Tutun oltenesc, prelucrat în stil cubanez

0
830

Doljenii care cultivă tutun ar putea face din asta o adevărată afacere, în cazul în care cunoscuta companie cubaneză producătoare de trabucuri – COHIBA – ar accepta propunerea prefectului de Dolj, aceea de a prelucra tutunul produs în judeţul nostru. Giugea a explicat, ieri, că a discutat la Ministerul Agriculturii despre posibilitatea suplimentării sau chiar a majorării fondurilor alocate pentru cultura tutunului, subvenţia fiind în acest moment de 2.700 de euro pe hectar.

“Am discutat la Ministerul Agriculturii despre posibilitatea suplimentării şi chiar majorării fondurilor alocate pentru cultura tutunului, pentru că la nivelul judeţului Dolj avem tradiţie în cultura acestei plante şi sunt localităţi precum Daneţi, Amărăştii de Jos, Amărăştii de Sus, Dobroteşti şi Castranova, care au şi vocaţie pentru asta. Subvenţiile care se acordă acum sunt de 2.700 de euro la hectar, iar prin solicitarea noastră vrem să se ajungă la 4.000 de euro şi cred că dacă se ajunge la această sumă tutunul devine o cultură rentabilă. Cred că sunt şanse, poate nu la anul, dar în 2014, când se intră pe noul concept al politicii agricole comunitare, sunt şanse mari. Este o cultură care are asigurată şi desfacerea, nu numai preţul care ar putea să fie foarte bun. Am luat legătura cu o firmă care cultivă terenuri cu tutun în România şi care a ajuns la nişte discuţii cu producătorii de tutun din Cuba, cei de la COHIBA, şi s-ar putea să legăm o relaţie benefică pentru zona noastră. Poate chiar o să vină să prelucreze plantele aici. Ţinând cont că suntem o ţară europeană, ar fi o serie de facilităţi de care ar beneficia şi cei care produc aici”, a precizat prefectul.

“Va fi revigorată zona cultivatorilor de tutun”

Reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj îl vor invita la Craiova chiar pe Ambasadorului Cubei în România pentru a discuta despre o eventuală colaborare în prelucrarea tutunului. Dacă proiectul va prinde contur, doljenii ar putea să îşi usuce tutunul în uscătorii moderne şi nu la soare, aşa cum se proceda cu ani în urmă. “Este vorba de tehnologii diversificate, dacă înainte tutunul se usca la soare, acum s-a discutat şi despre asta şi e posibil să fie făcute nişte camere de uscare, nu e o investiţie foarte mare. Eu o să-l invit la Craiova şi pe Ambasadorul Cubei în România şi o să invit şi firma interesată de această colaborare. Noi producem tutunul şi ei îl vor prelucra. În felul acesta va fi revigorată zona cultivatorilor de tutun”, a concluzionat Nicolae Giugea.