“Batalionul” tricolor, desant la Budapesta

0
413

Ungaria – România

Stadion: „Groupama”, Budapesta, ora 21.45 (TVR 1)

Ungaria: Kiraly – Fiola, Juhasz, Lang, Kadar – Elek, Toszer – Stieber, Gera, Dzsudzsak – Nikolic. Antrenor: Berndt Storck.

România: Tătăruşanu – Măţel, Chiricheş, Goian, Raţ – Prepeliţă, Hoban – Ad. Popa, Sânmărtean, Torje – Keşeru. Antrenor: Anghel Iordănescu.

Arbitru: Felix Brych (Germania).

Ungaria – România este un meci al marilor orgolii, dar şi cu importanţă mare în ecuaţia calificării la Euro 2016

La disputele cu Ungaria sunt de obicei mai mari orgoliile decât miza punctelor. Rivalitatea depăşeşte obiectivul. Derby-ul e mai presus de calcule. În tribune, duelul e mai intens ca pe teren. Asta şi pentru că pe teren se întâlnesc două echipe mai degrabă modeste, dar care, paradoxal, au şanse mari să ajungă la Europeanul de anul viitor, în cea mai slabă grupă din preliminarii. Tricolorii sunt lideri, fără înfrângere şi cu doar un gol primit, dar singurul semieşec a fost tocmai împotriva maghiarilor, în remiza de pe “Arena Naţională”. Pentru meciul de la Budapesta, Iordănescu nu a avut prea multe variante de selecţie, dar nici cele alese nu par cele mai realiste. Doar cei trei portari sunt variante viabile: Tătăruşanu, Pantilimon şi Lung sunt titulari şi în formă bună. Trecând la defensivă, pe dreapta Măţel joacă rar la Zagreb, dar Papp este într-o formă execrabilă, în ciuda unui aport consistent în aceste preliminarii. Pe stânga, Raţ şi Latovlevici sunt rezerve la club, doar Steliano Filip având un trend ascendent. În centrul apărării, Chiricheş a avut un start ratat la Napoli, Grigore nu joacă nici la arabi, Goian are doar experienţă, iar Moţi mai joacă la Ludogoreţ doar pentru că eliminat Steaua anul trecut.

Cei doi mijlocaşi defensivi vor fi probabil Hoban şi Prepeliţă, deşi ultimul nu prea are minute la Razgrad. Pintilii este suspendat, iar Iordănescu nu va risca probabil să joace acolo cu Sânmărtean, deşi aceasta a dat cel mai bun randament pe această poziţie, pe vremea lui Reghecampf, la Steaua. În benzi variantele sunt Popa, Torje, Maxim şi Chipciu. Primii doi par a fi soluţii de bază. Chipciu este ieşit din formă cam de când a obţinut penalty-ul la Atena, acum un an. Maxim nu joacă la Stuttgart şi probabil va fi luat în calcul ca variantă în spatele vârfului, unde va fi poziţionat ca titular Sânmărtean, tot acolo râvnind un loc şi cel mai mediatizat jucător român în ultima perioadă, Budescu. În atac,  Keşeru e bătut în cuie, fiindcă a marcat la orice echipă a jucat, iar ca back-up, Andone n-are meciuri la activ în acest sezon, iar Alibec se află în pragul debutului.

Din postura actuală, România şi-ar permite să abordeze ofensiv dubla cu Ungaria şi Grecia, însă strategia lui Tata Puiu va fi probabil una de aşteptare. Practic, ambelor echipe le-ar conveni o remiză, doar impulsul venit din tribune putând avea un efect împinge combatantele la anumite riscuri.

Palmaresul direct este net favorabil vecinilor noştri, care au câştigat 12 meciuri, faţă de 6 succese tricolore, 7 jocuri terminându-se la egalitate, iar golaverajul este 53-31 pentru maghiari. Totuşi, ultima victorie a unguirilor datează tocmai de acum 34 de ani. Pe 13 mai 1981, în preliminariile Cupei Mondiale din Spania – 1982, maghiarii câştigau cu 1-0 la Budapesta, graţie unui gol marcat de Fazekas.

Abordăm meciul tot de pe locul 7 în lume

Echipa naţională a României se menţine pe locul şapte, cu 1.176 de puncte, în ierarhia FIFA Coca-Cola anunţată ieri de site-ul oficial al forului mondial. Adversarele României în preliminariile Campionatului European din 2016 au următoarele clasări: Ungaria – poziţia 37, Irlanda de Nord – poziţia 41, Grecia – poziţia 44, Insulele Feroe – poziţia 75 şi Finlanda – poziţia 92. Adversarele tricolorilor din preliminariile Cupei Mondiale din 2018 au următoarele clasări: Danemarca – poziţia 22, Polonia – poziţia 34, Muntenegru – poziţia 77, Armenia – poziţia 83, Kazahstan – poziţia 145.  Primele 10 locuri în clasamentul FIFA sunt ocupate de următoarele reprezentative: 1. Argentina, 2. Belgia, 3. Germania, 4. Columbia, 5. Brazilia, 6. Portugalia, 7. România, 8. Chile, 9. Ţara Galilor, 10. Anglia.

Jandarmeria anunţă măsuri speciale de ordine

La meciul din seara aceasta, Jandarmeria Română va oferi sprijin colegilor maghiari prin  şi subofiţeri care se vor afla în Fun Zone-ul destinat suporterilor români. Jandarmii sunt şi vorbitori de limbă maghiară. Pentru această partidă au fost puse în vânzare 1.100 de tichete de acces pentru suporterii români. Tichetele de acces sunt personalizate (cu nume, prenume, data şi locul naşterii), vânzarea acestora realizându-se exclusiv on-line. Pe stadion nu vor avea acces cele 230 de persoane care au interdicţie pe arenele sportive. Biletele la meci nu sunt transmisibile. Fanilor români le va fi permis accesul pe Groupama Arena doar cu steagurile României, fără alte inscripţionări, şi numai după trecerea prin Fan Zone. Nu sunt acceptate: inscripţii, drapele sau alte însemne autoritare interzise lege, care instigă la ură împotriva altora, cu conţinut politic sau apte pentru a trezi în alţii sentimente de indignare, inscripţii, steaguri, pancarte care indică apartenenţa sa la un club, respectiv nu poartă îmbrăcăminte care denotă in mod clar acest fapt. În cazul în care la intrare datele personale ale deţinătorului biletului sau abonamentului nu corespund cu datele personale de pe cartela de club, de pe bilet sau abonament, intrarea va fi interzisă.

 

GRUPA F

Ungaria – ROMÂNIA  – ora 21.45

Insulelele Feroe – Irlanda de Nord – ora 21.45

Grecia – Finlanda – ora 21.45

1. ROMÂNIA            6          4          2          0          7-1       14p

2. Irlanda N.   6          4          1          1          8-4       13p

3. Ungaria       6          3          2          1          5-3       11p

4. Feroe           6          2          0          4          4-8       6p

5. Finlanda      6          1          1          4          5-8       4p

6. Grecia         6          0          2          4          2-7       2p

Etapa viitoare – luni, 7 septembrie: ROMÂNIA – Grecia, Irlanda de Nord – Ungaria, Finlanda – Insulele Feroe.