Au fost vizitaţi preşcolarii din Amărăştii de Jos / „Fiecare Copil în Grădiniţă”, un proiect de succes

0
893

 În acest an scolar, peste 400 de copii săraci din 6 comunităţi locale din judeţul Dolj au fost susţinuţi să meargă zilnic la grădiniţă în cadrul proiectului Fiecare Copil în Grădiniţă”.  Ieri, la Consiliul Judeţean Doljla o întâlnire cu presa locală,  Asociaţia OvidiuRo, Consiliul Judeţean şi Inspectoratul Scolar Dolj au prezentat rezultatele şi impactul proiectului în judeţul Dolj şi, de asemenea, oportunităţile de continuare şi de extindere a programului la nivelul întregului judeţ. La eveniment a fost prezentă şi Leslie Hawke, preşedintele OvidiuRo, care a însoţit delegaţia şi în comuna Amărăştii de Jos, unde a avut loc întâlnirea cu copiii care beneficiază de program. De asemenea la această întâlnirea au fost prezenţi şi parinţii copiilor care au explicat vizitatorilor de ce gradiniţa a devenit o prioritate pentru cei mici şi pentru familiile lor, în ciuda condiţiilor foarte grele în care traiesc.

Proiectul, parte din programul Fiecare Copil în Grădiniță, este finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG în România, se desfășoară pe perioada acestui an școlar și are o valoare totală a finanțării de 244.131 de Euro, din care 70.000 de Euro sunt alocați proiectului în județul Dolj, pentru cele 22 de grădinițe din comunele Calopăr, Valea Stanciului, Cetate, Maglavit, Podari și Amărăștii de Jos. În acest moment, datorită proiectului, în 5 din cele 6 comunități au fost identificați, înscriși și susținuți să meargă zilnic la grădiniță toți copiii defavorizați (în Calopăr, procesul de recrutare fiind încă în desfășurare). Raportat la celelalte 2 județe parte din proiect – Brașov și Dâmbovița – Dolj a înregistrat cea mai mare creștere a ratei de prezență a copiilor săraci la grădiniță față de anul școlar precedent (+20%), cu rezultate foarte bune în Cetate, unde frecvența a crescut cu 48% (de la 38% în anul școlar anterior la 90% în luna decembrie, 2014). De asemenea, tot în Cetate, numărul copiilor săraci care frecventează regulat grădinița a crescut de peste 3 ori (de la 18 copii în anul școlar 2013-2014, la o medie de 61, începând cu septembrie 2014), în timp ce în Maglavit și Valea Stanciului s-a dublat. Ca procentaj pe județ, rata medie de prezență a copiilor din program a fost de 75% (față de 55% în anul școlar 2013-2014). Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a susţinut ieri, alături de inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Georgică Bercea-Florea, şi de cofondatoarea Asociaţiei „OvidiuRo“ Leslie Hawke, o conferinţă de presă în cadrul căreia au fost prezentate rezultatele proiectului „Fiecare Copil în Grădiniţă“ în judeţul Dolj.

Doljul are deja o tradiţie în implementarea acestui proiect

Şeful administraţiei doljene a precizat că proiectul este unul de succes şi că a vorbit în dese rânduri despre acest demers absolut admirabil, care, în Dolj, a început prin a fi implementat în localităţile Amărăştii de Jos şi Podari. „De-a lungul timpului, foarte multe persoane importante au ajuns în cele două comune, iar în urmă cu doi ani la Podari au mers ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Excelenţa Sa Martin Harris, preşedintele Camerei Comunelor, domnul John Bercow, preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, oficialităşi locale şi judeţene. Doljul este unul dintre judeţele care au deja o tradiţie în implementarea acestui proiect, ce vizează copiii cu vârste cuprinse între 3 şi 5 ani, care provin din medii defavorizate. Susţinem cu toată puterea iniţiativa Asociaţiei OvidiuRo, un program prin care micuţii sunt încurajaţi să meargă la grădiniţă, prin oferirea de tichete sociale în valoare de 50 de lei familiei. În România, doar o treime dintre copiii de această vârstă merg la grădiniţă, locul care constituie baza de pornire în viaţă”, a precizat Ion Prioteasa.

Proiectul a fost extins anul trecut cu încă patru comune

Preşedintele CJ Dolj a mai subliniat faptul că în judeţ sunt foarte mulţi părinţi care nu-şi permit să-şi susţină copiii în sistemul de învăţământ preşcolar. Aceste tichete sunt oferite cu o singură condiţie: prezenţa zilnică la grădiniţă. Proiectul «Fiecare Copil în Grădiniţă», iniţiat în Dolj în cele două localităţi amintite, Amărăştii de Jos şi Podari, a fost extins anul trecut cu încă patru comune: Cetate, Maglavit, Valea Stanciului şi Calopăr. „Rezultatele sunt spectaculoase. În localitatea Cetate, nou inclusă în proiect, numărul copiilor din medii defavorizate care merg la grădiniţă a crescut de peste trei ori, iar în Maglavit şi Valea Stanciului s-a dublat. Dorinţa noastră, a consiliului judeţean, este de a extinde acest demers la nivelul întregului judeţ şi de a găsi soluţiile legale prin care să sprijinim o asemenea iniţiativă“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

***

Maria Gheorghiu, Cofondator OvidiuRo :

„OvidiuRo a semnat recent un acord de parteneriat cu Ministerul Educației și Ministerul Muncii – acord ce susține programul Fiecare Copil în Grădiniță și extinderea sa la nivel național. Este un semnal încurajator pentru noi și, desigur, partenerii noștri locali, fără suportul cărora rezultatele foarte bune ale programului nu ar fi fost posibile. Iar Dolj este unul din județele în care anul acesta am consolidat colaborarea și am construit impreună premisele favorabile pentru a extinde programul în toate comunitățile din Dolj”

***

Prof. Georgică Bercea-Florea, Inspector Şcolar General Dolj:

„Diferențele sunt uimitoare, în momentul în care intră în clasa pregătitoare, între copiii defavorizați care beneficiază de program și cei care au aceeași condiție socială, dar care nu au fost la grădiniță (sau au fost foarte puțin): vorbim de avantaje care țin în mod clar de cunoștințe, dar, mai mult decât atât, de puterea de integrare în colectivitate, de receptivitate, de gradul ridicat de cooperare și de înțelegere a necesității de a merge la școală – atât a copiilor, cât și a părinților lor. ”