Cioloş a anunţat lista noilor miniştri: „Am urmărit să fie oameni profesionişti, integri”

0
646

Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a anunţat, ieri, lista Cabinetului său, format din 21 de membri. Cu această ocazie, Cioloş a spus că a urmărit „să aleg oameni cu competenţe şi experienţă (…) sau chiar români care lucrează în administraţia europeană, oameni care activează în organizaţii din societatea civilă. M-am orientat spre oameni cu viziune, cu idei şi experienţă în management”, precum şi să existe un „echilibru” între oameni tineri, cu formare profesională solidă, şi oameni cu vastă experienţă. Totodată, premierul desemnat a subliniat că Guvernul propus de el este unul dintre „rarele” Cabinete în care o treime din membri sunt femei. Lista de miniştri urma să fie depusă ieri la Parlament, urmând ca astăzi de dimineaţă să aibă loc o şedinţă a conducerii celor două Camere, unde se va decide calendarul audierilor celor nominalizaţi în comisiile de specialitate, au declarat, pentru Mediafax, surse politice.

 

Referitor la majorările salariale votate de Cameră… să mai avem răbdare

Dacian Cioloş a mai spus că nu are intenţia să taie din buget diferitele propuneri de majorare a salariilor sau deciziile deja luate de Parlament, dar a precizat că nici nu vrea să pună în pericol credibilitatea României prin elaborarea unui buget „fără consistenţă şi soliditate”. „Nu pot să spun acum, până când nu am o analiză a situaţiei bugetului. Ceea ce pot să spun – am spus-o şi partidelor – nu am intenţia să vin şi să tai din buget sau diferitele propuneri, decizii care au fost luate deja de Parlament. În schimb, nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României prin propunerea unui buget care să nu aibă suficientă consistenţă şi soliditate. Deci, în măsura în care construcţia bugetului o va permite, vreau să mergem cu acele măsuri care au fost decise de Parlament, care au rolul de a îmbunătăţi atât mediul economic, cât şi nivelul de trai al salariaţilor”, a spus acesta, răspunzând unei întrebări venite de la jurnalişti. Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, OUG prin care se măresc cu 25% salariile din sănătate, dar şi cu 10% salariile tuturor bugetarilor, dacă nu au beneficiat anterior şi de alte majorări, aşa cum stabileşte un amendament al PSD.

Cioloş, în şedinţa PSD: Intenţia mea nu e de a „rade” tot

După conferinţa de presă în care a prezentat lista cu propunerile sale pentru cele 21 de ministere, Dacian Cioloş a mers la şedinţa Comitetului Executiv Naţional (CExN) al PSD, unde fusese invitat. Acolo a precizat că nu preia Guvernul cu intenţia de a „rade tot” şi că va avea consultări periodice cu Parlamentul, cerându-le social-democraţilor să „profite” de oportunitatea unui Cabinet tehnocrat. La rândul său, liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că a stabilit această şedinţă pentru ca social-democraţii să poată lua o decizie politică privind susţinerea Guvernului doar după ce au reuşit să vorbească direct cu premierul desemnat despre echipa sa şi despre programul de guvernare. „Colegii noştri din CExN vor pune, aşa cum este firesc, câteva întrebări care ne interesează şi care ne pot ajuta să luăm o decizie în cunoştinţă de cauză”, a spus Dragnea.

Ulterior, Cioloş a mers şi la şedinţa PNL, ţinută chiar la sediul central al formaţiunii.

Cine sunt ministeriabilii propuşi de Cioloş?

Vasile Dâncu, propus vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a fost aproape zece ani membru al PSD şi ministru al Informaţiilor Publice în Guvernul Năstase. În 2009, acesta a înfiinţat Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), pe care îl conduce şi acum în calitate de preşedinte şi care face sondaje pe diverse teme.

Anca Paliu Dragu, propusă pentru portofoliul Finanţelor, şi-a început cariera la BNR şi a continuat ca economist la biroul local al Fondului Monetar Internaţional timp de 11 ani, până la începutul anului 2013, când a fost recrutată de Comisia Europeană.

Adrian Curaj, propus pentru postul de la Educaţie, este profesor universitar la Politehnica Bucureşti şi la SNSPA, a fost consilier guvernamental în Cabinetul Tăriceanu şi a condus Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică în Guvernul Boc.

