Personalități ale vieții culturale, propuse să devină cetățeni de onoare ai Craiovei

0
378

Actrița Naționalului craiovean Natașa Raab, scriitoarea Ileana Vulpescu și scriitorul Alexandru Mironov vor fi cetățenii de onoare ai Craiovei din acest an. Autoritățile locale le propun consilierilor municipali să includă aceste trei nume în galeria personalităților care au făcut cinste orașului nostru, deoarece, prin acțiunile lor, promovează valorile culturale ale Craiovei.

Propunerile au venit din partea autorităților locale, iar consilierii municipali urmează le voteze, în ședința de joi. Alături de proiectele de hotărâre care se referă la personalitățile care vor primi aceste titluri, se află și alte două proiecte ce vizează detalii organizatorice. Un proiect de hotărâre privește asocierea Primăriei cu firma Band Contact Entertainment Agency S.R.L., în vederea susţinerii manifestărilor care vor avea loc între 1 și 7 iunie. Firma respectivă se obligă, printre altele, să asigure toate cheltuielile financiare pentru aceste manifestări. Tot în ședința de joi se va aproba și programul pe care municipalitatea se gândește să-l pregătească pentru toată săptămâna.

Natașa Raab, o clujeancă-olteancă de 25 de ani

Actrița Naționalului craiovean Natașa Raab și-a petrecut copilăria la Cluj, unde mai târziu a absolvit Liceul „Gheorghe Barițiu”. După terminarea liceului a studiat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, sub îndrumarea profesorului Mircea Albulescu. Drumul vieții a condus-o în inima Olteniei, la Craiova, mai precis la Teatrul Național „Marin Sorescu”. Pe scena Naționalului craiovean a jucat în mai multe spectacole, printre care ”Unchiul Vanea”, ”Ubu Rex”, ”Hamlet”, ”Romeo și Julieta” de W. Shakespeare, ”Ferma animalelor” de George Orwell, ”Escu” de T. Mușatescu. În 1990 a fost distinsă cu premiul UNITER. În semn de recunoştință pentru întreaga sa activitate, pentru o viață dedicată scenei şi pentru susținerea oraşului Craiova, autoritățile propun să i de confere Natașei Raab titlul de ”Cetățean de Onoare”.

Scriitoarea Ileana Vulpescu, așteptată la Craiova

La doar 26 km de municipiul Craiova, în comuna Bratovoieşti, s-a născut marea prozatoare şi romancieră Ileana Vulpescu. La vârsta de 7 ani, s-a mutat la Craiova, împreună cu mama sa, care s-a recăsătorit. Locuiau în apropiere de Parcul „Bibescu”, pe strada ”Jitianu”, şi erau vecini de casă cu ministrul de Externe al Poloniei. Şcoala a făcut-o la Craiova, la Şcoala Primară „Regina Elisabeta“, iar liceul la „Elena Cuza“. În anul 1953 a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București, unde a studiat Limba şi Literatura Franceză. A lucrat ca lexicograf la Institutul de Lingvistică al Academiei și a colaborat la redactarea lucrărilor „Dicționarul limbii române” și „Dicționarul explicativ al limbii române între anii 1959-1975”. De-a lungul carierei sale, Ileana Vulpescu a scris foarte multe romane printre care şi „Arta conversației”, care a reușit să ajungă unul dintre cele mai citite romane înainte de 1989.

Alexandru Mironov, fost elev al Liceului „Carol I”

Alexandru Mironov s-a născut în județul Soroca, România, care este astăzi raionul Floreşti din Republica Moldova. A venit la Craiova unde a urmat Liceul „Nicolae Bălcescu”, actualul Colegiul Național „Carol I”. Facultatea a început-o la Craiova, după care s-a transferat şi a absolvit Facultatea de Matematică a Universității din Bucureşti. Alexandru Mironov a practicat sportul încă din tinerețe, fiind vicecampion al României la scrimă. Un fost sportiv de performantă, Alexandru Mironov a coordonat o vreme întreg sportul românesc şi o lungă perioadă de timp sportul pe care îl iubește cu pasiune, scrima. Anii 1990 l-au plasat pe postul de preşedinte al Federației Române de Scrimă. A desfăşurat o activitate bogată de popularizare a ştiinței şi a „Science Fiction”-ului în cadrul Radiodifuziunii şi a Televiziunii Române. A realizat în, cadrul TVR, emisiunea „Ştiință şi Imaginație” În perioada 28 august 1993 – 11 decembrie 1996 a fost ministru al Tineretului și Sportului.