschide astăzi, ora 16.00, cu o expoziţie culinară, „Dolju-n bucate de la Bârca”, şi cu o expoziţie cu fotografii din arhiva Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, dedicată iernii din satul tradiţional, în care se vor regăsi ritualurile şi obiceiurile ei de o rară frumuseţe. De asemenea, îşi vor prezenta creaţiile elevi înscrişi la Cercul de pictură „Ghiţă Mitrăchiţă” (coord. Marina Cârjan), de la Liceul Teoretic „Adrian Păunescu” din Bârca. De altfel, această instituţie s-a alăturat grupului de iniţiativă locală din comună în cadrul proiectului „Dolju-n bucate” .

După vernisaj, de la ora 18.00, va începe Alaiul Datinilor „Din bătrâni, din oameni buni”, care va continua mâine, 11 decembrie, de la ora 18.00. Astă-seară urcă pe scenă Ansamblul „Rozele Calafatului” din Calafat, Ansamblul „Doina Mischiului” din Mischii, Grupul folcloric „Voci olteneşti” din Craiova, Ansamblul „Hora Desnăţuiului” din Bârca, Grupul de colindători „Rapsozii Desnăţuiului” din Giurgiţa (Dolj), Grupul folcloric „Gorjeanca” din Târgu Jiu, Ansamblul „Roua-Cloşani” din Padeş (Gorj), Ansamblul „Flori dâmboviţene” din Târgovişte (Dâmboviţa), Ansamblul „Colinda” din Măţău-Mioarele (Argeş), soliștii vocali Lavinia Bârsoghe, Mădălina Stoica Tănasie și Liviu Olteanu.

Mâine, 11 decembrie, tot de la ora 18.00, invitați sunt Ansamblul „Altiţa” din Maglavit, Octetul „Leru-i ler”, Craiova, Ansamblul „Dor călător” din Craiova, Ansamblul „Alunelul” din Pieleşti (Dolj), Grupul folcloric „Oltenaşi cu oltencuţe” din Drobeta-Turnu Severin, Ansamblul „Liliacul” din Baia de Aramă (Mehedinţi), Ansamblul  „Brâuleţul” din Saielele (Teleorman), Ansamblul „Măgura” din Codlea (Braşov), soliștii vocali Maria Rotaru, Livia Celea Streaţă și Zorina Bălan.