Costin Grigore Borc, propus vicepremier şi ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului, lucrează de 15 ani pentru producătorul de materiale de construcţii Lafarge, în România şi în alte ţări, şi este fostul şef de cancelarie al premierului Radu Vasile. Premierul desemnat l-a prezentat drept o persoană „cu vastă experienţă în management”.

Dan Marian Costescu, nominalizat pentru portofoliul de la Transporturi, este, din luna martie, directorul general al Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA, iar anterior a lucrat pentru companii private sau de stat, din România şi Europa, din domenii precum industrie sau exploatare feroviară.

Lazăr Comănescu, propus pentru postul de ministru de Externe, este diplomat de carieră, în prezent consilier prezidenţial pe probleme de politică externă, el urmând să revină la conducerea acestui minister după ce a mai deţinut această funcţie în 2008, în Cabinetul Tăriceanu.

Victor Vlad Grigorescu, propus ministru al Energiei, a lucrat ca expert în fostul Departament al Energiei, are experienţă în administraţia publică, atât în România, cât şi la nivelul UE, iar în prezent este membru în Consiliul de Administraţie al companiei Electrica. Este licenţiat în drept al Universităţii Bucureşti.

Achim Irimescu, propus să preia conducerea Ministerului Agriculturii, este în prezent ministru-consilier în cadrul Reprezentanţei permanente a României la Bruxelles şi şeful secţiei Agricultură, reprezentant al României în Comitetul Special Agricol, revenind astfel la minister după aproape doi ani. El a fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii între mai 2012 – februarie 2014.

Filologul Vlad Alexandrescu, conferenţiar la catedra de limba şi literatura franceză a Universităţii Bucureşti, fost ambasador al României la Luxemburg, fiu al arheologului Petre Alexandrescu şi nepot al criticului Tudor Vianu, a fost propus în funcţia de ministru al Culturii în viitorul Guvern.

Elisabeta Lipă, propusă pentru postul de ministru al Tineretului şi Sportului, este preşedinte al Federaţiei de Canotaj şi al CS Dinamo Bucureşti, vicepreşedinte COSR, dar şi „cea mai bună canotoare a secoului XX”, titlu conferit de forul internaţional de profil.

Andrei Baciu, propus pentru portofoliul Sănătăţii, are 29 de ani şi este preşedintele Asociaţiei SOS Drepturile Pacienţilor. A absolvit în 2011 Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, a fost medic rezident la Secţia de Chirurgie Cardiacă de la Spitalul Fundeni, a lucrat la Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară şi Toracică de la Centre Hospitalier Universitaire Rouen, Franţa.

Marius Raul Bostan, propus ministru pentru Societatea Informaţională, este administrator la Telekom România, numit din partea Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI).

Mihnea Motoc, propus pentru portofoliul de la Apărare, lucrează în MAE din 1991, a fost ambasador în Olanda, reprezentant al României pe lângă ONU şi UE. În prezent este ambasador al României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, funcţie pe care o ocupă din august 2015. Este căsătorit cu judecătorul de la CEDO Iulia Motoc.

LISTA NOILOR MINIŞTRI:

Costin Grigore Borc – vicepremier şi ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului

Vasile Dîncu – vicepremier şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice

Lazăr Comănescu – ministrul Afacerilor Externe

Petre Tobă – ministrul Afacerilor Interne

Mihnea Ioan Motoc – ministrul Apărării Naţionale

Anca Dana Dragu Paliu – ministrul Finanţelor Publice

Achim Irimescu – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

Victor Vlad Grigorescu – ministrul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Adrian Curaj – ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice

Vlad Alexandrescu – ministrul Culturii

Aura Carmen Răducu – ministrul Fondurilor Europene

Cristina Guseth – ministrul Justiţiei

Cristina Paşca Palmer – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Claudia Ana Moarcăş – ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice

Marius-Raul Bostan – ministrul pentru Societatea Informaţională

Andrei Baciu – ministrul Sănătăţii

Elisabeta Lipă – ministrul Tineretului şi Sportului

Marian Dan Costescu – ministrul Transporturilor

Victoria-Violeta Alexandru – ministrul delegat pentru Dialog Social

Dan Stoenescu – ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de peste Hotare

Ciprian Bucur – ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul

Ioan Dragoş Tudorache – şeful Cancelariei Primului ministru