Au început înscrierile pentru concursul naţional „Cele mai frumoase cărţi din România”

0
428

Înscrierile pentru cea de-a IV-a ediţie a concursului naţional de design de carte „Cele mai frumoase cărţi din România” 2015 au început, autorii, graficienii, designerii de carte, ilustratorii din România şi Republica Moldova putând înregistra, până pe 3 septembrie, volume apărute în ultimul an. Potrivit unui comunicat remis Mediafax, regulamentul care descrie condiţiile de participare şi formularul de înscriere pot fi accesate online, pe http://celemaifrumoasecarti.ro/regulament/ şi pe http://celemaifrumoasecarti.ro/formular-inscriere-2015/.

Jurizarea va avea loc în perioada 7-12 septembrie, iar juriul va selecta minimum 25 de cărţi frumoase care vor fi prezentate publicului într-o expoziţie itinerantă în ţară şi în străinătate. Toate cărţile selectate de juriu vor reprezenta România în competiţia internaţională de design de carte „Best Book Design from All Over the World” de la Leipzig din 2016.

Juriul din acest an va acorda următoarele distincţii: Marele Premiu şi opt premii speciale – menţiunea juriului, premiul pentru ilustraţie, premiul pentru carte pentru copii, premiul pentru carte educativă – manual, premiul pentru album, premiul pentru carte de artist (categorie specială cu lucrări jurizate separat), premiul pentru tânăr designer şi premiul pentru experiment tipografic. Premiul pentru tânăr designer este acordat de Institutul Cultural Român (ICR) şi de Centrul Naţional al Cărţii şi constă în susţinerea unei deplasări şi participarea unui artist la programul unui târg de carte internaţional, în străinătate.

Membrii juriului sunt: Agnes Keszeg (ilustrator), Angela Rotaru (director de creaţie, „Humanitas”), Barna Nemethi (fotograf / director de creaţie Griffon&Swans) Arina Stoenescu (grafic designer, Suedia), Hajdu Aron (editor, Bookart), Daniela Chiorean (grafician, UAD) şi un specialist din Franţa.

Selecţia juriului va forma expoziţia „Cele mai frumoase cărţi 2015”, care va fi inaugurată la Bucureşti la începutul lunii octombrie, într-un eveniment de premiere deschis publicului. Cărţile vor fi prezentate la Târgul Internaţional de Carte de la Frankfurt, în pavilionul României. Urmează o serie de expoziţii cu cărţile finaliste la Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara, cât şi la târgurile de carte de la Goteborg, Belgrad, Istanbul, Sofia, Leipzig, Paris, Londra, Bologna, Budapesta, în prima parte a anului 2016.

„Cele mai frumoase cărţi” este un proiect cultural anual, dedicat designului de carte, organizat de Asociaţia pentru Performanţă şi Cultură. Proiectul a fost iniţiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniştii din lumea editorială, cât şi pentru designerii, graficienii independenţi şi publicul larg, oferind un cadru de apreciere şi o perspectivă internaţională.

Activitatea centrală este concursul naţional de design de carte, finalizat cu o expoziţie itinerantă a celor mai frumoase cărţi din România. Jurizarea are o componentă profesională consistentă, care constă în dezbateri între membrii juriului şi în interacţiune cu un specialist străin din domeniul designului de carte. Proiectul a multiplicat activităţile prin conferinţe, ateliere, activităţi de stimulare a lecturii, întâlniri profesionale, participarea cărţilor realizate de ilustratori / designeri români la expoziţii, târguri de carte şi alte evenimente culturale.

Unul dintre obiectivele proiectului este ca artiştii români implicaţi în designul de carte să aibă un cadru de recunoaştere şi să aibă şansa de a participa la competiţia internaţională de design de carte. În martie 2015, realizatorii albumului „Cartea de vizită” au primit un prestigios premiu internaţional, la Leipzig, pentru design de carte, iar, în anii anteriori, alte cărţi din România s-au aflat printre cele nominalizate.

„Mediul profesional al celor implicaţi în designul de carte ne semnalează efectele celor trei ediţii anterioare ale proiectului, observăm un număr tot mai mare de cărţi foarte bine realizate care participă la concurs de la an la an, un interes crescut pentru toate activităţile proiectului. Miza este ca aceste efecte să bucure cât mai mulţi cititori şi să facă cărţile din România mai atractive”, a declarat Adina Paşca, iniţiatoarea proiectului.