„Va fi copleşitor! Sunt cântece atât de frumoase, de marcante pentru sufletul românesc… Va fi foarte emoţionant! Eu şi când repet am senzaţia aceasta, darămite când atâţi ochi vor fi asupra noastră şi voi simţi în jurul meu atâta energie! Va fi o experienţă memorabilă, irepetabilă. Sunt o norocoasă să fac parte din acest proiect!”, a afirmat, ieri, la Craiova, Loredana, referindu-se la concertul „Maria Tănase Simfonic”.
Evenimentul are loc astă-seară, cu începere de la ora 21.00, la Sala Polivalentă, şi se anunţă a fi unul grandios, dedicat memoriei Mariei Tănase, în care acordurile maiestuoase ale muzicii simfonice vor rezona armonios cu frumuseţea melodică a temelor tradiţionale româneşti. Alături de Loredana vor urca pe scenă Alexander Bălănescu şi membrii cvartetului său, o parte din „Agurida”, Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” şi Corul de Copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, conducerea muzicală aparţinând dirijorului Simona Strungaru.
În total, peste 150 de artişti care vor încerca să reitereze – dacă nu, chiar să depăşească! – succesul ediţiilor precedente ale evenimentelor muzicale de la Polivalentă, „Mozart Rocks” (2013) şi „Vivaldi Colours” (2014). „Faptul că se întâmplă acest concert este cu adevărat o minune! Pentru că în ziua de astăzi trebuie să ai un curaj nebun, o dorinţă extraordinară şi forţă ca să poţi să realizezi asemenea lucruri”, a mai spus Loredana.
Pentru „Maria Tănase Simfonic”, Filarmonica „Oltenia” – organizator al evenimentului, cu susţinerea Primăriei şi Consiliului Local Municipal Craiova – a pus în vânzare 5.000 de bilete, ieri mai găsindu-se la vânzare aproximativ 10% din ele, potrivit managerului Vlad Drăgulescu. Le puteţi procura de la Agenţia instituţiei, de pe Unirii nr. 16, sau din reţeaua eventim.ro, la preţurile de 10, 20 şi 30 lei, cu locuri doar în tribune.
După „Mozart Rocks” – concertul de rock simfonic din 2013, şi „Vivaldi Colours” – show-ul de fuziune între muzica pop şi cea clasică din 2014, Filarmonica „Oltenia” prezintă un nou spectacol la Sala Polivalentă din Craiova, pe care îl anunţă de excepţie. «Este al treilea proiect la Polivalentă pe care îl organizăm. Am început cu rock, am continuat cu pop şi iată că acum ne aflăm în faţa unei noi încercări – folclor şi muzică clasică. Nu puteam să nu avem personajul Mariei Tănase, care va fi „jucat” cu excelenţă de Loredana Groza. De asemenea, îl avem alături de noi pe Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai mari iubitori ai muzicii Mariei Tănase, un om care a dus muzica ei pe toate continentele. Iar dirijorul Simona Strungaru este cea care va face să se lege toată această poveste», a afirmat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Vlad Drăgulescu, managerul Filarmonici „Oltenia”.
Patru ansambluri în scenă, sub conducerea muzicală a dirijorului Simona Strungaru
Concertul îi reuneşte, aşadar, pe aceeaşi scenă, pe Loredana – artistă cunoscută pentru reinterpretarea în manieră proprie a unor celebre cântece populare româneşti – şi pe membrii Cvartetului de coarde „Balanescu”, din Marea Britanie, formaţie de avangardă renumită în lumea întreagă. Fondatorul şi liderul cvartetului, compozitorul Alexander Bălănescu, împreună cu violonista Clare Connors, au deţinut un rol esenţial în evoluţia artistică a ansamblului. Notabil pentru stilul distinctiv de interpretare a muzicii, grupul manifestă predilecţie pentru aranjamente instrumentale originale, valorificând ritmuri neconvenţionale şi disonanţe sonore.
