Accesul în centrul istoric va fi acționat prin telecomandă

0
391

Primăria Craiova a conceput regulamentul de funcționare și acces în centrul istoric. O regulă spune că locatarii nu mai au voie să-și scoată rufele la uscat pe balcoane, teraselor putând fi folosite doar pentru plantele decorative. În ceea ce privește accesul cu mașinile, riveranii trebuie să solicite o autorizație de la municipalitate, care li se va elibera în limita locurilor disponibile din cele două parcări. Aceștia plătesc și o taxă de 40 de lei pe an pentru fiecare vehicul.

Regulamentul se află pe site-ul Primăriei Craiova (la rubrica Transparență decizională) și poate fi consultat până la data de 19 mai, când va fi supus și unei dezbateri publice. Până atunci, fiecare persoană care are idei și propuneri poate să le transcrie pe o foaie de hârtie pe care o va lăsa la Centrul de Informare pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Craiova, din sediul central al Primăriei. O altă posibilitate mai este să le trimită prin fax la numărul 0251.411.561 sau la adresa de e-mail relatiicupublicul@primariacraiova.ro.

Cele șase puncte de acces

Deîndată ce va fi terminat, centrul istoric al Craiovei va deveni în totalitate pietonal. Totuși, în zona veche se va putea intra cu mașinile prin șase puncte: pe strada „Nicolăescu-Plopșor – dinspre bibliotecă și dinspre Prefectură, pe strada „Olteț” – porțiunea de la „English Park”, pe strada „Theodor Aman” – de la Casa Albă, pe strada „Panait Moșoiu” – vizavi de Teatrul Național și pe strada „Traian Demetrescu” – cea pe care se află Casa de Cultură „Traian Demetrescu”. Potrivit autorităților, la capătul fiecărei străzi vor fi montați bolarzi retractabili care vor fi acționați cu ajutorul unei telecomenzi ce va ridicată de la Primăria Craiova.

Mașinile nu trebuie să aibă un gabarit mai mare de 3,5 tone

Regulamentul spune că firmele care dețin spații comerciale în zona veche pot să intre cu mașinile pentru a face aprovizionare după anumite reguli. În primul rând, comercianții trebuie să aibă autorizație de acces, eliberată de Primăria Craiova pentru fiecare vehicul în parte. Pentru acest lucru, societățile trebuie să depună o cerere scrisă, însoțită de certificatul de înmatriculare sau cartea de identitate a mașinii. O altă regulă spune că vehiculele care vor intra în centrul istoric trebuie să nu aibă un gabarit mai mare de 3,5 tone. Autoritățile le impun comercianților să folosească rutele cele mai scurte și să circule cu o viteză maximă de 5 kilometri pe oră.

Locatarii plătesc o taxă de 40 de lei pe vehicul

De autorizație de acces au nevoie și craiovenii care locuiesc la blocuri și casele din perimetrul centrului vechi. Ei trebuie să urmeze aceeași cale, anume să depună o cerere la Primărie, cu actele aferente, și să primească o autorizație și o telecomandă pentru acționarea bolarzilor. Ei vor primi instrucțiunea de a nu multiplica respectiva telecomandă și de a nu înmâna altcuiva autorizația de acces. În plus față de societăți, riveranii trebuie să îndeplinească și o regulă specială. Regulamentul spune că acestora li se eliberează autorizația de acces „în limita spațiilor de parcare din zona centrului istoric, cu achitarea contravalorii unei taxe”. Taxa respectivă este de 40 de lei pe an pentru fiecare vehicul.

Bicicletele – da, motocicletele – ba

Craiovenii care și-au propus să circule cu motoretele sau oricare alt mijloc de locomoție cu motor pe străzile proaspăt reabilitate din centrul vechi trebuie să știe că regulamentul le interzice acest lucru. Aceste mijloace au voie doar în cazul în care folosesc la transportul de marfă și dețin autorizație de acces care a fost eliberată de Primăria Craiova. În ceea ce privește bicicletele, acestea nu sunt prinse, deocamdată, în regulament. Întrebat dacă, totuși, sunt permise, viceprimarul Mihail Genoiu a spus că se poate circula, deocamdată, cu bicicleta, dar că autoritățile se pregătesc să vină cu o reglementare specială și în această privință.

Amenzi între 1.000 și 2.500 de lei

Regulamentul prevede și sancțiuni care vor fi aplicate de agenții de la Poliția Comunitară. Astfel, cei care intră în zonă cu autoturisme de peste 3,5 tone, cei care nu dețin autorizație de acces, cei care se plimbă pe străzi cu motocicleta și cei care distrug sau multiplică telecomenzile cu care se activează bolarzii sunt pasibili de amenzi între 1.000 și 2.500 de lei. Totodată, amenzi cuprinse între 2.000 și 2.500 de lei primesc și cei care distrug pavajul și alte elemente ornamentale sau le murdăresc cu ulei, combustibili sau alte substanțe chimice. Pe lângă amendă, regulamentul spune că aceștia trebuie să suporte și înlocuirea elementelor deteriorate. Autorizația de acces se anulează dacă este folosită pentru un alt autovehicul decât cel pentru care s-a făcut solicitarea.