Autismul, o lacrimă pe obrazul îngerilor

0
415

Ar trebui să fie cea mai mare bucurie a părinţilor. Câteva semne, aparent inofensive, prevestesc un destin nedorit. Nici nu încep bine să meargă, că lungul drum al recuperării aşteaptă startul. Micuţele vieţii afectate de tulburări cu spectru autist trag după ele alte istorii familiale, de multe ori ţinute ferecate în suflet.

  Sunt foarte tineri, micuţi, frumoşi, veseli, energici, dar dincolo de toate acestea o mână nevăzută şi-a pus amprenta definitiv pe tot parcursul vieţii lor. Abia ieşiţi de sub supravegherea extremă a familiei, copiilor, ce nici nu încep bine să meargă, le sunt confirmate cele mai sumbre temeri ale familiei şi specialiştilor: diagnosticarea cu tulburări de spectru autist (TSA). O tulburare severă de dezvoltare ale cărei cauze nu se cunosc. Afecţiunea apare la naştere sau la vârsta de 18 luni – 2 ani. Toţi copiii cu TSA manifestă deficienţe de socializare, de comunicare verbală sau nonverbală şi comportamente repetitive şi stereotipe. Fiecare dintre aceste simptome se manifestă în grade şi prin comportamente diferite la fiecare copil/persoană cu autism.

Servicii de specialitate cu titlu gratuit, prin D.G.A.S.P.C.

  Doljul nu a făcut excepţie de la existenţa acestei categorii de afecţiune. În consecinţă, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (D.G.A.S.P.C.) Dolj s-a implicat pe măsură şi poate oferi, în prezent, o structură instituţională, prin care se asigură, gratuit, o serie de servicii adecvate tuturor celor înscrişi în programul de activitate.

“Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi Familiile Acestora are misiunea de a preveni abandonul şi instituţionalizarea copiilor diagnosticaţi cu tulburări de spectru autist, prin asigurarea unor activităţi de îngrijire, abilitare-reabilitare, recreere-socializare, educaţie, consiliere, dezvoltarea deprinderilor de viaţa independentă, sprijin în vederea orientării şcolare şi profesionale pentru copii, cât şi sprijin pentru părinţi sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au îngrijire copii”, ne-a declarat Carmen Lavinia Oprea, şef al Centrului de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist Craiova şi Familiile Acestora.

Centrul are o capacitate de 100 de locuri şi deserveşte pe cei cu domiciliul în Dolj. Conducerea instituţiei ţine să remarce că este singurul Centru de profil în care recuperarea este gratuită, iar programul zilnic urcă până la ora 20.00. Măsura orarului prelungit a fost luată pentru a veni în întâmpinarea părinţilor al căror serviciu nu permite aducerea copiilor mai devreme la activităţile de recuperare. În prezent, sunt 42 de copii înscrişi în programul de activităţi al Centrului.

Autiştii muncesc mai mult decât un copil obişnuit

Copiii sunt trataţi gratuit la Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi Familiile Acestora Craiova până la vârsta de 18 ani. De asemenea, revizuirea copiilor afectaţi este anuală în scopul de a constata progrese semnificative. “Cu cât se vine mai repede de la data diagnosticării, cu atât se pot face schimbări majore în comportamentul copilului cu tulburări de spectru autist. Este situaţia celor care ajung la noi încă de la vârsta de 3 ani, unde parcursul evolutiv al recuperării este vizibil şi permite chiar încadrarea la cursuri în şcoli speciale”, ne-a precizat Carmen Lavinia Oprea.

Activitatea Centrului este susţinută de personal specializat, respectiv psihologi, educatori specializaţi, logopezi, kinetoterapeuţi, medic de recuperare, asistent social, instruit în intervenţii terapeutice pentru persoanele cu TSA. Centrul dispune de săli bine dotate pentru terapie cognitiv-comportamentală, sală kinetoterapie, birou echipă multidisciplinară, sală de aşteptare, spaţii igienico-sanitare, dotate conform standardelor de calitate în domeniu.

 Munca cu cei mici nu se opreşte la ieşirea din Centru, ci continuă aproape pe tot parcursul zilei, prin alte programe de recuperare contracost. Tocmai acest efort mărit depus de cei cu afecţiuni TSA îi face pe specialişti să aprecieze că autiştii muncesc mai mult decât un copil obişnuit.

Vulnerabilitatea psihică a părinţilor

Un asemenea diagnostic nu este deloc o veste plăcută pentru părinţi şi, luând în seamă şi efortul pe care aceştia trebuie să-l probeze în orice clipă pentru îngrijirea copiilor cu tulburări de spectru autist, conducerea Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj a decis ca părinţii sau bunicii în cauză să poată beneficia de consiliere psihologică gratuită.

Stresul din familiile cu autism este extrem de puternic, estimările precizând chiar că, 4 din 5 cupluri cu copii cu autism divorţează. Pentru a-şi recupera copiii, familiile au nevoie de servicii specializate. Mâine, la ora 11.00, Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist şi Familiile Acestora va organiza Şcoala Părinţilor cu tema “Buburuza jucăuşă”. Scopul specialiştilor este de a-i face pe părinţi să conştientizeze că, numai lucrând ca o echipă pot face minuni.

Îndemn la terapie

Din păcate, numărul copiilor care au afecţiuni TSA este mai mare decât cel precizat în evidenţele D.G.A.S.P.C. Dolj. Şi asta pentru că există prejudecata că atribuirea unui certificat de încadrare în grad de handicap ar fi o pată neagră pe imaginea familiilor în cauză. Autorităţile îndeamnă părinţii să nu ezite să oficializeze afecţiunea copilului şi să acorde acestuia şansa să intre cât mai repede în programul de recuperare oferit de Centrul de Consiliere şi Asistenţă Specializată pentru Persoanele cu Tulburări de Spectru Autist Craiova şi Familiile Acestora.