Copiii rromi, aşteptaţi la studii

0
603

Pentru prima dată, învăţământul şcolar profesional de stat, cu durata de trei ani, pentru rromi, are locuri destinate etniei, referitoare la anul şcolar 2015/2016. Pe 15 mai, se va afişa oferta Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, care, după solicitările depuse de către doritori, va fi „literă de lege”, devenind „plan de şcolarizare”pentru perioada imediat următoare.

Lucian Cherata

Comunitatea rromă face parte, indiferent de părerile, mai mult sau mai puţin „academice”, din naţiunea română. Membrii săi au dreptul la educaţie, inclusiv în „romani”. Mai mult, pentru integrarea mult mai uşoară a rromilor în societate, reprezentanţii etniei respective beneficiază de locuri speciale, foarte multe dintre ele fiind ocupate. Pentru anul şcolar următor, se prefigurează un succes, ţinând cont de cele întâmplate anterior.

Speranţe…

Inspectorul de specialitate, din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, prof. Lucian Cherata, a precizat: „Sunt solicitări venite din teritoriu, vorbim de instituţiile de învăţământ preuniversitar, care au elevi rromi. Sunt solicitări de principiu, deoarece unii, dintre cei care aleg să ocupe locurile destinate etniei, renunţă. Pe 15 mai, după ce vor fi analizate toate solicitările, va fi afişată lista cu oferta ISJ Dolj. Anul trecut, am avut 90 de cereri pentru locurile în învăţământul liceal, ocupate fiind mai bine de jumătate. În acest an, în premieră, avem şi locuri pentru învăţământul profesional de stat, cu durata de trei ani, şi sperăm, având în vedere experienţa, să ajungem la un grad de ocupare cât mai mare. Dar, repet, pe 15 mai se va afişa oferta finală.”

„O generaţie care are, deja, experienţa şcolii, îi ajută şi pe cei care vin…”

Cum învăţământul destinat etniei rrome este un subiect mai mult decât sensibil, se poate vorbi şi despre mediul din care provin cursanţii învăţământului preuniversitar de stat. „Pot spune, fără niciun fel de rezerve, că acei copii care au ales să urmeze cursurile liceale, special destinate, provin din familii responsabile, avansate în procesul de integrare în societate. O generaţie care are, deja, experienţa şcolii, îi ajută şi pe cei care vin să se integreze mai uşor. Tocmai de aici pornind, am speranţa că vor veni multe solicitări pentru a urma cursurile profesionale, pe locurile special desemnate etniei rrome”.