O istorie de 125 de ani onorată la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”

0
1132

Una dintre unităţile de elită ale învăţământului preuniversitar din Dolj a fost, ieri, la ceas aniversar – 125 de ani, ca entitate şcolară. Este vorba despre Liceul cu Program Sportiv „PetracheTrişcu”, instituţia care duce mai departe, în timp, educaţia copiilor. Au fost acţiuni care au marcat „Ziua Şcolii”, la care au fost prezenţi cadre didactice, elevi, reprezentanţi ai administraţiei publice locale, foşti absolvenţi ai unităţii de învăţământ, parteneri în procesul educaţional.

 Petrache Trişcu Mircea, fost viceprimar al Craiovei, comerciant şi proprietar al unei moşii la Urzicuţa, precum şi al mai multor clădiri din Craiova, s-a născut în 1826. A urmat cursurile primare la Şcoala Obedeanu, fiind înscris apoi la Şcoala Centrală (actualul Colegiu Naţional „Carol I”), studiile desăvârşindu-le la Timişoara. S-a căsătorit, în 1870, cu Maria Mihail, fiica unui negustor bogat din Iaşi. După numai zece ani, soţia a decedat, iar el s-a îmbolnăvit, decedând pe 11 noiembrie 1886. Cu numai o lună înainte de moarte, a lăsat, prin testament, să se înalţe o şcoală „… pe locul meu viran  din acest oraş, aflat în mahalaua Sfântul Ioan Hera, pe a cărui frontispiciu va fi întotdeauna inscripţia: „Şcoala comunală Petrache Trişcu şi soţia sa”, cu litere de aur…”. Ultimele dorinţe i-au fost puse în aplicare, iar pe 1 septembrie 1890 primii copii au păşit pe porţile şcolii nou-înfiinţate. A urmat o perioadă îndelungată, în care şcoala a fost supusă mai multor schimbări, în primul rând politice, a supravieţuit unui cutremur (1977) şi unui incendiu (1980), iar în 1997 a fost salvată de la desfiinţare, prin transformarea sa în Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trişcu”.

„Aici, se face performanţă!”

Acum, la ceas aniversar, se mândreşte cu rezultate extraordinare obţinute la competiţiile sportive, atât interne, cât şi internaţionale, aici, de-a lungul timpului desăvârşindu-şi pregătirea mai mulţi sportivi de anvergură, iar una dintre aleile din curtea instituţiei poartă numele multiplei campioane la scrimă Ana Maria Brînză. «În aceste momente, nu pot să nu mă gândesc la fondatorii acestei şcoli, care, prin gestul lor nobil, au făcut posibilă această aniversare. Câţi, în zilele noastre, mai pot face astfel de gesturi, prin care să fie aproape de comunitate? Avem pe umerii noştri o imensă provocare – aceea de a duce mai departe prestigiul acestei şcoli. Ne confruntăm, astăzi, cu o criză de identitate, pe care eu nu o înţeleg. Le recomand tinerilor să se uite la cei dinaintea lor şi să le urmeze exemplul. Trec foarte des pe lângă Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, unde, deasupra intrării, stă scris „Aici se învaţă carte!”, un citat din academicianul Radu Voinea, cela care a fost şi elev al şcolii noastre. De aceea, pot spune că „Aici, se face performanţă!”. Acesta este motto-ul nostru», a spus Geri Mitroi, directorul LPS „Petrache Trişcu”.

Opinii de la invitaţi

La manifestările de ieri, care au debutat cu intonarea, de către corul şcolii, a Imnului Naţional, au fost prezenţi, pe lângă reprezentanţii cluburilor sportive, parteneri ai LPS, şi cei ai administraţiei publice. Redăm două dintre intervenţii. „Această şcoală necesită mai multă atenţie din partea autorităţilor. Ştiu că sumele sunt insuficiente, dar Doamne ajută să fie mai bine! Vrem să mergeţi pe aceste coordonate ale succesului” – Pavel Badea, consilier local municipal şi preşedinte al CS „Universitatea” Craiova. „Nu sunt multe şcoli în Dolj care să se mândrească cu o astfel de manifestare. Am învăţat aici şi ştiu ce înseamnă performanţa, atât în sport, cât şi în educaţia şcolară” – prof.  Alin Vancea, inspector de educaţie fizică şi sport în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj. De asemenea, unul dintre absolvenţi, actual avocat, Claudiu Lupeanu, le-a spus celor prezenţi că „sunt mândru că am absolvit aici, în urmă cu 32 de ani. Pentru cei care sunt, în prezent, elevi, le spun că fac un dublu efort – unul fizic, pentru a atinge performanţe sportive, şi unul intelectual, pentru a-şi desăvârşi pregătirea totală. Au sprijinul cadrelor didactice, aşa cum l-am avut şi eu, şi nu pot decât să doresc ani mulţi şi plini de rezultate”.

O listă lungă de personalităţi

Redăm câteva dintre numele mari care au absolvit, de-a lungul anilor, cursurile de la „Petrache Trişcu”, indiferent de titulatura şcolii: academicienii  Radu Voinea şi Valentin Georgescu, marii actorii  Remus Comăneanu şi Ion Marinescu, scriitorul Petre Dragu, dirijorul de renume mondial  Octav Remus Calleya, cântăreţul de operă Victor Gomoiu, eminentul avocat şi filatelist  Dumitru Paşşalega şi mulţi alţi.