Alb-albaştrii, în „urna a doua valorică” a Ligii I

1
425

Calculele hârtiei arată că 3 echipe se vor bate la titlu, iar alte 5, printre care şi Universitatea Craiova, vor lupta pentru a prinde play-off-ul

Cu o săptămână înaintea debutului unui nou sezon s-au conturat deja loturile şi obiectivele celor 14 echipe din Liga I pentru primul campionat cu play-off şi play-out. Pe hârtie, echipele care s-ar bate la titlu în sezonul următor sunt Steaua, ASA şi Astra. Craiova face parte din a doua „urnă valorică”, alături de Dinamo, Viitorul, FC Botoşani şi  Pandurii, cele cinci echipe luptându-se pentru restul de 3 locuri care vor duce în play-off.

Sorin Cârţu solicita măcar 3 jucători importanţi pentru întărirea lotului, asta în cazul în care nu vor pleca titulari. Însă Craiova i-a pierdut pe Brandan şi Frăsinescu şi a fost adus doar Popov. Practic, oltenii sunt pe minus 1, în loc de plus 3. Asta dacă nu luăm în calcul jucătorii resuscitaţi în vara aceasta, Curelea, Ferfelea şi Bancu, numai că primii doi erau indezirabili acum o jumătate de an, iar Bancu este încă în perioada de recăpătare a formei sportive, după accidentare. La Universitatea s-a mizat pe omogenizarea lotului, iar una dintre problemele clubului a fost eliminarea surplusului de jucători, aceştia având contracte pe termen mai lung şi nu au dorit rezilierea contractelor. Un unsprezece probabil în momentul de faţă ar arăta astfel: Bălgrădean – Dumitraş, Popov, Acka, Vătăjelu – Bancu, Madson, Mateiu, Nuno Rocha – Bawab, Curelea, iar o garnitură de back-up ar fi: Straton – Achim, Kay, Izvoranu, Briceag – Băluţă, Târnăcop, Cârstea, Ferfelea – Herghelegiu, Ivan.

ASA mizează tot pe jucători cu mare experienţă

Steaua a pierdut jucători importanţi în vara aceasta, Arlauskis, Prepeliţă, Latovlevici, Boruceanu şi Rusescu şi a investit mai mult în scopul întineririi echipei. Astfel au fost aduşi puştii Mihalcea, Tudorie, care li alătură lui Iancu, Stanciu, Toşca sau Cojocaru. Certitudinile care au completat lotul lui Rădoi se numesc Tahar, Alcenat şi Muniru. O echipă de bază a Stelei ar fi: Niţă – Alcenat, Papp, Varela, Guilherme – Ad. Popa, Tahar, Muniru, Stanciu – Chipciu, Iancu.

ASA rămâne consecventă strategiei de anul trecut, formând o echipă matură, una dintre cele mai „bătrâne” din Europa, cu jucători cu experienţă, care să se adapteze rapid şi să îndeplinească obiectivul. Singurul jucător de perspectivă, Bumba, a fost vândut în Israel. Mureşenii au punctat la capitolul experienţă în privinţa băncii tehnice, în locul lui Ciobotariu fiind adus un campion precum Dan Petrescu. Acesta ar miza pe un „11” de bază precum: Stăncioiu – Golanski, M. Constantin, Bejan, Maftei, Brandan – Nicoliţă, Mureşan, Kortzorg, N’Doye, Varga – Manolov. Nu mai puţin de 3 foşti jucători ai Craiovei se află în lotul ardelenilor: Frăsinescu, Brandan şi Varga, ultimii doi – campioni cu Dan Petrescu în 2009 la Urziceni.

Astra a reuşit să-şi păstreze scheletul de bază, spre satisfacţia lui Şumudică, dar a şi adus suficienţi jucători pentru a compensa plecările. Deşi părea că se destramă după încarcerarea patronului Ioan Nicolae, echipa giurgiuveană este la fel de puternică precum  în ultimele 2 sezoane, cu dubluri pe fiecare post şi cu perspectiva de a-l înregimenta şi pe Filipe Teixeira. Echipa de bază ar arăta astfel: Lung – Oros, Geraldo, Găman, Junior Morais – Enache, Seto, Boldrin, De Amorim – Budescu, Alibec.

