Cîmpeanu: Peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul pentru că nu au titlu de doctor

0
324

Peste trei mii de cadre didactice din învăţământul universitar care nu au reuşit să obţină titlul de doctor vor fi obligate să părăsească sistemul de învăţământ începând cu data de 30 septembrie, anunţă ministrul Educaţiei, Sorin Mihai Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Cîmpeanu (foto), a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că peste trei mii de cadre didactice tinere din învăţământul universitar vor părăsi sistemul, transmite corespondentul MEDIAFAX. “La nivel naţional, la începutul anului 2010, aveam 66% cadre didactice cu titlu de doctor. La începutul anului 2015, aveam 80% cadre didactice titulare cu titlu de doctor, deci 4.500 de cadre didactice fără titlu de doctor.Conform legii, în data de 30 septembrie, din păcate, aceia dintre cei care compun acest grup de 4.500 de colegi care nu au reuşit să susţină tezele de doctorat în intervalul ianuarie – septembrie vor fi nevoiţi să părăsească sistemul. Este vorba despre peste 3.000 de colegi. Înregistrăm o scădere a cadrelor didactice tinere din sistem de la 30% la nivel naţional în 2010 la 17% la începutul anului 2015. Ieşirea din sistem a acestor colegi tineri fără titlu de doctor va afecta şi mai mult proporţia cadrelor didactice tinere care activează în învăţământul superior şi asta, în ultima instanţă, dacă nu găsim soluţii, va afecta dezvoltarea în ansamblu a învăţământului superior din România”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a adăugat că, începând de miercuri, România “se poate mândri” cu un procent de sută la sută cadre didactice universitare cu titluri de doctor, după ce cele peste trei mii de cadre didactice vor părăsi sistemul. “Vor rămâne doar cei cu titlu de doctor şi ne vom putea lăuda, dar oare la ce ne va folosi că avem sută la sută cadre didactice ce deţin titlul de doctor?”, s-a întrebat ministrul. Acesta a adăugat că în decembrie anul trecut a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului prin care a reuşit devansarea termenului iniţial de 11 februarie pentru data de 30 septembrie a.c., în aşa fel încât tinerii interesaţi să îşi poată obţine doctoratele.  ”Am găsit înţelegere de la Guvern să devansăm termenul, ceea ce s-a şi întâmplat printr-o OUG din decembrie anul trecut. Am găsit că nu este normal ca nişte colegi care şi-au început lucrul cu câteva zeci de mii de studenţi să fie nevoiţi să iasă din sistem la 11 februarie. Ca şi cadru didactic am susţinut că trebuie să îşi ducă la capăt ceea ce au început până la sfârşitul anului universitar. Şi la nivel de legalitate sunt unele semne de întrebare, pentru că aceştia au obţinut un consurs de ocupare a locului de muncă”, a afirmat ministrul.