Centrul de zi pentru bătrâni „Mitropolit Firmilian” şi-a deschis porţile

0
582

„…A fost o casă, o casă care aproape dădea să cadă. Ne-am gândit atunci, în urmă cu aproape doi ani, să facem ceva cu ea şi, într-adevăr, împreună cu oameni cu multă bunăvoinţă şi voinţă în acelaşi timp, s-a reuşit acest lucru”, a cuvântat, ieri, Înalt Presfinţitul acad. dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, la inaugurarea primului Centru de zi pentru persoane vârstnice din Craiova – „Mitropolitul Firmilian”. Zilnic, 20 de bătrâni îşi vor petrece timpul aici, vor socializa, se vor îndepărta de griji şi singurătate, urmând ca pe toată perioada implementării proiectului aproximativ 350 de persoane să beneficieze de serviciile oferite la Centru.

„Este un moment deosebit de important în activitatea social-filantropică a Arhiepiscopiei Craiovei, în care am sfinţit primul Centru de zi pentru persoane vârstnice al Arhiepiscopiei Craiovei. Prin acest Centru, considerăm că misiunea filantropică a Bisericii din Oltenia, a Arhiepiscopiei din Craiova, se dezvoltă, iar reţeaua de aşezăminte şi centre sociale se lărgeşte. Este un centru care va oferi servicii sociale unei alte categorii de persoane vulnerabile sau considerate a fi vulnerabile, persoanele în vârstă, bătrânii, un centru unde aceştia vor beneficia de servicii de zi, însemnând consiliere socială, consiliere psihologică, dar şi spirituală. Vor beneficia, de asemenea, de activităţi de ergoterapie şi de petrecere a timpului liber”, a spus Adrian Stănulică, consilier social.

Un gest lăudabil

„Este un eveniment deosebit în viaţa urbei noastre: o casă, cum au fost 1.000 la mijlocul secolului trecut, este pusă în valoare şi, apoi, la dispoziţia craiovenilor, de data aceasta celor vârstnici, care sunt destul de mulţi, şi cărora Mitropolia le oferă în acest moment un spaţiu de destindere, în care să se poată confesa, să îşi poată găsi liniştea zilnică”, a afirmat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj. Acesta a apreciat implicarea Mitropoliei Olteniei în accesarea de bani europeni pentru crearea unor centre pentru categoriile vulnerabile şi a amintit că însăşi instituţia pe care o conduce are în subordine o structură care se îngrijeşte de oameni fără posibilităţi materiale. „Este extraordinar că Mitropolia a ajuns să fie de la egal, la egal, cu autorităţile publice locale care au putut să absoarbă finanţare europeană. Nu ştiu să mai existe în ţară o Mitropolie care să fi accesat aşa de bine fonduri europene, ca cea a Olteniei, iar ceea ce s-a realizat aici este încă o dovadă în acest sens. Sunt foarte mulţumit că în centrul Craiovei există un asemenea lăcaş, aşa cum am văzut că există în străinătate. Este prezent aici şi directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Florin Stancu, instituţie care primeşte de la Consiliul Judeţean aproape jumătate din bugetul pe care îl are Consiliul, pentru protecţia unor persoane nevoiaşe. Într-un fel, ca şi dumneavoastră, încercăm să facem ceva pentru oamenii care nu au alte posibilităţi şi, de aceea, cu atât mai lăudabil este acest gest, această construcţie. Vă felicit din suflet pe toţi cei care aţi pus umărul la realizarea acestui obiectiv şi vă doresc să realizaţi şi altele la fel”, a spus şeful administraţiei doljene.

„Aici vor avea posibilitatea să se răgăsească cu toţii”

La rândul său, ÎPS acad. dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei a binecuvântat lăcaşul „unde toţi cei care sunt în necaz, sunt trişti şi nu au pe nimeni, îşi vor găsi alinare”: „În acest moment de inaugurare al acestui centru social, pastoral, „Mitropolit Firmilian”, bucuria este negrăită, pentru că după lungi lucrări şi osteniri, ajungem astăzi să deschidem larg porţile pentru cei care vor veni şi vor primi mângâiere din partea prietenilor şi a specialiştii care se vor nevoi în acest loc. Deja aici s-a instalat Societatea Femeilor Creştine, care va pune la dispoziţie toate serviciile pentru toţi cei care sunt în necaz şi care sunt trişti şi nu au pe nimeni, pentru că această izolare este mai grea decât lipsa de mâncare. Astfel că aici vor avea într-adevăr posibilitatea să se regăsească cu toţii”.

***

„Ne vom petrece timpul împreună, vom socializa, vom juca rummy, şah, fiecare ce se va pricepe, probabil vom avea parte şi de consiliere specializată. Sunt oameni bătrâni, ca şi mine, care nu au acasă copii, nepoţi, şi adunându-ne aici vom schimba impresii, vom căuta să ne îndepărtăm de situaţiile grele, să discutăm de aşa manieră încât să uităm de grijile din fiecare zi. Eu mă cunosc cu foarte multe persoane care vor veni aici, pentru că în primul lot vor fi numai colege de la Societate. Chiar dacă am 70 de ani, asta nu înseamnă că abdic, că depun armele, ci, din contră, vreau să dau din optimismul meu şi celorlalţi, pentru că sunt foarte mulţi bătrâni care consideră că nu mai pot face nimic. De aici vor pleca foarte multe idei, acţiuni, activităţi, ne vom implica mai mult, vom vizita mănăstiri şi tot mai mulţi vârstnici vor vedea că este bine să vină la acest centru”, a afirmat Anastasia Stăncele, prima dintre beneficiarele Centrului „Mitropolit Firmilian”.

***

„Chiar azi (n.r. ieri) s-a depus un proiect pentru Centrul permanent pentru bătrâni, din Craioviţa Nouă, şi sperăm ca în foarte scurt timp să îi dăm drumul. Este un centru multifuncţional, cu multe cabinete, cu multe spaţii, pentru ca bătrânii să poată într-adevăr să se simtă ca acasă, să nu resimtă o ruptură între viaţa profesională, viaţa de serviciu şi viaţa de pensie, de bătrân” – ÎPS acad. dr. Irineu, Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei.