Discuţiile privind majorarea salariilor profesorilor, amânate până în 15 septembrie

0
367

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat, ieri, la finalul discuţiilor de la Guvern pe tema majorării salariilor din educaţie, că au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar s-a convenit o amânare a discuţiilor până în 15 septembrie, când vor putea fi „elemente concrete”. Cîmpeanu a spus că o decizie privind majorarea salariilor în educaţie depinde de Legea salarizării, dar şi de Codul Fiscal. „Au fost avansate mai multe variante de calendar şi procente, dar nu putem da un răspuns până nu ştim stadiul legii salarizării şi ce se va întâmpla cu Codul Fiscal”, a declarat ministrul Educaţiei. El a spus că s-a căzut de acord ca discuţiile privind salarizarea în învăţământ să fie reluate în 15 septembrie.

Întrebat de jurnalişti care este efortul bugetar pentru majorarea salariilor profesorilor, Sorin Cîmpeanu a arătat că este similar cu cel făcut pentru medici. “Eforul bugetar pentru majorarea cu 15% a salariilor profesorilor este de 1,6 miliarde lei, echivalentul majorării cu 25% a veniturilor medicilor”, a spus ministrul Educaţiei. El a mai menţionat că se încearcă creşterea salariilor chiar din această toamnă şi că se vor avea în vedere atât prevederile acordului din 2014, cât şi aprobarea Legii salarizării. “Se discută finalizarea la 1 octombrie a Legii salarizării. Teoretic ar fi posibil alocarea majorărilor în avans, dacă aceasta ar fi aprobată de Parlament până la 1 noiembrie. Încercăm, de asemenea, plata în avans a salariilor prevăzute în acordul cadru din 2014”, a spus Cîmpeanu.

La rândul lor, reprezentanţii sindicatelor din educaţie au declarat că a avut loc o primă etapă a negocierilor şi încă nu s-a stabilit ceva. Cu toate acestea, ei au apreciat disponibilitatea la dialog arătată de Executiv. “Guvernul României doreşte ca sănătatea şi educaţia să meargă în acelaşi timp în ceea ce priveşte creşterea salariilor. Legat de Legea salarizării, vom avea o întâlnire săptămâna viitoare cu doamna Rovana plumb (ministrul Muncii, n.r.) pentru a vedea dacă agreează propunerile noastre care sunt net superioare celor pe care ni le-a făcut Ministerul Muncii şi am solicitat ca prevederile din acordul pe care l-am făcut anul trecut să fie aplicate în avans. Vom avea o nouă rundă de negocieri cu Guvernul pe 14 sau pe 15 septembrie”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale “Alma Mater”, Anton Hadar.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, a precizat că a cerut ministrului Muncii urgentarea adoptării Legii salarizării, iar Rovana Plumb l-a asigurat că va face eforturi ca să trimită legea Parlamentului până la 1 octombrie.

Propunerile de majorare a salariilor din educaţie au fost discutate, ieri, la Guvern, într-o întâlnire la care au luat parte reprezentanţi ai sindicatelor, premierul Victor Ponta şi miniştrii Educaţiei, Finanţelor şi Muncii. Sorin Cîmpeanu spunea, înaintea întâlnirii, că Ministerul Educaţiei nu are alte propuneri privind creşterea veniturilor angajaţilor din sistem în afară de cele legate de proiectul Legii salarizării, transmise deja Ministerului Muncii. La rândul lor, sindicaliştii spuneau că întâlnirea de ueru nu ar fi trebuit să aibă loc, dar au solicitat-o pentru că Guvernul a făcut “o serie de erori”.

“Această întâlnire nu ar fi trebuit să aibă loc dacă lucrurile se derulau normal şi aveau loc creşteri salariale, etapizat, pentru tot sectorul bugetat. Dar prima greşeală pe care a făcut-o Guvernul a fost că a majorat indemnizaţiile demnitarilor, a urmat apoi creşterea pentru cei din Guvern, acum pentru sănătate. Ne aşteptam ca Legea salarizării să se aplice în acelaşi timp pentru toată lumea, dar lucrurile au luat-o razna”, declara preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hancescu. El a amintit că, potrivit unui acord din 2014, încheiat de sindicatele din educaţie cu Guvernul, până în anul 2017, salariile ar fi trebuit să crească cu 34 la sută.