Doljean judecat pentru dare de mită / A vrut să-şi ia permisul înapoi şi să scape de dosar cu… 200 de euro

0
502

Un tânăr de 24 de ani, din comuna Verbiţa, a fost arestat la domiciliu după ce hotărârea a rămas definitivă, marţi, la Curtea de Apel Craiova. Tânărul a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj pentru dare de mită, după ce a vrut să mituiască un agent de la Postul de Poliţie Orodel cu 200 de euro pentru a nu-i întocmi dosar penal şi pentru a-i restitui permisul. Oamenii legii îi reţinuseră permisul după ce l-au prins băut la volan. Cauza se va judeca la Tribunalul Dolj.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au cerut instanţei şi au obţinut, printr-o hotărâre rămasă definitivă marţi, 10 noiembrie a.c. la Curtea de Apel Craiova, arestarea la domiciliu a lui Adrian Mihai Marin, de 24 de ani, din comuna Verbiţa. Acesta a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice. Tânărul a fost prins băut la volan şi a vrut să mituiască poliţistul care îl cerceta cu 200 de euro pentru a scăpa de dosar şi pentru a-şi primi permisul de conducere înapoi. Astfel, potrivit rechizitoriului prin care procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului, pe 3 august a.c., Adrian Mihai Marin a mers la „barul lui Mărin”, din Verbiţa, unde a consumat aproximativ 3 litri bere cu alcool. Ulterior, s-a hotărât să meargă în Pleniţa pentru a alimenta cu carburant autoturismul personal, marca Opel Astra, cu nr. DJ-89-MYA. În timp ce conducea pe DJ 561A, pe raza comunei Pleniţa, în jurul orei 1.20 (04.08.2015), tânărul a fost oprit de un echipaj din cadrul Secţiei 7 Poliţie Rurală Pleniţa.

Prins la volan cu 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat

Poliţiştii i-au solicitat documentele pentru control şi, întrucât emana halenă alcoolică, l-au testat cu aparatul etilotest, rezultând o valoare de 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care poliţiştii i-au solicitat să-i însoţească la spital pentru a-i fi recoltate probe biologice. Mihai Adrian Marin a refuzat să meargă la spital, deşi poliţiştii i-au explicat care sunt consecinţele acestui gest. A fost dus la sediul Secţiei 7 Poliţie Rurală Pleniţa, unde a semnat procesul-verbal de constatare, fiind anunţat că până la soluţionarea dosarului i-a fost suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice. Întrucât avea nevoie de permisul de conducere ca să plece în Italia cu autoturismul personal şi aflase că agentul principal Mărculescu Daniel Ionuţ de la Postul de Poliţie Orodel instrumentează dosarul întocmit pe numele său, tânărul s-a hotărât să-i ofere poliţistului o sumă de bani pentru ca acesta să-şi încalce atribuţiile de serviciu. A făcut rost de numărul de telefon al agentului principal Mărculescu, numai că cel care i l-a dat l-a sunat şi pe poliţist punându-l în gardă. La scurt timp după ce a obţinut numărul agentului, Mihai Adrian Marin l-a sunat şi l-a întrebat când îl găseşte la Postul de Poliţie Orodel, poliţistul spunându-i că este în Craiova şi că îl va suna ulterior. Pentru că aflase intenţiile lui Marin, poliţistul a mers la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a depus un denunţ cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Pe 5 august, seara, agentul Mărculescu l-a sunat pe inculpat şi i-a spus ca în dimineaţa următoare să se prezinte la Postul de Poliţie Orodel pentru a da o declaraţie. Adrian Mihai Marin s-a dus dimineaţa, pe 6 august, la Postul de Poliţie şi i-a spus agentului că are nevoie mare de permis întrucât trebuie să plece în Italia cu maşina, motiv pentru care este dispus să-i dea 100 de euro. Poliţistul l-a refuzat, aşa că tânărul a mărit suma, promiţând 200 de euro. Dacă a văzut că agentul tot refuză, după ce a dat declaraţia, la plecare Marin i-a spus să se mai gândească şi să se mai intereseze despre cum se face „…la  altcineva care  a  făcut…”.

„…O să-mi iau şi eu permisu’ şi noi rezolvăm altfel…”

Discuţia dintre cei doi a fost înregistrată de procurori, fiind transcrisă şi ataşată la dosarul cauzei, agentul de poliţie Mărculescu Daniel Ionuţ fiind notat în dialog cu MDI, iar Marin Adrian Mihai cu MAM:

MDI: – Aha, aha! Păi şi până la urmă, deci în final de ce m-ai căutat?          

MAM: – Păi, de asta ca să ne înţelegem.

MDI: – Păi, cum să ne înţelegem, spune-mi tu, că…?          

MAM: – Să iau şi eu permisu’.

MDI: – Păi şi… Bun, tu vrei să iei permisu’ şi eu cum pot să te ajut?           MAM: – Păi, ştiţi dumneavoastră… (neinteligibil)

MDI: – Păi, spune-mi tu, că… tocmai că nu ştiu.           

MAM: – Păi, na făceam… aranjam cu ceva. (…)

MDI:- Eu  înţelesei, că-mi spuseşi de 2-3 ori că-ţi trebuia permisu’, dar cum să facem? Păi, spune tu, că tu m-ai căutat, tu ai fost interesat de mine, de număr de telefon, de toate cele, de m-ai căutat de…              

MAM: – V-am zis, vă plăteam, vă… vă dam o sumă de bani.

MDI:- Ce înseamnă o sumă de bani?          

MAM:- V-am zis, o sută.

………………………………………..

MDI:- Deci, eu să te ajut în sensul că… efectiv, cum să te ajut?          

MAM:- Dacă nu înregistraţi dosaru’ pă’… o să-mi daţi o amendă sau ceva şi o să-mi iau şi eu permisu’ şi noi rezolvăm altfel.

MDI:- Tu să-ţi iei permisu’ şi noi să rezolvăm altfel?          

MAM:- Da. Nu, îmi daţi o amendă, ceva…

MDI:- Aşa. Şi? Ce înseamnă că…          

MDI:- … ce înseamnă sau… la ce te gândeşti tu când spui că noi rezolvăm altfel?          

MAM:- Păi… v-am zis, vă dădeam… nişte bani…

MDI:- Câţi, câţi bani?          

MAM:- Vă dau 200 de euro.

Tânărul a fost audiat apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj, unde a recunoscut  săvârşirea  faptelor reţinute în sarcina sa şi a spus că i-a promis iniţial poliţistului  o sumă mai mică, respectiv 100 euro, pentru a vedea care este atitudinea acestuia, respectiv ce sumă era acesta dispus să primească, deşi el avea în torpedo pregătiţi 200 de euro. Adrian Mihai Marin a fost cercetat în stare de libertate, sub control judiciar, iar luna trecută a fost trimis în judecată pentru dare de mită şi refuzul sau sustragerea de la recoltarea de mostre biologice.

Vinerea trecută procurorii au cerut însă plasarea în arest la domiciliu a tânărului, măsura fiind admisă de judecătorii Tribunalului Dolj: „Dispune înlocuirea măsurii controlului judiciar dispusă fata de inculpatul Marin Adrian Mihai prin Ordonanţa nr 770/P/2015 din data de 10.08.2015 cu măsura arestului la domiciliu pe o durată de 30 de zile începând cu data rămânerii definitive a prezentei încheieri”. Hotărârea a rămas definitivă marţi, 10 noiembrie a.c., când Curtea de Apel Craiova a respins contestaţia inculpatului. Dosarul este acum în procedura de cameră preliminară la Tribunalul Dolj.