Gică Hagi a transferat o întreagă echipă de „veterani”

Campioana transferurilor a fost în vara aceasta echipa lui Gică Hagi, care a adus lângă pleiada de tineri produşi de Academie o serie de jucători cu mare experienţă. În acest moment, Viitorul, care se va muta la Ovidiu, în baza sportivă finisată recent, ar putea alinia o echipă de mare perspectivă în paralel cu una de jucători cu ştate vechi în Liga I şi chiar peste hotare. Pe banii luaţi pentru vânzarea lui Manea şi Ianis Hagi au fost plătite salarii de top unor fotbalişti importanţi, în frunte cu Florin Cernat şi Chiţu. „Unsprezecele under 23” ar fi: Buzbuchi – R. Marin, Ţâru, Puţanu, Hodorogea – Cr. Ganea, Benzar, Nedelcu, Mitriţă, Fl. Tănase – Gavra. Echipa „bătrânilor” ar arăta astfel: Albuţ – Mitrea, L. Munteanu, I. Filip, Mişelăricu – Vasilache, V. Achim, Cernat, Chiţu  – Aganovic, Bonilla.

Dinamo a demarat o campanie de reînnoire şi întărire a lotului, sub comanda experimentatului cuplu Dinu Gheorghe – Mircea Rednic. În paralel cu promovarea tinerilor de care clubul din Ştefan cel Mare a beneficiat, au fost aduşi străini cu oareare CV. A fost pierdut totuşi golgheterul Bilinski. Echipa care ar putea fi aliniată în etapa a doua contra Craiovei ar putea fi: Cerniauskas – Feussi, Marc, Nedelcearu, Mulemo – C. Matei, Mevlija, Van Haaren, Vojnovic – Alexe, Lazăr.

Pandurii are încă o echipă redutabilă

O strategie asemănătoare Craiovei a avut şi FC Botoşani, care şi-a păstrat majoritatea jucătorilor, cu câteva implanturi, mizând şi pe acelaşi antrenor care pregăteşte formaţia moldoveană de aproape doi ani, Leo Grozavu. Marele câştig este păstrarea vedetei Quenteen Martinus, care s-a aflat foarte aproape de a semna cu Steaua. Echipa care debutează astăzi în Europa League, împotriva unui adversar care, de asemenea, joacă primul meci în cupele europene, ar putea fi următoarea: Pleşca – Dimitrov, Cordoş, Ngadeu,  Acsinte – Martinus, R. Costin, Croitoru, Vaşvari – D. Roman, Hadnagy.

Pandurii a pierdut câţiva jucători importanţi în vara aceasta şi va trebui să suporte exilul de cel puţin un an la Severin. Au părăsit echipa gorjeană: Nistor, Pintilii, Matulevicius, Brata, Cordoş, Eric şi Paraskevas. Au venit Wellington şi Vasco Fernandes, iar lotul a fost completat cu câteva reveniri ale jucătorilor împrumutaţi. Edi Iordănescu ar avea totuşi o trupă foarte solidă, cu: Gliwa – Unguruşan, Erico, Vasilijevic, Momcilovic – Buleică, Anton, Răduţ, Nicoară – Wellington, M. Roman.

Restul de 6 echipe vor lupta pentru evitarea retrogradării, la finalul campionatului 4 echipe urmând să pice direct, iar una va disputa barajul. Şi totuşi, formaţii precum Iaşi şi Chiajna ar putea fi surprizele noii stagiuni.

1 COMENTARIU

  1. La nici 3 zile, una din echipele prezentate cu sanse la titlu, intra in degringolada si greu sa se mai redreseze. ASA a avut sanse mari sezonul trecut cand nu a fost luata in considerare, dar in noul campionat chiar cu Petrescu antrenor, avand in vedere lotul mai slab valoric, ar fi fost multumitor un loc 5, daca nu s-ar fi intamplat necazul. In schimb vad alte 2 echipe, care au fost omise Petrolul si CFR. Deasemenea consider ca Pandurii poate avea o revenire la pozitiile fruntase, la Severin. Sa lasam sa inceapa campionatul si ne vom da seama ca formulele de echipa prezentate mai sus nu seama cu cele de pe terenuri.

Comments are closed.