În Noaptea Muzeelor, Craiova susține protestul împotriva sărăcirii ireversibile a patrimoniului muzeal

0
317

Muzeul Olteniei și Muzeul de Artă din Craiova – Palatul „Jean Mihail” susțin Rețeaua Națională a Muzeelor din România în protestul care va avea loc, în acest an, în Noaptea Muzeelor (16/17 mai), față de sărăcirea ireversibilă a patrimoniului muzeal național din cauza restituirilor de bunuri culturale și clădiri care au adăpostit muzee. Peste 110 muzee, din 77 de localități, și 60 de organizații culturale, din 45 de localități, au fost retrocedate sau aflate în curs de retrocedare.

Ediţia din 2015 a Nopţii Muzeelor se anunță una cu totul specială, pentru că va fi marcată de un protest pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul evenimentului, l-a propus tuturor muzeelor din ţară, membre sau încă neafiliate organizaţiei. Astfel, câte o piesă valoroasă din instituţiile muzeale va fi acoperită cu o pânză neagră, pentru a-i atenționa pe vizitatori că este foarte probabil ca, în curând, acel obiect să nu mai poată fi admirat din cauza ritmului cu care dispar, prin retrocedări, muzeele și colecțiile muzeale în România.

În ultimii zece ani, peste 110 sedii unde funcţionează muzee de tot felul şi zeci de mii de piese din colecţiile mai multor astfel de instituţii au fost deja retrocedate sau sunt în curs de retrocedare, după cum a declarat Dragoş Neamu, directorul executiv al RNMR, citat de Mediafax, adăugând că, deși nu se împotrivește retrocedărilor, va sesiza situația la Bruxelles. În afara acestui protest, ediţia din acest an a Nopţii Muzeelor îşi propune să continue să fie un reper în calendarul consumatorului de cultură din întreaga ţară. „Noaptea Muzeelor este unul dintre cele mai importante branduri culturale care s-au impus la nivel naţional”, a explicat Mihaela Simion, reprezentant RNMR.

Deși la Craiova situația nu este nici pe departe una dramatică – și Muzeul Olteniei, și Muzeul de Artă bucurându-se de sedii moderne și permițându-și îmbogățirea patrimoniului grație finanțării generoase a Consiliului Județean Dolj –, ambele instituții susțin protestul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România și sunt solidari cu colegii muzeografi din țară. Sâmbătă seara și în noaptea spre duminică, 17 mai, toate expozițiile celor două muzee craiovene vor putea fi vizitate gratuit de public: la Muzeul Olteniei – în intervalul orar 19.00 la 2.00 (cu posibilitate de prelungire), iar la Muzeul de Artă – între orele 17.00 și 2.30.