Nu în ultimul rând, la reuşita spectacolului îşi aduc importanta contribuţie Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale Filarmonicii „Oltenia” şi o formaţie din orchestra „Agurida”. Spectacolul are loc cu participarea Corului de Copii al Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova, ansamblurile fiind conduse muzical de Simona Strungaru, artist de largă acoperire stilistică şi interpretativă: pianistă, dirijor, orchestrator, compozitor de muzică de film, profesor.
„De mică am descoperit cântecele ei, prin mama mea”
Prezentă la Craiova încă de ieri, pentru repetiţiile generale, Loredana s-a declarat „extrem de onorată” să facă parte din acest proiect. «Este o mare bucurie pentru mine să pot să cânt alături de atâţia zeci de muzicieni cântecele Mariei Tănase. Și eu, ca şi Alexander, sunt îndrăgostită de Maria. Ea este muza mea eternă! De mică am descoperit cântecele ei, prin mama mea. Mai târziu, atunci când am avut curaj să le şi cânt în faţa publicului, am realizat şi eu, la rândul meu, un proiect, „Agurida”, care a readus în faţa publicului contemporan, puţin înstrăinat de muzica populară adevărată şi cu rădăcinile pure, cântecele Mariei Tănase. Odată cu cele două albume, „Agurida” şi „Zaraza, vânzătoare de plăceri”, a început oficial periplul meu prin această lume fantastică a folclorului românesc, pe care o descopăr în fiecare clipă şi nu mă mai satur de ea. Este o continuă uimire şi inspiraţie!», a afirmat Loredana.
Alexander Bălănescu a făcut cercetări despre imprimările pe care le-a lăsat Maria Tănase şi despre viaţa ei
La rândul său, şi Alexander Bălănescu – muzician de origine română, dar stabilit la Londra încă din 1971, cu care Filarmonica „Oltenia” a avut până acum mai multe colaborări – şi-a exprimat bucuria reîntâlnirii cu muzica Mariei Tănase. De altfel, artistul împreună cu cvartetul din care face parte şi pe care l-a fondat în 1987 au realizat spectacolul multimedia „Maria T.” inspirat din melodiile pe care Maria Tănase le-a făcut celebre, dar şi din viaţa şi personalitatea sa, pe care l-au prezentat în întreaga lume, inclusiv la Bucureşti. „Am fost foarte pasionat de viaţa şi de ceea ce a lăsat Maria Tănase ca bogăţie de imprimări. Am făcut cercetări aici, din dorinţa de a realiza noi compoziţii inspirate de cântecele ei. Mă bucur mult, e un moment aşa de special că putem să ne întâlnim cu toţii aici având un numitor comun”, a declarat Bălănescu.
Despre muzica acestuia, Simona Strungaru a afirmat că „are un mesaj foarte puternic, foarte adânc”, iar despre Loredana – cu care colaborează de mai mult timp, inclusiv pentru recentul turneu „Reveria” – tânărul dirijor a declarat că îi admiră „puterea cu care duce până la capăt orice îşi pune în gând”. Simona Strungaru a urmat studii superioare de specialitate în cadrul Conservatorului din Amsterdam (pian, dirijat) şi Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. „Este o foarte mare adunare de forţe aici. Rolul meu, ca orchestrator şi dirijor, este să încerc să aduc toată lumea la acelaşi sentiment”, a mai spus aceasta, referindu-se la concertul „Maria Tănase Simfonic”.
Loredana: „E o sală superbă! De-abia aştept să o văd plină de viaţă şi de muzică!”
Întâlnirea de astă-seară cu craiovenii este una aşteptată de Loredana, după cum însăşi a mărturisit. «Am început să mă întâlnesc cu publicul de-aici încă de când eram o puştoaică, chiar la Polivalentă. E o sală superbă! De-abia aştept să o văd plină de viaţă şi de muzică! Cel mai recent concert l-am avut la Craiova în cadrul turneului „Reveria”, la începutul acestui an, în februarie, însă la Teatrul Naţional. E un public extraordinar, ştie să se manifeste, să se bucure», a spus artista. „Și de-abia aştept să vedeţi cum energiile noastre, dorinţa noastră de a putea să transmitem tot ceea ce simţim cântând aceste cântece va ajunge direct la sufletul celor care vor fi la Polivalentă”, a adăugat aceasta.